Търсене:
 
      Начало 07 10 2022      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Хвърковатата чета на кубратските АТV- сти успешно съчетава спорта с историята

Те са около 40-45 годишни. Млади, енергични, изпълнени с адреналин. Имат различни професии, но една обща страст- АТV-тата. Единодушни са, че дългите преходи с тях, са тяхното безвремие, усещане за свобода, бягство от скуката и рутината на делничната седмица или тяхното „мъжко разпускане“ в края на седмицата. А темите на разговорите им не са по-различни, въртят се около колите, пистовите мотори, високите скорости.

След период, в който излизат само по-мъжки и порят гори и трудни неравни терени, решават да превърнат преходите в приключенски пътешествия. Така се слага началото на патриотичните екскурзии, които посвещават на децата си. Хем забавно, хем полезно. Убеждават се, че са взели разумно решение-спестяват си укорите на половинките, че остават далеч от деца и семейство в единствения им почивен ден. И така - от една страна постигат забавно и полезно време на родители и деца, от друга имат възможност да запознават децата с историческите забележителности и места, които никак не са малко. А и те самите обичат да си припомнят за строителите на съвременна България. Първият опит е посрещнат бурно и с вълнение, възрастни и деца превъзбудени, доволни и с въпрос в погледите им: Другият път накъде?

И така биват посетени Ивановските скални манастири край Русе, Хълма Царевец във Велико Търново, Панорамата в Плевен, музеят на образованието в Габрово, възрожденските градове, Трявна, Троян, Елена и др. Но една екскурзия си остава различна като преживяване- изкачването на връх Бузлуджа и Шипка. Дали защото са места, които събуждат патриотичното чувство повече от всякога или удовлетвореност от поредния успешен преход, затрудняват се да дадат еднозначен отговор, но често се връщат в спомените си за това посещение и са решени отново да го посетят.

За водач на групата са се доверили на Десимир Друмев, като най-опитен зад волана. Той е професионален шофьор, години наред прекарва на колела- обикаля цяла Европа, превозва хора, стока, товар. Днес се радва на прекрасна дъщеря, която също е в групата и близнаци, които обожава. Вече работи тук. За да е по-близо да малчуганите се посвещава, на работа свързана отново с коли, защото просто не може да си позволи да работи друго. Днес ръководи сервиз и монтира коли-трябва да усеща мириса на бензин , масло и да чува двигателя. Десимир, благодари за доверието, на признава, че в групата са като семейство-всеки приема другия, като равноправен партньор и заключава, че всеки с дисциплина и отговорност може да ръководи групата и доволно казва, че всички са такива.

В редовете на симпатичната група са се влели и младежи, които като повелители на вятъра чакат всяко преживяване с нетърпение. Сред тях е и Красина. Като представител на нежния пол се радва на изключително внимание и грижи. Вече е успяла да предизвика интереса и на други дами. Случва се да попадат и на други групи от страната и да не се познават, веднага им тръгва приказката, друго няма как да е. Отправят си взаимни предизвикателства и покани.



Запалените атевисти Антон Караиванов, Емре Беркант, Сурай Каракашев, Десимир Друмев, Красина Крумова, Добромир Кодинов, Джейкан Салимов, Анил Айдън) са доволни и горди от новия начин- прекараното време с децата ги учи на отговорно родителство, на заедност и не позволява да си служат с типични мъжки приказки, както често се случва, когато са само по мъжки.

Когато са на път, винаги показват висока пътна култура и учат децата на това, защото като бъдещи шофьори искат да ги научат, че на пътя има правила, които са за всички и тяхното спазване е задължително. По време на дългите преходи са винаги с екипни дрехи. Така се чувстват свързани и сплотени, което засилва чувството, че са един отбор. Имат тяхното си място за комуникация в социалната мрежа. Това се случва в групата по интереси-тяхната е тази на четири колела с аватар АТV. Това е начинът за разпускане и ползотворно свободно време на кубратските АТV-сти, които се чувстват добре, когато са на път и усещат полъха на вятъра, а ревът на моторите е песента, която им допада най-добре. И не на последно място са добрият пример-да запознават с историята на България и да формират национално чувство и гордост у подрастващите.

Д-р Надие Карагьозова-Нади



Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете