Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Мануел Василев: Съвременният ученик трябва да учи в добре оборудвани кабинети под грижите на мотив 15 08 2020      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Мануел Василев: Съвременният ученик трябва да учи в добре оборудвани кабинети под грижите на мотивирани и добри учители

Интервю с директора ППМГ „Академик Никола Обрешков“- Разград

Мануел Василев, отговаря на профила на съвременния директор, който освен администратор е и добър мениджър, който знае не само как да управлява, но и да прави управлението още по-добро, така че всички в училищната среда – учители, ученици, родители, да се чувстват като част от една сплотена общност, в която гласът и мнението на всеки се цени и уважава. Роден е в лудогорския град Разград. Средно образование завършва в ЕСПУ „Н.Й.Вапцаров“. Магистър е по история и география от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Магистър по право от РУ „А.Кънчев“. Освен богатия управленски опит като помощник директор, директор, началник на регионалното управление по образование, зад гърба си има дългогодишен опит и като учител т.е познава проблемите на съвременното образование от извора, както се казва.

За приоритетите на гимназията, за това как се поддържа висок рейтинг, за привличане на родителите в училищния живот и други въпроси се състоя нашият разговор в навечерието на най-светлия празник на просветата и култура 24 май.

Господин Василев, ръководите едно от авторитетните училища на Лудогорието, високият рейтинг и високите постижения на вашите ученици са факт. Кои са ценностите и приоритетите в управлението на математическата гимназия?
- В България има близо хиляда средни училища, от които 31 математически гимназии. Ние се сравняваме по резултатите от матурите по български език и литература. Не е измислен друг критерии за това. През последните десет години, откакто има задължителни матури, заемаме между петдесето и осемдесето място в страната и сме в средата между сродните ни гимназии. Само ние в нашата област нямаме слаби оценки, откакто има матури по български език. Като брой ученици сме четвъртото по големина училище в Разградска област и една от най-малките математически гимназии в България, но това е отражение на демографската обстановка в региона. Въпреки че, от тази година броят на възпитаниците ни се увеличава и след две години ще сме достигнали оптималните 550-560 ученици. Това се дължи на възстановената и узаконена процедура по прием след четвърти клас. За втора година го правим и интересът се засилва. Веднага показахме и резултати с нашите петокласници – първо място на областните кръгове на олимпиадите по български език и литература, по математика и по история. Статистиката по приема след седми клас показва нещо, което не се случва в други видове училища. На първо класиране по първо желание се запълват почти всички места. Две от четирите ни паралелки са най-желаните в областта. През тази година наши ученици участваха в шест национални олимпиади – български език и литература, математическа лингвистика, информационни технологии, биология и здравно образование, география и икономика и техническо чертане. Участвахме и в няколко национални състезания в областта на науката и спорта. Ученици и учители са областни първенци по няколко вида спорт.Намираме се в един безкраен преход, това определено дава отражение и върху образованието. С какво не се справяме така, че да бъдем и ние сред добрите примери?
- Дълги години много правителства и министри се каниха да извършат реформи в образованието. Отчитаме ли, обаче, че това е най-сложната и многобройна система? Близо милион са учащите в детски градини, училища и университети. Над сто хиляди са заетите работещи. Всеки родител има допир с образованието и своите претенции, че разбира от него. Не всеки се докосва до другите сфери, но до образованието – задължително всеки. Преди две години започна реформата ни. Има опити с „проба-грешка“ да се отстраняват недостатъци. Аз смятам, че след десетина години ще си проличи дали е била успешна тази промяна. Считам, че приемането на всяка цена във висшето образование не е добре за възпроизвеждане на нацията ни. Вярно е, че вече липсват средни специални кадри, но професионалното образование не е атрактивно, върви след бизнеса, не е модернизирано. Изключение там правят някои бели лястовички. След четири години ще разберем ползата и недостатъците на новите учебни планове. Преди години предложих на един министър да бъде по-смел и да направи и математиката задължителна матура. Вместо това, информатиката в средното образование беше направо закрита. Тя остана да се учи само в математическите гимназии. Така след години само ще си спомняме, че сме имали добри IT специалисти. Бъдещите поколения няма да могат без технологични умения, но преди тях трябва да се усвоят знания по математика. Природните науки също ще са необходими на всеки.

Изборът да станете учител как се случи?
- Донякъде е случайно. След като в „онези времена“ не ме приеха да стана полицай, след казармата трябваше да работя като учител. Хареса ми. Бях млад, а професията престижна. Реших да уча история. Баща ми ме запали по нея. Въпреки, че майка ми искаше да е медицина. Сигурен съм. При записването се обърка нещо и ме приеха история и география. Двойно натоварване, но си струваше. След университета започнах именно с географията, после преподавах история, философски дисциплини, а сега етика и право. След като минах и през инспектората, записах да уча право. Да си осъществя детската мечта. Дъщеря ми беше първи клас, аз в първи курс, тя в шести клас, аз в шести курс. Не беше лесно. Мислих си да бягам от професията. Не се случи това, ами станах директор – петият на гимназията. Тогава отговорността да намериш сграда за училището - петата, става цел в живота. Е, и това се случи. Дано да е последната.

Качественото образование е сбор от…
- Формулата включва учители и ученици. Добавяме родителите. Накрая е сградата, но също важна част от формулата. Дълго обяснявам, че ние се местим в един малък град от един километър от центъра на седемстотин метра от него. А математическата в Пловдив е на девет километра.

Как привличате родителите за участие в училищния живот на вашето училище?
- Вече има и повече начини от едно телефонно обаждане или писмо. Това са хиляда майки и бащи със своите проблеми и съдби. Има всякакви родители. Такива, които се интересуват, дават всичко от себе си като се самоорганизират. Има и такива, които са съгласни с всичко и такива, които не ни търсят. Има и срамежливи. За съжаление, има деца, които живеят без родители. Добре, че все още има добри хора и помагат.

Съвременният ученик от какво има най-голяма нужда?
- От по-добро възпитание в семейството, от старание в къщи, от добри приятели, от забавление в училище, от шкафчета, от съвременно оборудвани кабинети и спортни площадки, от мотивирани и добри учители, от любовта ни към тях.

Изпращате поредния випуск. Какво пожелахте на зрелостниците?
-Дано станат добри хора – образовани, влюбени, в здрави семейства да отглеждат здрави деца.

Ако имахте законодателната възможност, какво първо щяхте да промените в образователната сфера?
- Финансирането – повече пари за заплати, издръжка, оборудване, стипендии, състезания, охрана и сигурност. Бих направил математиката втора задължителна матура. Бих стимулирал повече млади хора да избират професията на учител. Бумащината стана прекалено много и затова бих я намалил.

Професионалната удовлетвореност с какво бихте измерили?
- Тя може да се мери по много начини, които са повече статистика, но за мен е важно как влизат и как излизат учениците от училище. Когато и в двата случая е с позитивни нагласи, с желание при постъпване и с удовлетвореност при напускане, значи сме си свършили работата. Учениците ни вече студенти се връщат за първата си коледна ваканция или след първата сесия и ни разказват как се отнасят с тях професорите, как те са най-добрите, как си личи какво училище са завършили.

Вашето пожелание към колегите в навечерието на 24 май?
- Да са здрави те и техните семейства, да бъдат професионално удовлетворени, да бъдат горди да се наричат учители в математическа гимназия Разград.

Интервю на д-р Надие Карагьозова

Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детският учител трябва да има призвание ...
Детският учител трябва да има призвание за това! Интервю с Красимира Тодорова- директор на...
Още  ]
Телевизията и децата
Телевизията и децата Възпитанието на децата и медиите Как телевизията влияе на вашето дете?...
Още  ]
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете {mospagebreak} Една от най...
Още  ]
Четирите заповеди на ранното детство
Четирите заповеди на ранното детство Из "Изкуството да бъдеш родител" Д-р Фицхю Додсън...
Още  ]
Детето и емоциите
Детето и емоциите Светът на всяко едно дете е свят, изпълнен с емоции. Емоциите са фо...
Още  ]
  Моето Дете