Търсене:
 
      Начало 30 05 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Размисли по никое време- 1 част

За правилното и неправилното...

Когато бях дете ми казваха, че трябва да обичам другите, но не и себе си, защото било егоистично. После разбрах, че няма как да обичам другите, ако преди всичко не обичам себе си.
Казваха ми, че когато ми поднесат поднос трябва да си взема най- крайното и малко парченце, защото било признак на скромност. После разбрах, че така си оставах с най- малкото парченце, въпреки че исках най- хубавото.
Казваха ми, че е въпрос на слабост да кажа на някого "Обичам те...!". После разбрах, че да казваш на любимите си хора, колко много ги обичаш носи най- голямо удовлетворение и щастие.
Казваха ми ,че не трябва да говоря за чувствата и желанията си, но разбрах че ако не говоря за тях няма как другите да знаят какво чувствам и желая и оставах неразбрана.
Казваха ми, че трябва да се смея тихо и дискретно, защото силният смях е признак на лошо възпитание. После разбрах, че да се смееш както душата ти го иска е чудесно.
Казваха ми, че думи като мързелуване и удоволствие са пошли, а после разбрах че всеки има нужда от собствено време и пространство, когато да помързелува и да си предостави удоволствие на душата и тялото със своите любими хора и занимания.
Казваха ми, че последно трябва да помисля за своите удобства и желания, но после разбрах, че ако не помисля за собствения си комфорт ще продължа да чувствам дискомфорт.
Казваха ми, че трябва да се съобразявам с мнението и очакванията на околните, но после разбрах че ако живея така както би се харесало на някой друг, но не и на мен, тогава не бих живяла своя живот, а нечии друг.
Казваха ми, че първият мъж в живота на една жена е мъжът на живота й и че "първата любов ръжда не хваща". После разбрах, че за истинската любов няма поредност, възраст или правило.
Казваха ми, че мълчанието е злато. После разбрах, че човек няма как да изрази себе си, ако мълчи и премълчава това което мисли.
Казваха ми, че скромността краси човека. После разбрах, че тя го слива с тълпата и скрива неговата идентичност.
Казваха ми.... и после разбрах, че всичко, което ми се случва или не ми се случва и всичко, което имам или нямам зависи само от мен и моите действия или бездействия ...

.....

Харесвам се такава, каквато съм!

Смея се високо. Смехът е здраве, прави масаж на лицето и го подмладява.
Обичам да се раздавам и да се усмихвам без причина.
Обичам да лягам късно и да ставам късно.
Обожавам шоколад и сладолед и не броя калории.
Умея да правя някои вкусни гозби, но не се задържам много в кухнята.
Държа на реда и чистотата, но не съм идеалната домакиня.
Разсеяна съм и забравям понякога мои неща, но не и обещания.
Често не зная днес кой ден от седмицата е или коя дата, но точността е мой приоритет.
Свободолюбива и неподдаваща се на контрол, но на мен може да се разчита.
Трудно се влияя от чуждо мнение.
Дисциплинирана и отговорна.
Педантична съм и правя всичко прецизно, не за отбиване на номера.
Личното ми време и пространство са неприкосновени!
Когато работя- работя активно и не мисля за почивка, когато почивам- почивам пълноценно и не мисля за работа.
Не си падам по сутрешните клюки на кафе. Утрините са време за пробуждане и зареждани с позитивна енергия.
Мразя празните приказки. Предпочитам да чета и да научавам нови неща.
Не ме интересува личния живот на хората, а човешките им качества.
Обичам силно. Не мразя, но игнорирам.
Давам всичко от себе си във всичко, което върша.
Индивидуалист съм. Не обичам работата в екип, колективния труд и общата отговорност.
Постоянно от мен извират идеи.
Мразя подмазвачите, лицемерите, мижитурките и дребните душици и ако имах силата, бих ги забранила със закон, защото поради тяхната злоба се прекършват и стъпкват знаещите и можещите.
Държа на принципите си.
Неподкупна съм.
Казвам истината, такава каквато е.
Обичам да помагам, ако мога. Ако не мога- не вредя.
Не мога да завиждам и не желая чуждото, защото всичко което пожелая мога да постигна и сама.
Не познавам чувството завист!
Болезнено непримирима съм към несправедливостта.
Който ме обича ме обича, заради това което съм, а който не ме харесва е пак, заради това което съм.
Харесва ми това, че съм различна.
Аз съм си Aз и се чувствам много добре в собствената си кожа!
Харесвана или не, това съм аз. И няма да се променя... дори на 50! :)

.....


Аз благодаря!

Успях да заменя хора, които мислех за незаменими! Забравих и такива, които считах за незабравими! На тези, които не ме обичаха, благодаря, без тях нямаше да знам какво е обич! Разочаровах се от хора, в които съм вярвала! Благослових ги с любов и ги отпратих от живота си. На тези, които ме ограбиха и си мислиха, че ще се проваля, благодаря, без тях нямаше да успея!...
Аз съм такава каквато съм... Опознават ме само хората, пред които мисля, че има смисъл. А за останалите съм просто това, което виждат...
Откакто се научих да обичам себе си, да не страдам за грешките на другите, да не очаквам нищо от никого и да разчитам само на себе си, постигнах най-ценния дар- душевен мир и спокойствие и се чувствам истински щастлива...
Живея за тези, на които съм нужна! Сприятелявам се с тези, които ми допадат! Общувам с тези, които са ми приятни. И съм благодарна на тези, които ме ценят! Достатъчно се борих за хора, за които не си заслужава! Достатъчно страдах за хора, на които не им пука! Достатъчно се раздавах за такива, които умеят само да нараняват! Сега е време да обърна внимание на тези, чиято единствена цел е да запазят усмивката на лицето ми!
Благодаря на тези, които ме обичаха и на тези които не ме обичаха! Благодаря за всичко, което имам и за всичко, което нямам! Благодаря!

.....

За жената...

Най- важните неща, които трябва да притежава една жена е да има достойнство и усмивка. Първото нещо, което всеки мъж трябва да даде на жената до себе си е уважението, без него любовта не е истинска. Не може мъжът да твърди, че обича дадена жена, ако не я уважава! Ако една жена е щастлива или нещастна в брака или във връзката си, това е изписано на лицето й!

.....

За пропиляното време и нерешителността...

Много хора не смеят да рискуват, не приемат предизвикателства и отхвърлят възможността да преживеят нещо ново и различно. Те строго спазват едни и същи правила, робувайки на някакви догми и задръжки. Но времето не прощава, ден след ден всеки ден като предходния...и в един момент годините са отлетели и няма за какво да си спомнят, защото животът им е бил сив и еднообразен, а плодовете му нищожни. Промените внасят нова сила и енергия и карат човек да се чувства млад и полезен. Днес направете нещо, което никога не сте вършили! Предоставете радост и удоволствие за душата и тялото си! Сменете спалнята във вашия дом и идете с любимия човек на романтично местенце извън града. Отпуснете се и се радвайте на малките неща в живота....Нека днес не е като вчера!

.....

За семейния партньор...

Преди всичко съпрузите трябва да бъдат партньори в живота и да гледат в еднакви посоки. Успешните брачни партньори са като парченца от пъзел или се намират и си пасват или не. Човек има само една единствена половинка в света и ако я намери, бракът му е щастлив и успешен. Това е нещо като ... лотария, затова щастливите бракове са много малко. :(

.....

За вълшебните думички...

Невероятно е удовлетворението от употребата на думи като: прости, съжалявам, обичам те. Не се изморявам да казвам на любимите си хора, колко много ги обичам.
Вярвам, че след всяко зло идва добро. Изпитанията водят до помъдряване, израстване и опит. Човешката душа е низ от различни и противоположни чувства. Не може да бъдем постоянно весели и щастливи, това би било признак на психическо заболяване.

.....

За любовта...

Често хората свързват любовта с болка, страдание, сълзи...Любовта е щастие, радост, пълнота, удовлетворение, спокойствие. Ако тя носи на някого болка, страдание и тъга, това не е любов, а безразсъдно обвързване на две души в мъка и страдание, които не са един за друг. Животът на една двойка не минава само под юргана и би било трудно ако липсва диалог. Любов е, когато човекът до мен може да ме разбере без думи, може да открие зад сълзите ми- и радост, зад усмивката ми- и тъга, зад мълчанието ми- и гняв. Любов е, когато въпреки многото ангажименти, отдели минутка за да чуе гласа ми, когато с нетърпение очаквам вечерта- за да потъна в прегръдката му, когато отворя очи и видя усмивката му и зная, че каквото и да се случи- ще бъде до мен и ще ме подкрепи.

.....

За семейството...

Най- важното нещо за мен е семейството ми! Най- приятното място е домът ми! Най- смислено използваното време е времето с любимите ми хора и занимания! И в това се състои смисълът на на моя живота и разбирането ми за щастие... 💕 Всичко останало е суета и начини за осигуряване на насъщния.
Зная, че има хора за които, най- важното нещо е работата им, най- приятното място е любимото им заведение и най- смислено използваното време е времето в компанията на приятели и колеги. Има и хора за които, най- важното нещо са парите, най- приятното място са моловете и най- смислено използваното време е времето в салоните за красота. И в това се състои смисълът на техния живот и разбиране за щастие...

.....

За да бъде щастлив един брак дълги години, основните неща са уважението, умението да можем да казваме на партньора си какво искаме и какво чувстваме и да си предоставяме изненади и позитивни усещания във всяко отношение. Най- голямата грешка на много семейни двойки е, че не разговарят и не споделят. Те често искат едно и също нещо, но не знаят за това.
И още нещо от мен:
Как да съхраним любовта със семейния партньор?
Как поддържате огъня на любовта в брака си?

.....

За брака...

Защо някои хора предпочитат да живеят без брак на семейни начала. Според мен причината е в страха и нерешителността. Да, бракът не прави хората отговорни, но е вид отговорност. Всяка жена тайно иска да преживее миговете да получи предложение за брак, да бъде с бяла рокля, да чуе от човека до себе си и да каже пред закона и Бога своето "Да". Сватбата- малка или голяма е още един специален ден в живота на човек, още един незабравим спомен и невероятно преживяване. Колкото повече празници, положителни емоции и хубави спомени има в живота- толкова по-добре.
Идва момент в живота на човек, когато трябва да се отдели от родителите си и да поеме отговорност. Всяко семейство трябва да живее самостоятелно, защото всяко поколение има своите разбирания. Не разбирам хората, които доживотно са зависими материално и морално от родителите си.

.....

За ревността и изневярата...

Ревнуват само страхливите и несигурните в себе си! Не е любов, да обсебиш човека до себе си! Когато човек има свобода в брачните си отношения, той се научава да я използва разумно. Но когато е притискан и ограничаван, желанието му за нови "завоевания" са все по-големи.
Често хората изневеряват, търсейки разнообразие и тръпка, а защо не смеят да предоставят това разнообразие в отношенията си с партньора, със сигурност и той би искал същото. Често и двамата искат едно и също нещо, търсят го извън брака си, но не правят нищо за да си го предоставят взаимно и да бъдат удовлетворени.

.....

За нетърпимостта към насилието върху всяко живо същество...

Не разбирам жени, които години търпят да бъде упражнявано върху тях домашно насилие, това мазохизъм ли е или личен избор превърнал се в начин на живот? Те често отказват помощ и дори да са успели да се спасят те или се връщат при насилника си или отново попадат на насилник. Взаимоотношенията между жертва и насилник са вид зависимост и имат трудно обяснение от психологическа гледна точка. В крайна сметка, който каквото търси- това намира и който каквото прави- за себе си го прави!

....

За родителството...

Всеки човек трябва да осъзнае, че най- голямата му отговорност е родителството! В първите години след раждането си детето има нужда преди всичко да общува със своята своята майка, да бъде гушкано, целувано и обичано. Ако зависеше от мен, бих закрила институции, като детски ясли, където децата се отглеждат без индивидуално внимание и обич. Децата са малки твърде кратко време. Не разбирам майки, които предпочитат компанията на приятелки и колеги, пред тази на детето си. Децата всичко разбират от първия миг на появяването си на бял свят...и много преди това и e много важно какво правим и говорим пред тях. Всеки родител трябва да е способен да дарява детето си с любов от зачеването му до последния си дъх.

.....

За бащите и парите...

Много бащи работят в чужбина, а съпругите и децата им остават тук. В годините на раздяла съпрузите се отчуждават и често бракът им съществува формално или се разтрогва, детето израства без баща, а бащата се лишава от скъпоценни мигове и преживявания свързани с растежа и развитието на детето си.
Всъщност, може ли да бъде добър баща и съпруг, човек, който 5, 10, 15 или повече години живее в различна от тази на семейството си държава и вижда семейството си само веднъж в годината през отпуската? Който не е съпреживял най- вълнуващите моменти от израстването на детето си? Който години наред е лишавал от целувки и прегръдки съпругата и детето си и съпружеският му живот е на документ, но не и реалност?! По-скоро отговорът е не. Най-доброто за децата е да израстват с родителите си. Парите са важни, но не най-важното нещо в живота, винаги има алтернатива, останалото е оправдание... Не трябва да има сила и причина, която да доведе до ситуация в която детето да расте без родител/и.

.....

За най-ценните и значими преживявания...

Забравете за детски ясли, бебефони и биберони и за всичко онова, което би ограничило и отдалечило общуването с вашето дете! Гушкайте децата си! Не се лишавайте от всеки миг в който можете да бъдете до детето си и до неговото неповторимо ухание! Казвайте му и му показвайте колко много го обичате! Това е начинът да се почувства значимо и обичано. Децата са малки толкова малко време и през първите години от живота си те се нуждаят преди всичко от своите родители. Има време за социализация, за общуване с други хора, за правила, норми и режими, всичко с времето си. Първата усмивка, първата думичка, първото зъбче и крачка на вашето дете- това са най-ценните моменти от човешкия живот. Преживейте ги заедно! Инвестирайте в тях!

.....

За децата....

Децата научават не това на което ги учат родителите, а това което виждат като пример от тях. Любов, подкрепа, сигурност, топлина в дома и във взаимоотношенията в семейството са сигурна причина детето да се чувства обичано и единствено. Най-добре е едно дете да израсне с двама родители, но.... ако има между тях агресия и неразбирателство, по-добрият вариант е да живее с един родител, но в спокойна обстановка.

Мариана
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете