Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Даниела Куртева: "Прекрасен екип от професионалисти е отличителният знак на Центъра за работа с деца 18 01 2019      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Даниела Куртева: "Прекрасен екип от професионалисти е отличителният знак на Центъра за работа с деца в Разград!"

Интервю с директора на ЦПЛР- ЦРД- Разград- Даниела Куртева


Даниела Куртева е директор на ЦПЛР- ЦРД- Разград от 19 години. Завършила е история в ВТУ „Кирил и Методий”- гр. Велко Търново. Има 33 години педагогически опит.

Поканих госпожа Куртева малко преди приключване на учебната година, да си говорим за мястото и ролята на центъра в извънкласната и извънучилищна възпитателна работа, като част от системата на образованието, за методите на работа и въздействие, за предизвикателствата в ежедневието на педагозите и децата от центъра и др.

Госпожо Куртева, как бихте представили мястото и ролята на Центъра за работа с деца в общата образователна инфраструктура на Разград?
- Без излишна скромност мога да кажа, че сме си извоювали място в общата образователна инфраструктура в Разград. Желан и търсен партньор сме. Работим с детските градини, основните и средни училища . Партнираме си с държавните и общинските институции, правителствени и неправителствени организации.. Работим с всички, с които пресечната ни точка е ДЕТЕТО.

Каква дейност развиват школите в центъра?
- Дейността на Школите в Центъра за работа с деца е разнообразна. Развиваме танцово изкуство /модерен балет, мажоретки, народни танци, улични танци/; музикално изкуство /Духов оркестър, школа по пиано, школа по китара, клас по поп пеене, вокална група/; изобразително изкуство /Школа по приложно изкуство и школа по изобразително изкуство/; дигитално обучение , езиково обучение, ваканционни клубове. Иска ни се да можем да отговорим и на други интереси на децата, но има субективни и обективни причини , които не ни дават възможност за това.Как привличате децата и срещате ли подкрепа от страна на родители и учители?
- Години наред се трудим усилено за това, ЦРД да стане разпознаваем и търсен от децата, родителите и учителите. Мисля, че усилията ни си заслужават. Стараем се да бъдем полезни, да бъдем в крак с интересите на децата, да канализираме енергията им в полезни неща. Хубаво е , че и родителите вече разбраха, че свободното време на децата е незаето пространство , в което бързо могат да се настанят множество отрицателни явления. Всяко дете има нужда от своята среда, от мястото където ще се чувства най-пълноценно. Радваме се, че все повече деца намират своето място при нас.

Мисията на съвременния учител е да подпомага свободната изява и личностно израстване на децата, как това се случва при Вас?
- Подкрепата за личностното развитие на децата ни е заложена от законодателя, не случайно сме Център за подкрепа за личностно развитие - Център за работа с деца. Същността на нашата дейност е точно такава – да насърчаваме желанието на децата за изява, за реализация , да ги стимулиране да развиват талантите си, да им бъдем полезни в общуването и социализацията им.

В работата учител- дете, най- добре, какво работи…?

- За мен– уважение– диалог- позитивност. Добрият учител трябва да е добър лидер, психолог, да умее да накара всяко дете да покаже най-доброто от себе си. Разбира се никак не е лесно, особено когато разликата в годините учител-ученик става все по-голяма.

Името на Вашия Център е свързано с едно от най-талантливите деца на България- музикалното чудо Крисия, носи ли това допълнително самочувствие за всички Вас?
- Аз и в други интервюта съм споделяла, че благодарение на Крисия и музикалният й педагог Свилена Дечева институцията ни стана национално и международно известна, но не защото преди това не сме си вършили достатъчно добре работата, а просто защото тази работа е била достояние на по-малко хора. Не мисля, че кой знае колко сме се променили . Продължаваме да сме отговорни към това , което правим.. За мен здравословното самочувствие е премереното самочувствие. Чудесно е да имаш добра самооценка, но по-ценна е оценката от другите , защото тя би трябвало да служи като коректив.

С кои резултати и постижения на вашите възпитаници и педагози се гордеете най-много, те никак не са малко?
- Наистина постиженията на нашите възпитаници и педагози са много. Всяка учебна година печелят престижни национални и международни конкурси. Няма как да не се гордея и с успехите на Крисия и музикалният й педагог Свилена Дечева. Но за мен успехите не се измерват само в първи места, грамоти и дипломи. За мен постижение е да спасиш едно дете от меко казано лошия път, по който е тръгнало, като го запалиш по танците . После то да стане хореограф на същият този състав, оставайки в града и в институцията. Изпитвам гордост когато наши възпитаници, връщайки се в Разград от други градове или чужбина ни посещават. Изпитвам гордост, когато бивши възпитаници си записват вече порасналите деца в педагогическите ни форми. Изпитвам гордост от това, че преди 15 години децата, които се обучаваха при нас бяха по-малко от 300, а сега са близо 690.

Предизвикателствата посрещате с…?
- С хъс и амбиция!

Върху какво най-често акцентирате в ежедневната работа в центъра...

- Акцентът при нас наистина пада върху Детето. Не можем да си позволим друго защото по нормативна уредба няма механизъм, който да задължи едно дете да посещава Центъра за работа с деца. Това става с много работа и не се случва от днес за утре. Ужасно дълъг и продължителен процес е. Трябва да събереш съмишленици, да изградиш екип , който независимо от разнообразието на дейностите си, да работи не само за себе си , а и за институцията. Всяка една дейност, която осъществяваме я пречупваме през света на детето, стараем се да се поставим на негово място, да погледнем ситуацията с неговите очи.

Отличителният знак или емблемата на Вашия център, как бихте определили?

- Прекрасен ЕКИП от професионалисти.

Въпросите зададе: д-р Надие Карагьозова- Нади
09.6.2018г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Ранната превенция децата да не станат же...
Ранната превенция децата да не станат жертви или извършители на противообществени прояви Надие Ка...
Още  ]
Интервю с Мария Шаркова
Липсата на реални мерки спрямо лицата изоставили децата си води до препълнени социални домове ...
Още  ]
Какво е нужно, ако искате да си осиновит...
Какво е нужно, ако искате да си осиновите дете І. Документи: І.1. Подава се заявление. Л...
Още  ]
Детските рисунки
Детските рисунки Как рисуват нашите деца Изобразителното изкуство и интелектуалното възпитание ...
Още  ]
Децата са нашата отговорност и радост!
Децата са нашата отговорност и радост! Интервю с доц. д-р Йорданка Факирска Доц. Факи...
Още  ]
  Моето Дете