Търсене:
 
      Начало 20 07 2024      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Оптимистично с д-р Неделя Щонова

Да бъдем рационални и ведри. Паника, страх, тревога, смазват имунитета, нека да не го допуснем!

Д-р Неделя Щонова е специалист невролог и се занимава с аналитична и когнитивна психотерапия. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж. Член е на Европейското общество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli, която се занимава с изследване лезиите на гръбначния стълб. Д-р Щонова е родена в Пловдив. От I до V клас живее с родителите си в Мозамбик, Мапуто. Определя този период като изключително екзотичен, защото от малка разбира кои са истински значимите неща в живота. Там се заражда и любовта й към пианото, на което умее да свири добре и днес. Завършва средното си образование в гимназия „Димитър Благоев”- Пловдив, с хуманитарен профил биология и химия и изучаване на английски език. Медицинският университет в Пловдив завършва със специалност медицина, след което работи в Университетската болница "Свети Георги”- Пловдив. Преди "Духът на здравето” в продължение на 10 години д-р Щонова е автор и водещ на образователното предаване за здраве и проактивна здравна култура "Преди лекарствата”. Съавтор е с проф. Румен Стаматов на книгите: "Болката и нейното лечение” и ръководството за брачно консултиране "Аз и ти заедно, възможно ли е това”.

Носител е на много престижни награди. През 2010г. в Стокхолм, в конкуренция с 22 страни и участието на водещи световни медии- BBC, Canal France International, Rai Uno, Rai Tre, The Times, Corierre della Sera и др., предаването на д-р Щонова печели голямата награда- златна статуетка и се превръща в номер едно медицинско предаване в света на тема захарен диабет. Тя е носител на наградата на Сдружението на българските стоматолози "Света Аполония– закрилница на страдащите от зъбна болка” и на Районната Колегия на Българския лекарски съюз. Номинация в топ три образователни предавания в рамките на Медийния фестивал ”Осмата муза” 2009. Номинация през 2010 г. в конкурса, организиран от bTV- “Даниела Сеизова- в името на живота”, за журналисти, отразяващи здравна тематика. Носител на отличието на Асоциацията на Денталните Дилъри в България. Национална награда за най-добро информиране за рак на белия дроб в категория телевизия, 2010 г. Д-р Щонова е омъжена, имат едно дете- Лилия на 9 години. В момента работи върху книга със заглавие “Съдба на бис”, която със сигурност ще провокира повишен читателски интерес.

В последните дни, статистиката свързана с болните от Ковид 19 никак, ама никак не е оптимистична. Страхът, хаосът, паниката, отчаянието обхващат все повече хора. През трудни дни преминават и едните и другите- лекари и пациенти. Как да се справим с всичко това? Не, че информационният поток е беден откъм препоръки, въпросът е доколко ги чуваме и разбираме достатъчно ясно? Точно в тези дни, едно професионално и емоционално обръщение докосна и стигна до много хора. Това на д-р Неделя Щонова, позната като автор и водещ на здравното предаване „Духът на здравето“, което искам да споделя и с читателите на „Моето дете“. От позитивните лица, които грабват зрителя, защото внушава доверие, говори със сърцето си, професионално и човешки отговорно. „Здрав дух в здраво тяло“! или „Когато душата страда тялото боледува“, звучи ли Ви познато?

Полагаме ли достатъчно грижи за здравето си, за да превърнем тялото в храм на нашата душа? Този въпрос, често изскача в съзнанието ни, когато се изправим пред важен здравословен проблем. В търсене на отговор на този и сходни въпроси се е посветила и превърнала в своя лична и професионална мисия популярното лице от БТВ д-р Неделя Щонова, която е основоположник на научна базираната медицинска журналистика у нас. А предаването й „Духът на здравето“, е нейната визитка за това. Предаването й поставя много актуални теми свързани със съвременното здравеопазване и грижи, помага за формиране на здравна култура, а събеседниците й са светила от различни области на медицината у нас. Симпатии и положителни емоции предизвикват гостите й, от другата страна– пациентите, преминали и преболедували коварни тежки болести. „Искам да привнасям смисъл, знания и светлина в разрешаването на проблемите“, не се уморява да споделя д-р Щонова.

