Търсене:
 
      Начало 01 10 2020      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Отец Стефан: Християнството е религията на любовта!

Свещеник Стефан Христов Костадинов живее и работи в Асеновград. Възпитаник е на Софийската духовна академия. През 1983 е ръкоположен за свещеник в храм „Свети Димитър”, където служи цели 25 години. От 2007 година е преместен в храм „Свети Георги”, където служи и в момента. От 2000 година е член на МКБППМН- Община Асеновград. Любимият му израз е: „Това, което не искате да правят на Вас, не го правете на другите”

Отец Стефан, има ли развита религиозна култура българинът?
- В моята практика, от 35 г. насам съм забелязал, че религиозната култура я има в малък процент от населението на България. Много християни спазват само традиционно празниците без да влагат религиозен смисъл. Вярата се предава най-вече от семейството и от по възрастните. Светия синод на Българската православна църква отдавна пледира да се въведе вероучение в училищата, но политическите партии в българския парламент на желаят да гласуват подобно нещо. Единствено религията се изучава в средните и висши духовни училища. Това е най-вече причината, младите да са духовно осакатени. Радостно е , че в много храмове в България и в някои училища се води вероучение за ученици от началните класове, като по този начин една малка част от малките деца ще получат религиозна култура.

Религията учи и възпитава, на какво учи най-много?
- Религиозното възпитание в началния училищен етап има за цел да даде на малките ученици духовни опори, които да послужат за здрава основа в процеса на личностното им изграждане, като създатели на високо морално гражданско общество. Чрез ценностите на християнската религия децата следва да израстват, като добри, духовно извисени, толерантни личности,с любов към ближния, дълг към семейството, отговорност към обществото. Всички религии притежават едни и същи морални ценности, като: въздържане от убийство, кражба, прелюбодеяние, блудство. лъжа, несправедливост и всякакъв вид злодеяния, както и да се обръщат към другите с любезност и уважение. Това са основни ценности признати от всички вярващи. Този нравствен модел е общ за християни, мюсюлмани и евреи. Възпитанието на децата е път за духовно възраждане на страната ни, а възпитаването на истинската, хуманна толерантност е трудно осъществимо без познаването на историята и същността на религиите, като най- добрия духовен водач на човека по пътя му към божествените истини, към самоусъвършенстването, което е най- важна предпоставка за нравствено извисяване и на цялото ни общество.

Езикът на омразата в ежедневието е много показателен днес, отчуждението между хората расте, на къде отива светът, Отец Стефан?
- Наистина в ежедневието се усеща омразата и отчуждението между хората. Според православната църква причината е ,че не се изучава официално християнска религия в училищата . Да се надяваме,че ще дойдат по добри управляващи,които да намерят сили, да си признаят,че всички негативни прояви в младото поколение се дължи на безверието. И вече достигнали да тази мисъл да изготвят закон с който да въведат предмет по религия,като задължителен.Изучавайки предмета по християнска религия, хората ще бъдат по- добри. 5.Занимавате се и с обществено полезна дейност, може би комисията в която членувате е единствената, която има свещеник, как помагате на децата в риск и техните родители? Да,може би аз съм единствения православен духовник,който е член на такава комисия. Присъствал съм на много възпитателни дела и винаги накрая се изказвам към подсъдимите, от гледна точка на Христовата църква какво не трябва да правят,защото това е беззаконие, а беззаконието е голям грях и един ден всеки ще отговаря пред Бога за своите грехове. И понеже за да могат да ме разберат им казвам,че на този свят има възмездие. Всички религии са против беззаконието и в тази посока се обединяваме.На тези деца които са откраднали нещо ги питам дали ако на него му откраднат същото ще му бъде приятно. И отговора е,че няма да се чувства добре.И аз допълвам думите на Господ Иисус Христос, Който е казал: „Това което не искате на вас правят не го правете и вие на другите“. По този начин съм разговарял с малолетни и непълнолетни.

За Вас лично религията и храмът какво означават?
- Християнската религия е тази, която дава духовната храна на християнина.Под духовна храна се разбира Христовото учение, а то е да живеем в Христовата любов,правда и истина.Да вярваме,че Бог Творец е изпратил Своя Единороден Син Господ Иисус Христос да ни изкупи от грешния човешки род,та всеки ,който вярва в него да не погине а да има вечен живот. Чрез вярата човек осъществява своя копнеж по Бога.Тя е духовна потребност, която може да бъде утолена единствено от вярата в Богочовека Иисус Христос. От тази религиозна християнска вяра извират другите две стихии които движат християнския живот,а именно: Надеждата и любовта.Религиозната вяра не е възможна без тях,защото любовта е самият неин живот в този земен свят.И вярата и любовта ще бъдат напразни ,ако човек няма духовния усет на силната надежда за вечен живот след смъртта.Затова християнина отива в храма за да получи божията благодат,защото храма е Дом Божий. По време на Св.Литургия подготвените остили християни могат да се причащават със Св.Причастие. Храма е така устроен, че да напомня за Бога и да извиква в нас вярващите християни молитвено разположение.

От какво имаме нужда най-много днес предвид трайния дефицит на ценности и духовната криза?
- Като имаме предвид, че младите хора са цвета на нацията и много от тях не знаят какво е добро и какво е зло, се налага спешно във всички училища да се изучава християнска етика и религия за общуване между хората и колко вредна е завистта и омразата защото от тях се поражда убийството. Ако всички изповядват християнската религия както е било преди 09.09.1944г то значително в затворите ще има много по малко хора, благодарение на християнската религия,която възпитава хората да бъдат добри и милосърдни, защото няма любов по-голяма от тази да положиш душата си за своите приятели.

Какви са наблюденията Ви, младите откриват ли възпитателната сила на религията и храма?
- Да,религията възпитава и то осезателно.През време на моето следване в духовната семинария имаше момчета с лошо поведение от предишните им училища и бяха приети по милост,но след като завършиха придобиха християнски морал и сега са отлични духовници благодарение на християнската религия.

Най-висшата ценност според Вас?

- Според мен най-висшата ценност са християнските добродетели от които най-вече християнската любов,защото християнството е религия на любовта. Тази християнска любов няма нищо общо със земната любов, както разбират мнозинството от хората живеещи извън Божията благодат. Християнството е религия на истинската любов, която е неразделно свързана с Божествената Истина на Христовото учение. А земната любов в нейното разбиране е отдалечена и е съвсем различна от християнската,която е духовна и се дава при съдействието на Божията благодат. Тя е дълготърпелива, пълна с благост ,любовта не завижда,не се превъзнася,не се гордее,не безчинства,не търси своето ,не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина,всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява,любовта никога не отпада. Няма човек,който тя да не може да плени, да облагороди, да възроди,да го обнови, да го преобрази и да го спаси.

Какво не спирате да повтаряте на близките си, приятелите и хората около Вас?
- На хората около мен им казвам християнски апостолски съвети, като:
„Бъдете бодри и стойте във вярата,бъдете мъжествени,бъдете крепки и всичко у вас да става с любов.Изпълнението на този призив на Св.ап.Павел към всички християни предполага три неща:да утвърдим вярата си в Бога и в духовния невидим свят,да усилваме надеждата във всесилната Божия подкрепа и да въздигаме любовта,като основно начало на цялата християнска етика.Вярата,надеждата и любовта са класическите добродетели и най-възвишени изяви на християнската религия.Това са три стъпала на стълбицата на религиозно-нравственото съвършенство.Непрекъснато повтарям,че ние християните трябва да спазваме Христовото учение.

Въпросите зададе: д-р Надие Карагьозова-Нади
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете