Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Грип 26 02 2024      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Грип
Страница 2

Грип

Грипът удря в сърцето

В началото на грипа човек се разболява не само от истинския причинител тип А, В и С, но и от други парагрипни вируси, вируса на дребната шарка, често с насложена бактериална инфекция.
Всеки болен от хроничен бронхит и бронхиална пневмония може да получи допълнителни усложнения от грипната инфекция. Тя може да доведе до претоварване на сърцето. Още през първата седмица се проявява с нарушение на сърдечния ритъм и проводимост. През 3-4 седмици може да се стигне до остра сърдечна слабост, миокардит, перикардит. Повишеното натоварване на сърцето налага задължителна корекция на провежданата терапия след консултация с кардиолог. Още в първите дни се взимат мерки за повишаване имунните сили на организма с приемане на препаратите експеритокс N, оксилококцинум, витамин "С" в дози 2 до 3 г дневно, затопляне на стаята, леглови режим, приемане на високо калорични белтъчни храни, бульони, плодове - пресни или под формата на сокове и нектари, богати на калий - праскови, кайсии, ябълки.
Полезни са също зеленчуковите сокове, топъл билков чай от подбел и ленено семе (при кашлица), а при повръщане и гадене (смекта, деган, церукал), чай от мента, кантарион, риган, лайка, липа с мед и лимон. Да се избягват контактите с малки деца, пътуването в градския транспорт, посещения на театър, кино. При покачване на температурата (39 - 40 градуса) се приема ампула течен аналгин (ако няма алергия), а също парацетамол и аспирин по 1-2 таблетки 3-4 пъти дневно.
Не се самолекувайте! Само личният ви лекар ще прецени подходящото включване на антибиотик навреме, особено ако температурата се задържи 2-3 дни и оплакванията прогресират. Да не се забравя за т.нар. опашка на грипа в края на 4-ата седмица от заболяването, която завършва отново с покачване на температурата, но не така висока и с по-леки оплаквания.
Хронично болните и децата са най-застрашени от грип
Наскоро СЗО свика спешно извънредно заседание заради опасността от грипна епидемия, която грози човечеството. Болестта убива по 1 милион души годишно, а по време на епидемия числата достигат до десетки милиони.
Ноемврийските дни, преди още да ни е достигнал грипът, са перфектното време за имунизиране, съветват лекарите. Използването на ваксини против грип е особено важно за хората в рискови групи - възрастните над 65 г., както и хората с хронични заболявания на сърцето и белия дроб. По-застрашени са и алергичните и по-слабо закалени деца, защото защитните сили на организма при тях са по-слаби. Ако не се лекува правилно, при тези хора грипът може да предизвика усложнения - пневмония, менингит и др. Имунизацията се препоръчва още при често боледуващите, хората с хронични бъбречни заболявания, със слаб имунитет, диабет, но също така и за тези, които са в активна възраст и имат малки деца или възрастни родители в семейството.
Ваксината увеличава имунната защита на организма и предотвратява усложненията. Механизмът е в изработването на антитела срещу съответния грипен вирус. Затова ваксините изграждат специфична защита към тези грипни вируси, чиито щамове влизат в състава им.
Имунитетът се изгражда от две до три седмици след поставяне на инжекцията. Затова, ако човек се разболее през този период, причината не е в това, че се е заразил от ваксината. В нея няма живи вируси. Защитата трае до края на сезона и затова ежегодно трябва да се подновява.
Преди да се постави инжекцията, лекарят трябва да установи, че пациентът е здрав. Друго условие е човек да няма алергия към яйца и някои антибиотици. Нормално е мястото на поставяне на ваксината да се зачерви, временно човек може да почувства напрежение в мускулите и дори да вдигне лека температура.
Основните причини за ваксинацията против грип са да се предотвратят смъртните случаи и тежките усложнения на грипа и да се предпазят живеещите с хора от рисковите групи.

Проф. Пламен Ненков: Имуностимулант или ваксина срещу грип?

Най-важното при грип е всеки да предприеме най-подходящата защита за себе си, съветва имунологът проф. Пламен Ненков, шеф на производствената част към Националния център по заразни и паразитни болести. Според него масовото прилагане на определени средства е излишно и скъпо. Ефектът е по-добър при насочена профилактика според общото състояние и възрастта. Предпазните мерки включват препарати за общо стимулиране на имунната система и ваксини против грип и пневмония. Антивирусните лекарства за грип също имат профилактично действие, но до него се прибягва само по време на епидемия. Ваксините не могат да навредят, но не са за поголовна употреба, твърди проф. Ненков. Ефектът им е най-важен за възрастни над 65 г., сърдечно и белодробно болни. При тях грипът може да предизвика фатални усложнения като възпаление на сърцето, менингит или пневмония. Главната цел на ваксините е да ги предотвратят или да ги направят поносими. Инжекцията се поставя след преглед.
Имунитетът се изгражда за 14 до 21 дни и трае до края на сезона. Ваксината е прицелен препарат и предпазва само от тези грипни вируси, чиито щамове са в състава й. За тази зима най-очакваните са "Нова Каледония", "Фуджиян" и "Шанхай" и са включени в новите ваксини. Изборът у нас е между френска, холандска и швейцарска с цени от 11 до 14,28 лв.
Разликата е в производствената технология, но никоя не съдържа живи вируси и не носи риск от заразяване, уточни д-р Ангел Кунчев, шеф на противоепидемичния отдел в здравното министерство.
Специфична ваксина е пневмококовата, която предпазва от най-често срещаната бактериална пневмония. Тя е главно за стари хора. Ваксините срещу грип и пневмония може да се поставят едновременно, по една във всяка ръка.
За хората с добро здраве се препоръчва защита със стимулиране на имунната система през целия есенно-зимен сезон. Препаратите се наричат имуномодулатори. Най-подходящи са тези, които съдържат бактериален екстракт, насочен към имунитета на дихателната система. Обикновено имуномодулаторите са със статут на хранителни добавки, което значи, че не могат да претендират за лечебни свойства. Единствените лекарства сред тях са българският респивакс, произвеждан от 1987 г., и швейцарският бронховаксом. Схемата за употреба на респивакс е: 30 дни по 1 таблетка сутрин на гладно, после по 1 таблетка 10-15 дни в следващите 3 месеца. Стимулира се процесът на захващане на бактериите и вирусите от белите кръвни клетки. Засилва се отделянето на секреторни антитела от клас А, които са първата защитна линия в дихателната система. Те правят слой върху дихателната лигавица и елиминират бактериите. Стимулира се и производството на интерферон в организма. Това е специфичен белтък за неутрализиране на вирусите.
Респивакс се дава и на деца от 3 г. нагоре. Той може да се комбинира с противогрипна ваксина, както и с антибиотиците, които се пият при бактериална инфекция. Антибиотикът потиска имунитета и затова е добре да се взема имуномодулатор.
Интерферонът може да се приема и като отделен продукт за профилактика. Той е в сухо състояние във флакони и се разрежда с дестилирана вода. За предпазване от грип и простуди се слагат по 2-3 капки във всяка ноздра по 5-6 пъти на ден за 1 седмица. Така се пречи на вируса да проникне през носа. Препаратът обаче не е безвреден и е най-добре да се използва под лекарски контрол. З предпазване или бързо преодоляване на започнала дихателна инфекция се използват и хо-меопатични препарати като осцилококцинум. Това са гранули, които съдържат екстракт от гъши черен дроб. Ако се приложи в първите часове на инфекцията, препаратът стимулира собствените защитни сили да пресекат заразата.
Не посягайте към антибиотик с първите прояви на дихателна инфекция, съветват лекарите. Той трябва да се включи след 3-4 дни, ако са се появили белезите на бактериална зараза - гнойни секрети от гърлото и носа.
Епидемиите в действие: Грипът и зимните зарази са най-честите заболявания в света - 95% от всички инфекции. Една от най-големите и смъртоносни епидемии е след Втората световна война през 1918-1920 г. Жертвите са над 20 милиона. Грипът е бил наречен свински, след като вирусът е открит при прасетата. Познат е и като испански, защото там е бил особено смъртоносен. През 1957-1958 г. върлува т.нар. азиатски грип, който убива повече от 70 000 души само в САЩ. Поне 33 800 жертви е взел пък хонконгският грип през 1968-1969 г.
Вирусът на грипа е сфера и изглежда като покрита с бодли. Обвивката се състои от ензимите хемаглутинин и невраминидаза. Вирусът прониква най-често по дихателните пътища. Захваща се за клетката, пробива стената й и бързо се размножава в нея. След това новите вируси излизат и се разпространяват по тялото. Болките в мускулите при грип се дължат на токсините, които вирусът отделя.
 • Супена лъжица иглика се заливат с 1 литър вода. Ври 5 минути и кисне половин час. Пие се по 1 водна чаша три пъти на ден преди хранене.
 • Вместо вода се пие отвара от ябълка (киселица), без да се подслажда. Тя снижава високата температура.

Източник: www.focus-news.net


Внимавайте с ваксините против грип

Вирусните инфекции, в частност грипът, могат да предизвикат сериозни увреждания на здравето. Няма ефикасно средство за лечение на тези инфекции, дори антибиотиците не помагат. Както е и в повечето случаи здравият организъм се справя сам много добре, когато се зарази. Дори и без лекарства. Затова не трябва с лека ръка да се посяга към ваксини и други лекарства само за да се презастраховаме. Това се отнася особено за децата.
Родителите трябва да са наясно, че всеки медикамент е химично вещество, чуждо за организма и неговото приложение не е безобидно. Още повече, че механизмите на имунната система не са разгадани докрай. Някои специалисти, например хомеопатите са категорично против ваксините. Целта на противогрипните ваксини е да се изработят антитела срещу съответния грипен вирус, така че да не се стигне до разболяване, а ако това все пак стане, то да протече по-леко и без усложнения.
Съвременните ваксини се произвеждат по нови технологии и имат минимум странични (нежелателни) действия. Те съдържат части от 3 грипни вируса, които са обработени така, че да образуват в организма противогрипни антитела, но без да предизвикат заболяване. Най-често се използват вакси-грип и инфлувак, с варианти за деца и възрастни. Поставят се мускулно, на ръката. Задължително условие е децата да са здрави в момента на ваксинирането и да нямат алергия към яйца и антибиотика неомицин, както и да са понасяли добре предишни противогрипни имунизации. Може да се получи зачервяване и оток на мястото на инжектиране, лека температура, отпадналост, мускулни болки, които минават за 1-2 дни без лечение. Антителата се образуват 14-20 дни след ваксинирането, така че дотогава е възможно разболяване.
При закупуване на ваксината непременно обърнете внимание на опаковката, на нея трябва да пише 2005-2006 година. Това означава, че ваксината е срещу грипните вируси, които се очакват тази зима. Макар и рядко, стават издънки. Миналата година се изолира грипен вирус, който не беше включен в състава на ваксината и ваксинирането се оказа безпредметно. Имунитетът е нетраен, около 6 месеца.
Ваксината трябва да се съхранява в хладилник, а преди поставянето да се затопли до стайна температура. Противогрипната ваксина осигурява защита само срещу някои грипни вируси, но не и срещу останалите. Детето и с ваксина пак може да боледува от други вирусни заболявания. Ваксината се препоръчва на често боледуващите, на хора с хронични белодробни заболявания - астма, муковисцедоза, хроничен бронхит, туберкулоза; при хронични сърдечни и бъбречни заболявания, диабет, намален имунитет при различни заболявания, включително и злокачествени. Към въпроса за профилактика на грипа трябва да се подходи практично, не емоционално.
Поговорете с личния педиатър на детето, той ще ви даде най-добър съвет дали да сложите ваксина или не, защото познава здравословното му състояние и има натрупан опит в тази област. Здравото дете, което не боледува често и с усложнения, няма нужда от противогрипни ваксини и лекарства за профилактика. Закалените и правилно хранени деца почти не боледуват, а когато това се случи, им минава много бързо.
Не така стои въпросът при децата с хронични заболявания и при алергичните. Те са податливи на инфекции, често протичащи тежко и с усложнения. При тях е разумно да се помисли как да се предпазят от вируси и да се укрепи имунната им система. В същото време не трябва да се забравя, че съществуват и допълнителни фактори, които улесняват и усложняват вирусните инфекции, и е редно да се съобразяваме и с тях. Защо именно през зимата децата боледуват толкова много? Студът е една от причините, макар и не решаващата, защото като се замисли човек, през лятото също има инфекции, понякога дори повече. Студът отслабва локалната защита на лигавицата на дихателните пътища и така тя става добра почва за развитието на основните виновници за заболяванията - вирусите. Затова простудата си има своето значение и предпазването от нея може да ни спести много главоболия. През зимата децата по-често са в затворени помещения в детската градина и в училище, където контактуват помежду си. Едно-две болни деца могат да разболеят цялата група тъй като вирусите лесно се предават по въздуха при кашляне и кихане. Застоялият въздух в не-проветрените помещения още повече улеснява този процес. Има деца, на които детската ясла се отразява пагубно - те са постоянно болни. Много по-добре е в тези случаи децата да се спрат от ясла, отколкото да се тъпчат постоянно с антибиотици. На родителите ще им излезе по-евтино да плащат на детегледачка отколкото за лекарства, а и децата ще са здрави. Всеки родител мечтае за вълшебното средство, което ще предпази децата му от заболявания, и най-вече от грип, но такова още не е измислено.
Може би е по-добре, вместо да залагате на ваксини, да калите от малко детето и постоянно да го "зареждате" с витамини. Есенните месеци са идеални за това. Вариант за предпазване от грип са и различните имуностимуланти, които се продават по аптеките.
Имуностимулатори:
Освен противогрипните ваксини в борбата с болестите през зимата се използват и имуностимулаторите.
За разлика от ваксините те стимулират имунната система и са ефикасни и срещу бактериални инфекции. Имуностимулантите се прилагат по схема продължително време и най-добре е да се започне през септември-октомври. Характерното за тях е, че могат да се дават както на здрави деца за профилактика, така и на болни за по-бързо оздравяване. Продават се в разновидности за деца и възрастни. Най-често за деца се използват:
РЕСПИВАКС:
Български препарат с доказана ефективност и поносимост и ниска цена - около 4 лв. Приема се три поредни месеца. Първият месец 20-30 дни, а следващите два месеца по 10 дни от месеца по една таблетка сутрин на гладно. Съдържа преработени бактерии, които най-често разболяват децата през зимата и засилва устойчивостта на организма срещу тях.
БРОНХОВАКСОМ
Действа на същия принцип като респивакса. Дава се по 10 дни три поредни месеца. Произведен е в Швейцария и цената му е 34 лв.
И30ПРИН03ИН
Освен при "баналните" вирусни инфекции на дихателните пътища е ефикасен и при инфекции, причинени от херпес симплекс, Ебщайн-Бар вирус (причинител на мононуклеоза), варицела, заушка, морбили, херпес зостер.
ЕХИНАЦЕЯ
Тази билка е използвана от векове от индианците за укрепване на здравето им. През последните години се използва масово като имуностимулатор под различни форми - сироп и капки за най-малките и таблетки за по-големите. Може да се дава и на болни, и на здравидеца.
ЕСБЕРИТОКС
Комбинация от няколко лечебни растения, включително и ехинацея, витамин С и др. Удобен е и за малките деца, защото се продава и на капки.
ЕНГИСТОЛ
За тези, които предпочитат хомеопатичните препарати, защото нямат странични действия. Профилактично се използва по схема - 5 дни се смучат (под езика) 3 пъти по една таблетка, 4 дни се почива и така до изпиване на опаковката.

Грипът

Грипът (инфлуенца) е заразно заболяване, което се причинява от вируса на грипа. Той атакува респираторния тракт при хората (нос, гърло, трахея, бял дроб). Грипът е заболяване, различно от настинката. Обикновено грипът започва внезапно и може да включва следните симптоми:
 • Треска
 • Главоболие
 • Суха кашлица
 • Болки и зачервяване на гърлото
 • Конгестия на носа
 • Болки по мускулите
Тези симптоми обикновено се наричат "грипоподобни".
Всеки може да се разболее от грип, но заболяването протича по-тежко при някои хора.
Повечето хора, които заболяват от грип се възстановяват в рамките на 1 до 2 седмици, но при някои хора се развиват животозастрашаващи усложнения (например пневмония). Всеки може да се разболее от грип (дори здравите хора) и на всяка възраст могат да се получат сериозни усложнения. Хората над 65 години, тези с хронични заболявания, независимо от възрастта и малките деца са с най-голям риск за усложнения. Грипът може да се усложни с пневмония, бронхит, инфекция на ухото, менингит и др. Грипът може да влоши хроничните заболявания, например може да провокира пристъп на астма или да влоши състоянието при конгестивна сърдечна недостатъчност.
Ето защо, при групите хора изложени на по-висок риск от усложнения е наложително да се проведе имунопрофилактика с противогрипна ваксина.
Как се предава вируса на грипа? Вирусът се разпространява по въздушно-капков път - когато болен от грип кашля, киха или говори, той или тя изпраща вируса във въздуха и по този начин другите го вдишват . Вирусът влиза в носа, гърлото или белия дроб и започва да се размножава в лигавицата, предизвиквайки симптомите на грипа. По-рядко вирусът може да се предаде по контактен път, когато човек докосне повърхност, върху която има вируси - дръжка на врата, например - и след това допре носа или устата си.
Грипът е заразен!
Инфектираният с вируса на грипа започва да го разпространява 1 ден преди да се почуства зле. Възрастните могат да предават вируса помежду си още 3-7 дни след началото на симптомите. При децата това е възможно повече от 7 дни. Симптомите се проявяват 1-4 дни след навлизането на вируса в организма. Някои хора могат да бъдат инфектирани с вируса на грипа, да нямат симптоми и въпреки това да разпространяват вируса.
Как може да разберете, че сте болен от грип?
Респираторното заболяване може да бъде грип, ако започне внезапно с болки по мускулите, треска и симптоми от дихателната система, и това става през сезона от ноември до април (обичайния грипен сезон за северното полукълбо). Но и други респираторни заболявания могат да причинят сходни симптоми по същото време, както и човек може да се разболее от грип по всяко време на годината. Невъзможно е със сигурност да се каже, че дадено респираторно заболяване е грип само по симптомите. Лекарите могат да ви направят изследване на кръвта, за да установят дали има инфекция от грипен вирус през първите дни от заболяването.
Какво трябва да правите, ако сте болен от грип?
 • Да почивате
 • Да пиете много течности
 • Да избягвате употребата на алкохол и цигари
 • Да вземате медикаменти за облекчаване на симптомите
Грипът се причинява от вирус, така че антибиотиците не действат за излекуването на инфекцията. Най-добрия начин да се предпазите от грип е да се ваксинирате всяка есен, преди
началото на грипния сезон.
Не давайте аспирин на деца или тинейджъри, болни от грипНикога не давайте аспирин на дете или тинейджър с грипоподобни симптоми преди да се посъветвате с лекар. Даването на аспирин на деца (особенено под 7 години) може да доведе до рядко, но тежко заболяване, наречено Синдром на Reye. Децата болни от грип се нуждаят от почивка (режим на легло), прием на много течности и симптоматични медикаменти, като напр. парацетамол. Мита за "стомашно-чревния грип".
Много хора използват термина "стомашен грип" за описание на заболяване, протичащо с гадене, повръщане или диария, което не се причинява от вируса на грипа, а може да бъде причинено от много други вируси, бактерии или дори от паразити. Все пак, въпреки че понякога повръщането, диарията и стомашния дискомфорт могат да бъдат свързани с грипа, особено при децата, тези симптоми рядко са водещи при грипа. Грипът е респираторно заболяване, а не стомашно-чревно.

Грип - алтернативна медицина

Супена лъжица иглика се заливат с 1 литър вода.
Ври 5 минути и кисне половин час. Пие се по 1 водна чаша три пъти на ден преди хранене.
Вместо вода се пие отвара от ябълка (киселица), без да се подслажда. Тя снижава високата температура.

Как да се предпазим от грипа според д-р Ралица Стоева:

Лабораторни изследвания показват, че екстрактът от грейпфрут е ефикасен дори срещу болестотворния грипен вирус А2.
Вземете чаена лъжичка шипков сироп (продава се в аптеките), 2 супени лъжици сок от цвекло и кисело мляко, и прибавете към сместа сока на половин лимон. Напитката е полезна и за всички, които страдат често от фарингити и тонзилити.
Ако вечерта се почувствате отпаднали, откажете се от храната и си пригответе противопростуден коктейл. Кипнете 1,5 л вода, когато леко поизстине, добавете 0,5 г витамин С, супена лъжица морска сол и сока на един лимон. Изпийте коктейла на малки глътки за час и половина, вземете горещ душ /вана, обуйте си вълнени чорапи и си легнете. Сутринта ще сте чувствате много по-добре!
Вирусите, които предизвикват грипа, попадат в нашето тяло през носа, очите или устата. Най-често ние сами се инфектираме чрез поставяне на заразените си ръце върху лицето (за да си избършем носа или разтъркаме очите).
Много по-трудно можем да ги прихванем по въздушен път. Според специалистите 80% от инфекциозните заболявания може да се избегнат, ако ръцете се измиват добре със сапун и вода.
Като допълнителна предпазна мярка за спиране на инфекцията през грипния период, е достатъчно 2 пъти на ден да се дезинфекцират ръцете, като се капват 2 - 3 капки Биоцитрин върху мокрите ръце, втрива се добре и след 1 - 2 мин. се изплакват с вода. Хората, работещи с пари са рисков фактор, тъй като парите минават от едни ръце в други, а по тях има много микроби. През грипния сезон те са потенциален източник на инфекции.
ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ГРИП::
 • Еунаториум перфоратум - от билки, при грип, придружен от болки в крайниците и най-вече в дългите кости на краката. Клинично - висока температура, редуваща се със студени тръпки, предшествани от жажда.
 • Нукс вомика - важно лекарство при настинка на стомаха. Клинично- тръпне от студ, но се чувства по-добре на чист въздух, сухота в носа и гърлото, свръхвъзбудимост. Смята, че след повръщане ще е по-добре.
 • Телсениум - при остра фаза на грип. Основен симптом е температура без жажда.

Д-р Евтимова препоръчва следните алтернативни методи:
1. Храни, наречени "мукокинетични" aгенти, които разреждат и отстраняват белодробните секрети:
 • -Лютите чушки (капсаицин)
 • -Чесън (алиин) - антивирусен, антибактериален и антигъбичен
 • -Лук (кверцетин) - същото
 • -Джинджифилът и гибата шиитаке - унищожава грипните вируси
 • -Хрян (алилозотиоцианат или синапено масло)
 • -Пилешка супа (аминокиселината цистеин).
ЛЕЧЕБНА СУПА НА Д-Р ЦАЙМЪНТ - в пилешка супа добавете голямо количество чесън, лук, пипер и лютиви подправки (къри или люти чушки).
2. Пийте повече течности - най-малко 6-8 чаши топли течности, защото иначе лигавицата изсъхва, при дишането през устата и борбата с инфекцията не е успешна.
3. Избягвайте млякото, защото сгъстява носните секрети. Има противоположно действие на лютите чушки и може да се използва като антидот ако преядете с тях. Като профилактика обаче можете да ядете кисело мляко поне 3 месеца преди сезона, защото стимулира производството на гама интерферон, който се справя с инфекциите и с алергичните реакции.
4. Ензимът бромелайн от ананасовия сок също се бори с инфекциите.
5. Яжте повече плодове и зеленчуци - антиоксидантните съставки са важни в тях - вит С, флавоноиди, бетакаротин, вит Е и т.н.
6. GLA (гамалиноленова киселина) - в масло от нощна свещ, касисово семе и масло от пореч .Има антивъзпалително действие и намалява усещането за болка.
ДОБАВКИ:
 • Вит С - 500 мг на 2 часа в комбинация с флавоноиди
 • Бетакаротин - над 50 000 IU 3 пъти дневно
 • Цинков пиколинат
 • Коензим Q10
 • Кверцетин
БИЛКИ:
1. При температура и чай от липа, мента или бъз и др.
2. За имунитет:
 • -Клиновиче - имуностимулатор, дава се под формата на екстракт, а корените му се добавят в супи.
 • -Ехинацея -В Америка - имуностимулатор на клетъчно ниво (първо тя стимулира костния мозък да засили фагоцитарната си активност. След това улеснява освобождаването на тези фагоцити в кръвния проток и лимфната система, които унищожават микроорганизмите с по-голям от нормалното интензитет. Тъй като периодът на повишена активност на имунната система е кратък, ехинацеята се използва за не повече от 4 дни. Ако има нужда се почива 4 дни и се повтаря.
 • -Хидрастис - силни антисептични свойства срещу паразити, бактерии и вируси, успокоява лигавицата. Съчетава се често в препарати с ехинацея и се прилага също за късо време.
 • -Джинджифил - еспекторант (чисти бронхите), приема се ежедневно като чай, в прахообразна форма или в течна форма на екстракт. Той е отлично лекарство за стомах, подтиска гаденето и симптомите на стомашна настинка.
 • -Зелен чай - има огромни прочистващи възможности.
 • -Бряст - за успокоение на раздразнено, уморено или възпалено гърло и против суха кашлица; приема се под формата на бонбон, чай или настройка. За приготвянето на чай 30 г кора от бряст на прах се залива с 500 г вряла вода и се запарва за 15 мин.
 • -Ефикасна гаргара при възпалено гърло и синуси може да се направи с еднакви части детелина на прах, лют пипер и джинджифил. 1 ч.л. се залива с гореща вода.
 • -За прочистване на запушен нос в устата може да се сложи хрян с капка лимонов сок.
Руска настройка от хрян: Към 1 чаша гореща вода добавяме 1 лъжичка настърган пресен хрян, 1 лъжичка мед и 1 лъжичка смлян каранфил. Разбърквате. Да се пие бавно и да се бърка често, защото хрянът се утаява. Можете да си направите и гаргара - прочиства гърлото и синусите.
-Чай от корени на сладник. Сладникът има анестезиращ ефект, успокоява раздразнено гърло и намалява кашлицата. Използвайте го умерено, той може да повиши кръвното ви налягане.
-Гаргара с градински чай (немците го използват) - 1-2 ч.л. изсушени листа за 1 чаша вряла вода. Запарва се 10 мин. Лекува болно гърло с възпалени сливици, но не бива да се дава на деца под 2 год.
-Сироп от лук против кашлица - поставят се 6 нарязани глави лук в тенджера с двойно дъно и добавяте 1/2 чаша мед. Оставете на слаб огън за 2 часа, прецедете. Чаят се приема на равни интервали, за предпочитане топъл.
-Рецепта на д-р Дюк против ларингит - ананасов сок с щипка джинджифил, розмарин, индийско орехче и мента, плюс малко сладник за подсладител. Може да се добави мащерка и кардамом. При високо кръвно налягане да не се употребява сладник.
-Др.билки, лекуващи настинка (чай, тинктура или капсули): бял оман, лечебна очанка, ранилист, бял равнец, тинтява, лечебен исоп, самодивска трева, лечебна сарсапарила (скрипка), черно кандилниче, lomacium.

Предостави: Д-р В.Евтимова
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Бременност и повръщане
Бременност и повръщане Бременността и сутрешното гадене Токсикоза при бременност Повръщ...
Още  ]
Строгост или либералност
Строгост или либералност Чувството за непълноценност се заражда още в детството Пред ...
Още  ]
Енуреза при децата
Енуреза при децата (нощно напикаване) Волевият контрол на мускулите сфинктери и детрусо...
Още  ]
Деца под тригодишна възраст не трябва да...
Уницеф: Деца под три годишна възраст не трябва да се настаняват в домове! УНИЦЕФ настоява ...
Още  ]
Педофилията - “Убийцата” на детството!
Педофилията - “Убийцата” на детството! Педофилията е сексуално влечение , тр...
Още  ]
  Моето Дете