Годината, която минава под знака на Ковид 19 и поставя големи периоди в различни сектори на стенд бай режим, за д-р Неделя Щонова се оказа изключително успешна- защити блестящо докторска дисертация на тема: ”Значението на рискови фактори при атеросклерозата”, с научни ръководители: проф. д-р Лъчезар Трайков, и проф. д-р Лъчезар Гроздински и отбеляза 20 успешни години в ефир с грандиозен моноспектакъл на 21 октомври 2020 година в културната катедрала НДК, в столицата. Събитието посветено на нейната вярна публика събра представители на академичната общност у нас и чужбина, колеги, приятели, съмишленици, съидейници, симпатизанти.

Д-р Неделя Щонова, трудно се представя с малко думи. Има толкова много таланти, които по много фин начин умее да презентира- танцува, пее, пише, спортува, свири на пиано. Едно очарование, което те кара да я гледаш, слушаш, чуваш, разбираш. Събужда те за размисъл, става повод и причина за промяна, а промяната е винаги осъзнато вътрешно разположение и чуване на вътрешния глас. Гледам винаги, когато мога "Духът на здравето" по много причини. Един съвременен Будител, който по ненатраплив начин ни напомня за онези ценности, които всъщност са двигател за напредък и духовно израстване и аха, позагубили се в консуматорството на съвременното ежедневие, тя ти поднася примери, истории, съдби… Една съвременна успяла българка, която заслужава да бъда аплодирана на крака.

Време е да чуем и да се вслушаме в съветите и препоръките на специалистите. Ето и посланието на д-р Щонова със заглавие "Оптимистично намигване":

Хора, милички хора, моля ви,
не се паникьосвайте.
Не се страхувайте.
Не се сдухвайте вътрешно.
Не занемарявайте здравословното си състояние и особено различните хронични заболявания.
Не допускайте хаос в мислите.
И в режима.
Паника, страх, тревога... тези неща смазват имунитета!

Ковид е тук, ясно. Като всяка друга инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път и тази не може да бъде спряна. Разпространението ѝ единствено може да бъде забавено. Смята се, че разпространението ще спре, когато между 40 и 60% от населението развие имунитет.Добрата новина е, че при 8 от 10 души заразяването протича без тежки симптоми. Около 20% от всички разболели се ще имат различни симптоми, подобни на грип, а между 1 и 3 % ще се нуждаят от интензивни грижи.

Нека помним- ако нещо стане, шансът да оздравеем е много висок- 93% от хоспитализираните с Ковид пациенти оздравяват. Гневът, мракът в душата, горчивина, песимизъм, обезверяване, умопомрачителни вътрешни мъглявини и дъждовни облаци, страх, паника... това е... направо е грях.

Страхът разболява.
Паниката разболява.
Високите нива на тревожност разболяват.
Ковид и паника са един коварен дует!
Да, вирусът е тук.
Да, опасен е.
Да, пазете се!
И да, животът си тече.
Да, нека сме предпазливи,
внимателни, да се пазим взаимно!

Ограничаваме контактите, носим маски, мием си ръцете 30 секунди с вода и сапун, храним се рационално, никакви диети, не се презапасяваме с антибиотици, нито пък с хепарин и други антикоагуланти или антиагреганти. За лечение в болница мислим, само когато се появи задух и се нуждаем от допълнително подаване на кислород.

Усмивка, малко повече красота, оптимизъм, вяра, по-ведро настроение... това не е безотговорно или неприлично в тази ситуация. Според мен. Напротив.
Това е имунитет.
Това е щит.
Дори е... вид отговорност...
Хора, пръскайте около себе си радостта и треската да се живее. Радвайте се. Усмихвайте се.
Дължим го на имунитета си. На хората около нас.

Да бъдем рационални и ведри. Не обездвижени, уплашени, тъжни и преяли! Доста хора натрупаха килограми в този коронавирус локдаун- терминът за карантиниране. Тези килограми трябва да бъдат разтоварени! Нека се обърнем към себе си и кротко осъзнаем какво наистина ни прави щастливи. И да си го подарим. Заради уюта в душата, който така ни е необходим, особено сега. Мен примерно, ме правят щастлива моментите, в които спортувам и когато творя. Стъпка по стъпка. Изкуството на малките стъпки е голяма работа.

Д-р Надие Карагьозова-Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете