Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Посланията на Гюнай Хюсмен учат на доброта и толерантност 11 07 2020      
 
Оценка: / 11
СлабОтличен 

Посланията на Гюнай Хюсмен учат на доброта и толерантност

В Деня на София, Вяра, Надежда и Любов за добротата, толерантността и хората с големи сърца...

Според него човещината не трябва да има почивен ден. Споделя разбирането, че празниците не са единственото място и повод да проявиш състрадателност и да се отвориш за благотворителност. Печели симпатиите и уважението на съгражданите си именно с добротата и стотиците жестове на оказана помощ не само на празник. „Това е видял, това е наследил, това прави“, казват тези, които го познават отблизо.

„Има голямо сърце“, допълват други. Да, когато човек расте с добри модели, на които подражава, самият вече като възрастен проявява милосърдие и не изпитва затруднение в това, както се казва -„идва му отвътре“. Вярва, че когато човек е добронамерен, среща разбиране, получава уважение, а общуването между хората се превръща в един хармоничен и приятен процес. Не чака празниците. Използва всяка публична възможност да отправя послания, в които има много събрана житейска истина и мъдрост. На откриването на традиционния събор „Илинден” през месец август в местността „Сборяново” край Исперих, буди възхищение у стотиците гости на празника, с прочувственото си слово, с което напомня „народ без история, традиции и култура се погубва“. Не дели празниците, не дели хората. Вярва в силата на съединението и непрекъсното призовава към заедност и сплотеност. „Аз лично на 6 септември ще присъствам на честването на един от най-стойностните български празници – Денят на Съединението. Този празник е извор на родолюбие, даващ ни свобода в делата и мислите ни, и доказателство, че само сплотени и единни можем да градим по-добрия живот за всички български граждани! Вярвам, че духът на Съединението ни води и днес, защото величието на една държава обединява минало,настояще и бъдеще! Вярвам, че отговорни и сплотени ще предадем на децата си обичта към Лудогорието и България! „

На всички празници е на първа линия, не защото го изисква протокола и длъжността му, а се води от будната съвест на гражданина в него, който почита и уважава историята и се прекланя пред жертвите отдали живота си за свободата на страната. И в тази връзка, на една от срещите с ръководителите на институциите от областта е критичен към тях. Призовава ги да бъдат добрите примери и да отдават почит на националните празници, нищо, че са обявени за почивни. „Ако ние не сме там където и когато трябва, как тогава ще учим младите на поклон и национална гордост…“, разсъждава управленецът. С една дума изказванията му се превръщат в уроци по гражданско образование и родолюбие.

Пожеланията му, посланията му от работните срещи и форуми, правят впечатление-носят дълбочина и проникновеност. Замислят и напомнят. Напомнят за онези простички, семпли неща, които често забравяме и някак си прескачаме – да бъдем добри в мислите си, в постъпките си, в намеренията си, да покажем човешко отношение и разбиране в ежедневните си срещи и дела. Неща, които не изискват никакво усилие и излишно старание, но приложени трансформират света около нас.

„…Нека отворим сърцата си за добри дела, да бъдем отговорни и толерантни, да бъдем Човеци! И в делник, и в празник да помагаме и да вярваме, че когато ние се нуждаем, и на нас ще помогнат, защото доброто се връща….“, не спира да напомня Гюнай Хюсмен, закърмен със семейните ценности и с дълбока вяра, че доброто носи още по-голямо добро. Има специално отношение към традициите, културните паметници и молитвени домове.

Почита и уважава избора на всеки към определена религиозна, етническа и партийна принадлежност. Изпитва голямо уважение към духовните лица, които за него и днес са учители по нравственост, етика и морал.„Заедно сме много по силни и много по Човеци…“, не спира да обобщава Гюнай Хюсмен. С голяма почит и уважение говори за родителите и възрастните от рода си, от които е наследил чувствителността, с която докосва сърцата на, хората, които за него означават много. Щастлив е когато, около него хората са щастливи. Раздава се, не да се хареса, на хората, а защото така разбира мисията си - в полза на хората и обществото. Примерите от ежедневната му практика са красноречиви, а с посланията и пожеланията, които отправя Гюнай Хюсмен ни разхожда в училище по доброта и ни светва онази нравствена лампичка, която често оставаме загасната и ни държи будни, да се грижим за искрата на житейските истини и мъдрости, които и в празник и делник са добрата енергия за добрите думи, добрите постъпки и добрите дела. „Любов и съпричастност, семейна топлина и прошка, уважение към родителите и послания към децата, споделяне на благополучието и милосърдие към тези, които имат нужда от помощ…“, с тези градивни и положителни, зареждащи думи са изпълнени неговите пожелания по празниците от битовия и националния календар, насочени към малки и големи.

Когато подрастващите имат добрите примери, добрите учители по етика и морал, те наследяват и развиват добрите традиции, които са извор на нравствени послания. Добрата и градивна приемственост се измерва с богатството на традициите, в чието съхранение, грижата на всеки един означава много. Да оставиш част от своя придобит урок по добрата, да отвориш сърцето си за света на доброто и красивото, в който любовта е висша ценност носи много лично удовлетворение, споделена грижа и радост с околните.

Кой е Гюнай Xюcмeн? Рoдeн е нa 11 мaй 1966г. в град Исперих. Завършва висшето си образование в Aгpapния yнивepcитeт в Плoвдив, cпeциaлнocт “Aгpoинжeнepcтвo– pacтитeлнa зaщитa”. Paбoти кaтo ceкpeтap в Oбщинcкaтa пoзeмлeнa кoмиcия в Иcпepиx. Упpaвитeл и мeниджъp нa фиpмa “Kapaджa – ФAГ” OOД-Иcпepиx. В периода 1995- 1999 г. e кмeт нa oбщинa Иcпepиx. От 2011г. дo 2014г.– пpeдceдaтeл нa Oбщинcкия cъвeт в Иcпepиx, а oт 2014г. дo 2017г.– нapoдeн пpeдcтaвитeл в 43-тoтo Hapoднo cъбpaниe. Kaндидaт e зa нapoдeн пpeдcтaвитeл oт лиcтaтa нa ГEPБ нa пocлeднитe пapлaмeнтapни избopи oт гpaждaнcкaтa квoтa. От 10 май 2017 година е областен управител на Разград.

д-р Н. Карагьозова- Нади
17.09.2018г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско разви...
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ" Родител...
Още  ]
Педагогическият съветник- приятел, подкр...
Педагогическият съветник- приятел, подкрепа, обич, разбиране, приемане, посока, възможност, надежд...
Още  ]
Красивата усмивка е резултат от правил...
Красивата усмивка е резултат от правилната и добре поддържана хигиена Д-р Селчук Салъфов...
Още  ]
Стимулация на сензорното развитие
Стимулация на сензорното развитие Всички знаем, че очите са орган на зрението, ушите - н...
Още  ]
Хидроцефалията се оперира
Хидроцефалията се оперира Хидроцефалия в детска възраст При no-големите деца повишеното въ...
Още  ]
  Моето Дете