Търсене:
 
      Начало 23 09 2023      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Да посрещнеш Живот

Д-р Симона Анжел: Медицината е моето призвание, а гинекологията е моята страст!


Тя е само на 29 години, а e постигнала толкова толкова много. Успешно реализирана на много фронтове и като лекар-специалист, и като университетски преподавател, и не на последно място като съпруга и майка. Красива, умна, целеустремена, амбициозна. Зад този профил стои очарователната д-р Симона Анжел от Кубрат, която още в първите минути грабва със своята скромност. Отива й. Това допълнително подчертава чара й. С блестящата си автобиография заслужено заема място сред успешните млади лица на Лудогорието в бяла престилка. Посветила се е на онзи клон от медицината, който дарява живот-гинекологията. От скоро се наслаждава на майчинството и всеки миг е посветен на малката Бориса, която осмисля дните й. Съгражданите я помнят като „медното гласче“, посочват я като наследничка на Лили Иванова. Талантът на Симона е оценяван многократно с награди от певчески конкурси до 2012г., когато като студентка за последно се качва на сцената и избира да поеме по пътя на лекарската професия. Завършва медицина с отличие през 2016г. в Медицински университет – Варна и още същата година е зачислена за специализант по акушерство и гинекология във втората по големина и единствената извън столицата Специализирана болница по акушерство, гинекология и неонатология - СБАГАЛ Варна. От 2014г. се обучава, а към настоящия момент работи като специалист в Медицински център по асистирана репродукция (МЦАР) „Варна“. От 2017г. е асистент към катедрата по Акушерство и гинекология на МУ – Варна и печели конкурс за редовна докторантура. През 2019г. полага успешно изпит към Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) със сертификат за допълнителна квалификация „Клиничен ембриолог". През януари 2021г. придобива научна степен „Доктор" с дисертационен труд на тема „Овариален отговор, качество на ембрионите и извънматочна бременност". Д-р Анжел е член на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ), Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията, Международната асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията (ISUOG), Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) и участва активно в български и чуждестранни научни форуми. Д-р Анжел е посетила редица специализирани курсове по фетална морфология и пренатална диагностика. Автор и съавтор в редица публикации в наши и международни списания с научни интереси в областта на асистираните репродуктивни технологии, пренатална медицина и патология на бременността.

Разговарях със специалиста по репродуктивно здраве за вълненията около един от най-вълнуващите моменти за една жена-очакването на дете и бременността като един много чувствителен период, както и за проблемите, които имат не малка част от семейните двойки, при които очакваният живот изисква допълнителна медицинска грижа и помощ.

Как са насочихте към медицината и защо избрахте гинекологията за специалност?
В целият си съзнателен живот не помня да съм имала друга представа за бъдещето, постигнах детската си мечта, може би медицината е моето призвание, а гинекологията е моята страст. Казват, че късметът спохожда подготвените, е аз работих упорито и имах късмета да срещна точните хора в точното време. Съдбата ме срещна с екипа на МЦАР „Варна“, а основна заслуга за научните ми и професионални успехи, както и за цялостното ми развитие като специалист до момента има проф. Емил Ковачев – управител на СБАГАЛ Варна и ръководител на катедрата по Акушерства и гинекология към Медицински университет, Варна. В семейството ми единствено прекрасният ми дядо бе уважаван и търсен ветеринарен лекар и ето така, произхождайки от не-лекарска фамилия, кацна моето птиче на рамото!

Какво най-често съветвате да прави една жена, която психологически и емоционално е „узряла“ и готова да стане майка?
„Узряването“ може би идва със самия процес, не малко бременности са свързани с изпитания, неизвестности и страхове. Съветвам дамите на първо място да се доверят на професионализма на лекаря, с когото са избрали да изминат този път, да бъдат търпеливи и да се наслаждават на всеки етап от очакването. Често напомням да не се засипват с излишна и непроверена информация от социалните мрежи и най-вече да не забравят че бременността е физиология, а не заболяване.

Не всяка бременност протича нормално. Често различни изследвания показват за наличие на някакъв проблем– хормонален, бактериален или друг. Как реагират жените в такива случаи и какво решение предлагате Вие като лекар-специалист?
Старая се преди всичко да дам подробно необходимата информация, при регистрирано отклонение. Какви са рисковете и какви са вариантите да се справим с проблема, с което давам възможност на пациентката да направи своя информиран избор.

Коя е подходящата детеродна възраст за българката в съвременната социална обстановка?
Нараства тенденцията за кариерно развитие и отлагане на раждането на първо дете, с което се увеличава и времето от планиране до „случване“ на самата бременност. Най-подходящ период не само за българката, а изобщо от медицинска гледна точка си остава 20-30 годишна възраст, когато качеството на яйцеклетките е оптимално, жената е млада и здрава и вероятността за спонтанно забременяване и раждане е по-висока.

Отглеждането на едно дете беше силно подпомагано от държавата през стария режим. Имаше много сериозни консултации – ходиха специализирани работници по домовете, гледаха средата, допитваха се до майката. Сега този процес как изглежда?
През 2020г. сестрите, акушерките и фелдшерите придобиха правото да разкриват самостоятелни практики за осъществяване на здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на заболявания. Проблемът е че, тези практики не са масови и не се финансират от държавата, пациентките трябва сами да потърсят тази услуга, а често не са запознати с възможността.

В последните години, като че ли има бум на гинекологичните заболявания сред подрастващите. Така ли е наистина?
Нямам преки наблюдения върху популацията на подрастващите, но като лекар, работещ в сферата на асистираните репродуктивни технологии, съм свидетел на последствията от полово-предаваните заболявания и нелекуваните и неустановени на време гинекологични отклонения в по-ранна възраст. Вероятни причини са снижаване на възрастта за дефлорация (първи полов контакт), липсата на информираност сред подрастващите относно полово-предавани инфекции и превенцията, срамът и отлагането на първото посещение при гинеколог.

Делът на двойките със стерилитет се увеличава в Световен мащаб. Какви са тенденциите за България?
Според данни на Световната здравна организация (СЗО), 186 млн. души в световен мащаб имат репродуктивни неудачи. В България няма официална статистика за броя на двойките с проблемно забременяване. По данни на асоциациите на двойки с инфертилитет у нас (фондация „Искам бебе“ и фондация „Зачатие“) броят на двойките с репродуктивни проблеми е около 200 000.Като асистент по репродуктивна медицина, професионалните и научните Ви интереси са свързани и с ембрионалното развитие? Какво Ви „запали“ към клиничната ембриология?
Сертификатите към ESHRE се връчват след успешно положен изпит на английски език, който включва въпроси от клетъчна биология, молекулярна генетика, репродукция при мъжа и жената, ембрионално развитие и ранна бременност, инфертилитет, лабораторна практика, криопрезервация, качествен контрол, рискове, статистически анализ и етика. Изпитът се проведе във Виена, Австрия (или всяка година е в различна Европейска държава, според това, къде се провежда ежегодната среща- конгрес на специалистите по репродуктивна медицина). Предимството за мен е в това, че такъв сертификат притежават предимно бакалаври и магистри по молекулярна и клетъчна биология, и много малка част от лекарите, акушер-гинеколози. Лекарят по репродуктивна медицина извършва консултация, специализирани изследвания в процеса на диагностика на двойките с репродуктивни проблеми, хормонална стимулация, пункция и аспирация на фоликули, ембриотрансфер и диагностика на бременността. Процесите по обработка на яйцеклетки и сперматозоиди, ин витро оплождане, отглеждане на ембрионите и замразяване на биологичен материал се извършва в лабораториите към центъра по асистирана репродукция от специалистите ембриолози. В България няма отделна специалност по репродукция и ембриология, право да работят това имат лекари, придобили специалност по акушерство и гинекология, който допълнително се обучават и работят в клиники по ин-витро. Или иначе казано, знанията и уменията зависят от работата и усиленото четене на всеки отделен специалист, а оценка и атестат за работа придобиват по желание (няма задължителни изпити и дипломи). Такава оценка получих чрез явяването си но този изпит по конспект, обхващащ всички дялове на репродуктивната медицина и ембриология. А ембриолозите ни обикновено са бакалавър/магистър по биология, също преминал допълнителни квалификации. Възможността да оценя качеството и зрелостта на получените яйцеклетки и ембриони, ми дава допълнителна информация и понякога ключово променя подхода ми към конкретната двойка, подобрява максимално качеството и контрола на работа и елиминира грешките в процеса на лечението. Например: избирам да лекувам пациентката с конкретен вид и доза на хормони. В края на процедурата ембриологът ми казва – имате 8 яйцеклетки и нито една не е оплодена, няма шанс за настъпване на бременност с този подход. Но имайки знанията мога да погледна под микроскоп и да установя, че получените яйцеклетки са с лошо качество, с което веднага знам че трябва да променя подхода в лечението при следващ опит и да повиша шанса за успех, в противен случай ще отнеме повече време докато установим каква е причината за липса на оплождане – яйцеклетки, сперматозоиди, или условия на отглеждане на половите клетки..и т.н).

В кои случаи се налага изкуствено оплождане?
Важно е да се подчертае, че не всяка двойка посетила репродуктивен специалист, ще се нуждае от изкуствено оплождане за постигане на бременност. За да се постави или отхвърли диагноза свързана с проблемно забременяване са нужни няколко базови изследвания при мъжа и жената, след което се предлага индивидуализиран подход. Често бременност настъпва спонтанно само след провеждане на цветна снимка или лека хормонална стимулация, което си има своето логично и медицинско обяснение. В други случаи, например при установена конкретна причина за инфертилитет, каквато е двустранна необратима увреда на маточните тръби, двойката се насочва към ин-витро процедура.

Виждате началото на човешкия живот, какво става когато видите вашите бебета вече пораснали?
Щастлива съм, че имам възможността да бъда част от създаването на едно чудо и сбъдването на едно чакано, измолено и изстрадано родителство. Порасналите бебета ми напомнят колко обичам работата си.

Като преподавател имате поглед върху бъдещите лекари. Как ги мотивирате за отговорността на Хипократовата клетва?
Имам възможността да преподавам предимно на студенти от англоезичното обучение, идващи от различни страни. За щастие винаги в групите ми преобладават любознателни, дейни и подготвени бъдещи лекари, които мотивирам с личен пример. Стремя се да поддържам интересът им с реални медицински казуси, а когато е уместно им давам възможността да вземат участие в лечебно-диагностичната дейност.

Вече като майка, какви са вашите разбирания за добро семейно възпитание?
Тепърва ни предстои тази задача с нашата 7 месечна дъщеря, но бих искала я научим на търпение, вежливост, постоянство и стремеж към развитие. Смятам, че е изключително важно човек да се отнася с уважение към другия, да приема и разбира чуждото мнение, да гледа в „своята паница“ и да се надпреварва със самия себе си.

Д-р Анжел, какво си пожелавате най-често?
Преди всичко много работа. Оттук насетне, още по-мотивирана и упорита, знаейки че две слънчеви сини очички ме изпращат и посрещат всеки ден у дома, остава само да не спирам да се развивам, балансирайки между личния и професионалния живот. Обичам професията си, обожавам семейството си и се смятам за щастлив човек. Може би тайната на успеха се крие в търпението, защото един ден всичко се подрежда според заслугите, дори често по-добре от очакваното.

Д-р Надие Карагьозова-Нади
Снимки: Петко Момчилов и Milen Lesemann
„Екип 7“Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете