Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Арт- терапията: съзерцание, любов, свобода 12 07 2020      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Арт- терапията: съзерцание, любов, свобода

Интервю с Евгения Маринчева- художник и арт-терапевт


В последните години арт-терапията е в центъра на редица научни дискусии и форуми. Все по-често се използва в практиката от различни специалисти. Какво представлява тя и какви са ползите от нея, разговаряме с художника и арт-терапевт Евгения Маринчева-Джен.

Евгения Маринчева e дипломиран арт терапевт. Работи в областта на себеопознаването, себеутвърждаването, преодоляване на ежедневния стрес, лекуване на травми от загуба, раздяла и шокови ситуации. Провежда както индивидуални така и групови терапии. Завършила еспециализирани обучения, курсове и семинари по арт терапия и имам сертификати за работа с деца със СОП, работа с хора, претърпели насилие, работа със семейни двойки и партньори, Майсторски клас по арт терапия, експресивна терапия, тренинг за терапевти, работещи с групи. Автор е на два разработени арт терапевтични метода – програмата „Арт & Аз“ (групова арт терапия) и „Тайно арт пътешествие към себе си.“

Госпожо Маринчева, какво представлява арт-терапията?
- Арт терапията е основана на определени принципи, взети от областта на визуалните изкуства и психологията. Тя съдържа в себе си невербалното и символично себеизразяване на индивида. При терапевтичното общуване основно място заема изразяването чрез създаване на изображения. Художествената експресия дава точно определен израз на съзнавани и несъзнавани елементи и представлява мощен, но деликатен терапевтичен фактор. Посредством художествените практики (рисуване, моделиране, колаж, апликация и пр.) хората изразяват емоции, отношения, докосват свои моменти от миналото, проектират свои цели и мечти за бъдещето, справят се със симптомите, стреса и травматичните преживявания, повишават своите познавателни способности.

Кой може да бъде арт-терапевт, какви по специални умения се изискват?
- Арт терапевт може да бъде всеки, който отговаря на следните условия:
– да има огромно желание да помага на хората и да бъде хуманист;
– да е свързан с Изкуството, да познава Историята на Изкуството;
– да е завършил специалността „Арт Терапия“.

Към кого е адресирана арт-терапията, кой може да се „лекува“ с нея?
- Всеки един човек от 3-4 до 100 години може да се подлага на арт терапия.
Тя оказва благоприятно въздействие, дори когато човек не се бори с някакъв проблем. Тя подпомага личностното развитие чрез себеопознаване, себеизразяване и себеосмисляне. Лечението с изкуство развива въображението и помага на хората да погледнат от друг ъгъл на себе си и околния свят. Създаването на изкуство чрез процеса на себеизразяване подпомага индивида да осъзнае собствената си идентичност. Благодарение на арт експресията се постига по-добро жизнено себеутвърждаване, подпомагат се житейските избори.
Как влияе арт-терапията върху хората, моля да споделите впечатленията си от практиката ?

- Арт терапията може да помогне за подобряване състоянието на клиентите в различни степени. При клинично болните с психични заболявания пациенти (шизофреници и др.), арт терапията има по-скоро за цел да създаде специфичен изразен език, чрез който болният да намери отдушник и художествена форма за трансформиране на травмиращите го състояния. Болните от рак, левкемия, спин и други заболявания, за които до днес медицината не е открила ефикасни методи за борба, намират в лицето на арт терапията ефект, който ги отдалечава от мислите за състоянието им. Арт терапията служи отчасти, а често и за пълно преодоляване на емоционални и поведенчески проблеми. Тя е ефикасен метод при отстраняването на депресии и фобии, неврози, изолация, дискомфорт в социалната група, семейни конфликти, лекуване на травми от загуба, раздяла, преодоляване на състояние след претърпяно насилие, при стрес и екстремни събития в живота и др.

Работите ли с деца и какво разказват детските рисунки?
- Работя с деца на възраст от 10 до 17 години. Децата са много искрени и съвсем неподправено творят. Дали ще рисуват, дали ще моделират, апликират, танцуват, пеят – те винаги са отворени за творчество, игри и забавления. Болните деца намират голяма опора в процеса на творчество и там откриват своите скрити ресурси. Детските рисунки много точно изразяват вътрешния мир на детето, насочват арт терапевта към истинските му проблеми и причините то да е затворено, потиснато, мълчаливо.

Кои изкуства включва арт-терапията и как човек трябва да направи правилния избор?
- Арт терапията включва всички изкуства– изобразително изкуство, музика, танц, творческо писане и четене, фотография, театър. В арт терапията не се търси художествена стойност на създадената творба, а се набляга изключително на процеса на създаване на тази творба, на преживяването, на експресията по време на творчество и катарзиса като израз на дълбокото преживяване на човек. Човек може да се смее или да пролее сълзи, но те ще бъдат пречистващи. И след катарзиса неусетно е настъпила промяна, стартиран е процес на подсъзнателно ниво, който трансформира отношението и гледната точка на човека към проблема. Арт терапевтът има индивидуален подход към всекиго, в зависимост от неговата заявка, състояние и настроение в момента.

Срещата арт-терепевт-клиент какво дава за двете страни?
- Винаги има една предварителна среща, при която се провежда свободен разговор между арт терапевта и клиента. От изключително важно значение е клиентът да е дошъл по собствено желание при терапевта. Често се случва родители да водят децата си, без самите деца да го желаят. Срещите протичат с встъпителна част (загрявка), след това – същиснка част, при която клиентът изразява себе си посредством някое изкуство. След това има разговор върху творбата. Клиентът трябва да бъде честен със себе си и да се превърне в дете – да се забавлява, да бъде искрен.

Рисуването, самата Вас, с какво Ви зарежда?
- Аз започнах да рисувам сравнително късно, в зрелите си години. Изпитвах някакво желание да рисувам с маслени бои без никога да съм го правила. Първата ми професия е строителен инженер. Отприщи се един буен поток, който прерасна в пълноводна река. Вече 14 години рисувам и постоянно се уча. Зад гърба си имам няколко самостоятелни изложби, участия в сборни изложби в България. Участвала съм в две Световни биеналета на съвременното изкуство – в Измир – 2011 г., Флоренция – 2011 г., в международни изложби в Мексико – 2012 г., Страсбург – 2015 г. Без да гоня слава и да страдам от звездомания, съдбата ме изпрати на тези места, за да се срещна с прекрасни творци от цял свят, да напълня сетивата си и вътрешния си мир с Изкуство, да осъзная каква мощна сила е творческият процес.

Освен рисуването с какво се зареждате?
- Арт терапевтът е подложен също на стрес и има опасност от прегаряне. Всеки открива своя начин на презареждане. Аз слушам релаксираща музика, разхождам се, имам любима компютърна игра, която ми действа много успокояващо.

Изкуството в три думи…
- Съзерцание, Любов, Свобода.

С Евгения Маринчева- Джен, разговаря д-р Надие Карагьозова-НадиКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детски болести
Детски болести Характерни болести за периода 0-4 месеца {mospagebreak}   А Алергичен...
Още  ]
Зигмунд Фройд - Психология на човека
Зигмунд Фройд - Психология на човека Наричат го „бащата на психоанализата”. Ня...
Още  ]
Масажи и гимнастика на бебето
Масажи и гимнастика на бебето Развитието и здравето на дет...
Още  ]
Безплодие
Безплодие Повтарящи се спонтанни аборти - причини, факти, предположения От безп...
Още  ]
Новороденото
Новороденото Седмица първа Появата на бебето е нещо дългоочаквано от всички наоколо и...
Още  ]
  Моето Дете