Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Играта- възможност за пълноценно общуване у дома 25 01 2021      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Играта- възможност за пълноценно общуване у дома

В помощ на родителите, неформалните учители и организатори на дейности у дома!

Извънредната ситуация свързана с COVID 19 и произтичащата от нея социална изолация постави на изпитание всички-деца и възрастни. Дистанционното обучение и форма на работа вече са факт. Когато почти цялото семейството е у дома, когато пространството е ограничено, зачестяват конфликтите и нарастват кризите в отношенията.

В природата на детето е да тича, рита, играе на воля, да пипа, пита – това е неговата изследователска лаборатория за изследвана и познаване на света. Тези ограничения сега, поставят малкото дете в изключително трудна ситуация. Родителите често признават, че не се справят, когато детето е изнервено, когато поради неустойчивото внимание често губи интерес, че гледането на анимационни филми също така бързо омръзва.

Дните у дома, могат да се превърнат в емоционален празник за цялото семейство посредством играта, която сплотява и създава възможности за емоционална близост. В създалата се ситуация, родителите и по-големите деца са и в ролята на учители, които задават реда и организират отделните моменти за по-малките деца. В играта децата получават радост от изпълнение на ролята, а в съвместните игри се проявяват нравствени чувства, изразяващи се в симпатия, сърдечност, дружелюбност, вежливост, отзивчивост, справедливост, толерантност, емпатия и др.

Няколко игри, които ще помогнат да се разбие скуката у дома. Лесни са за изпълнение, могат да се организират с налични ресурси и помагат за формиране на позитивно социално общуване и поведение:

„Разпознай и назови”, „Почувствай другия ”, както подсказва заглавието на игрите, те са за разширяване и обогатяване представите на децата за различните емоции и чувства.

„Разпознай и назови”:
Необходими са снимки или картинки с изображения на лица, които са в различни негативни и позитивни емоционални състояния (могат да се използват снимки от семейния албум) Всеки един от играчите трябва да помисли и да създаде кратко разказче, което да разкрива какво преживява героят от снимката. Когато играч разкаже своята идея за случка с героя, му се задават въпроси: „Какво би направил ти, ако беше там?“. Целта е да се научат децата да говорят за чувствата си, както и да ги затвърждават чрез правилно назоваване и тълкуване.

Играта „Почувствай другия”, дава възможност на всяко дете да проследи по погледа и изражението на лицето как се чувства неговият съсед по игра и да се опита да каже дали то е „тъжно”, „сърдито”, „усмихнато” и, ако е тъжно, да предложи начин да го зарадва или усмихне. Тази игра е много полезна и провокира детето не само да дава отговор, как се чувства неговият съиграч, но и да се опита да предложи начин как да му помогне. По този начин децата се научават да бъдат наблюдателни, да се интересуват един от друг, да си сътрудничат и съпреживяват заедно ситуацията т.е игрите помагат за формиране на сплотеност и любезни отношения.

„Цвете подарявам”, „Довърши изречението“- в тези игри участва цялото семейство. Използва се топка при една игра и цвете при другата.

Играта „Довърши изречението”, започва с подхвърляне на топка към някой от играчите, което трябва да говори по поставена тема, примерно "Когато съм у дома, най-много обичам да… , защото….", " Играта се усложнява, когато в темата също настъпва промяна, като от детето се иска да говори за положителните емоции. При усложняване на темата от него се очаква да говори и за негативните емоции, които предизвикват негативни чувства примерно „Какво би те натъжило?", тогава се сменя и началото на фразата: „Тъжен съм, когато.....". Топката не трябва да се подава последователно на играчите, за да се стимулира активността им, да ги държи будни и да могат да реагират бързо, топката да се подхвърля по диагонал между играчите. Съставянето на разкази, помага за обогатяване лексиката на децата, научават се да си служат с по-сложни изречения, като следват някаква последователност.

„Цвете подарявам”
е изключително приятна и полезна игра. Чрез нея се изказва похвала или благодарност на някой, който ни е впечатлил с постъпка, поведение или начин на изразяване. Използва се цвете, което се подарява на играч с обосновка… ” на теб цвете подарявам, защото днес ти ми помогна, когато се затрудних при изпълнение на…”

Детето изразява преживяванията си чрез чувствата и емоциите. Неговият емоционален свят е наситен и богат с различни емоционални състояния. Радост, възторг, тъга, срам, вина и др. определят както емоционалното му състояние така и отношението му към околния свят, другите и себе си. Колкото по-добре се познават и контролират чувствата и емоциите, толкова по-адекватно е неговото поведение и начинът на изразяване по-красноречив.

Д-р Надие Карагьозова-Нади
Снимки: Мехмед Азиз

Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Световна седмица на кърменето 2009
Световна седмица на кърменето 2009 От 1 до 7 август 2009 г. под мотото “Кърменето ...
Още  ]
Можем ли да наказваме малкото дете?
Можем ли да наказваме малкото дете? Интервю с Весела Банова- психотерапевт Не е лесна нау...
Още  ]
Как да научим децата да различават добро...
Как да научим децата да различават доброто и лошото Възпитателните методи трябва да бъдат съобр...
Още  ]
Синдром на родителското отчуждение
Синдром на родителското отчуждение Петьо (10 г.) и Вяра (6 г.) се завръщат с баща си от вакан...
Още  ]
Пазете бъбреците си, докато сте млади
Пазете бъбреците си, докато сте млади Бъбреците са органи без късмет и това не е шега...
Още  ]
  Моето Дете