Търсене:
 
      Начало 07 10 2022      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Народният представител Десислава Атанасова за политиката и родителството!

Десислава Атанасова: "Ако в политиката може да се научиш да бъдеш добър оратор и управленец, защото около себе си имаш добри и лоши примери, то на това да бъдеш родител никой не те учи, там импровизираш!"

Десислава Атанасова е български юрист и политик от партията ГЕРБ. Тя е депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото и 44-тото Народно събрание. Зам.-председател е на комисията по правни въпроси в 44-тото НС и член на комисията по външна политика. Ръководител на българската делегация в ОССЕ. Министър на здравеопазването от 21 март 2012 до 13 март 2013 г. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Има син.

Госпожо Атанасова, съвременната жена е силна фигура и присъствие в обществено-политическия живот. Как изглежда нейната роля през Вашите очи?

Съвременната жена е силно еманципирана и успяваща във всяка професия.Едновременно с това продължава да е стълб в семейството и нейна е основната роля във възпитанието и грижата за децата и уюта в дома. Според мен, за да е удовлетворена от себе си в професионалното си развитие и да е едновременно с това отдадена на семейството си, жената трябва да е балансьор и да подрежда правилно приоритетите си.Как влязохте в политиката– беше изкушение, предизвикателство или ?

Преди повече от 14 години. От учредителите на ГЕРБ съм. Бях на 26 години, когато се създаде сдружението, а по-късно и партията. Русенци ме избраха за техен представител в Общинския съвет, на 29 станах народен представител, на 33 години министър. Рано се случват нещата при мен. Тогава, преди близо 14 години, виждах, че нещата в държавата буксуват, беше правителство на тройната коалиция, време на народно недоволство. Провокира ме онази реплика „трябва да развалим седянката“, скрит микрофон на ваши колеги от БТВ го записа. Бях изключително възмутена, учителите протестираха месеци наред за достойно заплащане, а не получаваха дори елементарно разбиране и уважение към труда им.В настоящия парламент (44-то НС) сте избрана от Разградски многомандатен район. Често гостувате в региона. Лудогорието с какво Ви докосна и как ще го запомните?

Съвсем случайно попаднах в Лудогорието, но вече три години почти през седмица съм в Разград и областта и не се чувствам "на гости". Създадох много нови приятелства, опознах хората, няма село или град където да не съм била и да не съм канена отново.Често от трибуната на висшия законодателен орган (НС) се говори с агресия, а това не е добър пример за подрастващите и бих казала даже неуважение към избирателите...

Не съм привърженик на агресията- физическата и вербалната. Народното събрание обаче е огледален образ на обществото ни, тъй като всички сме избрани именно от хората, които го формират. Всеки от нас гради собствения си образ чрез словото и от нивото на изказа, тона, словото зрителят, избирателят изграждат мнението си за всеки политик.


Наричат Ви „нежното острие“ на ГЕРБ, това дразни ли Ви?

И до днес не знам, кой е автор на това определение., но пък то ме описва с три качества: нежност, твърдост и острота, когато се налага и принадлежност към кауза и хора на които вярвам. Понякога ме ласкае, понякога е нереципрочно на поведението ми, а всъщност аз съм човек като всички останали, имам хубави и лоши моменти в ежедневието си, тревоги и радости. Имам своите страхове, имам свои мечти и своите върхове- някои съм покорила, други тепърва предстои да превзема. Една, обикновена жена, с професия, семейство и вече над 14 години в политиката. В професионален план, съм доволна, че заспивам с чиста съвест, и съм спокойна, че съм си свършила работата. Открит и отговорен човек съм, а доверието на хората ме задължава да работя повече. В личен план най-големият ми страх е дали съм изпълнила мисията си на родител. Всъщност най-трудно е да бъдеш родител. Ако в политиката може да се научиш да бъдеш добър оратор и управленец, защото около себе си имаш добри и лоши примери, то на това да бъдеш родител никой не те учи, там импровизираш. Моят най-голям успех би бил, ако успея да отгледам един добър, отговорен и позитивен човек.

Предстоят светлите празници. Християнският свят ще празнува. Как се готви Десислава Атанасова за Коледа и какво означават семейните празници за Вас?

Очаквам с голямо нетърпение празниците, уюта на дома, топлината, времето за кафе по пижама и аромата на сладки с канела. Специално време за приятели, близки, за споделяне, прегръдки, срещи и изненади.

Остава ли Ви време за друго и за какво го използвате?

Работата ми е свързана с общуване и контакт с много хора.Това много често е уморително ежедневие. Обичам да съм с близките си приятели, да разхождам кучето си на Витоша, да карам ски, да готвя.

Като родител, как искате да видите Вашия син и на какво го учите?

Не му чертая пътя, убедена съм че човек се ражда с призванието си, а родителите му трябва да го подкрепят.Той все още не е избрал своя път. 12 клас е, и в момента избира университет в който да кандидатства, но още не се е насочил към никаква професия. Обича рисуването, моделирането, философията, историята. Каквото и професионално развитие да му предстой, му желая да обича професията си и да работи с желание. За мен по- важно какъв е човек е. Ако е съм успяла отгледам добър, отговорен и позитивен човек, това ще е най-големия ми успех.

Вашето коледно пожелание и послание?

Желая ви щастлива и споделена с най-любимите ви хора Бъдни вечер, здраве, обич и успехи през 2020година.

С госпожа Десислава Атанасова се видях за първи път тази година, когато тя гостува в родното ми село Бисерци на 6-май, когато алианската общност празнуват „Хъдрълез“. Споделих приятно време с госпожа Атанасова, която за нула време скъси разстоянието и показа симпатии към всички участници и гости на събитието. Харесвам срещите с различни хора. Тяхната гледна точка и чувствителност по значими теми винаги са ме вълнували. Обичам да ги провокирам по един или друг повод. Предизвикателство получи и госпожа Атанасова. Без колебание, пазарлъци и уговорки, откликна да говори за читателите ни в празничния декември.
Интервю на д-р Надие Карагьозова-Нади
Снимки: личен архив Д. Атанасова
11.12.2019

Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете