Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Ползите от използването на утвърждаващи словесни форми в общуването с децата 17 02 2019      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Ползите от използването на утвърждаващи словесни форми в общуването с децата


Неволно или по навик, често в общуването с децата си служим с изречения, които съдържат отрицание или частичката - „не“ - „не прави това“, „не ходи там“, „ не пипай това“, „ не може“, „това не е за теб“ и др. Не си даваме сметка, с колко грешни изрази си служим, когато трябва отрано у децата да формираме добро самочувствие и реална себеоценка. Трябва да се внимава много как се говори пред децата. Ако постоянно в отговор на действията си детето чува „Не!”, у него ще се създаде чувството, че светът е опасно място и единственото което трябва да прави е да не прави нищо. По този начин се възпитават плахи, колебливи, нерешителни деца с ниска самооценка, които по-късно в училищна възраст не са сред инициативните и активните ученици, а като зрял индивид такова дете не е дейно и самостоятелно и трудно изгражда здрави връзки с околните.

Да, трябва да има забрани, примерно когато на детето трябва да се обърне внимание, че работещият котлон застрашава неговото здраве и че уличното платно не е безопасно място, но трябва да се обясни защо на разбираем за детето език придружен с примери. Но когато става дума за неговите действия, частичката „не“ не върши полезна работа, по много причини. Честото „не“ обърква детето, кара го да се чувства плахо и несигурно - как тогава да му осигурим пространство, в което да се чувства самостоятелно и да изследва света около себе си и да расте със самочувствие, че се справя с разнообразни дейности и задачи.

Ползотворното общувате от ранна детска възраст повлиява положително върху цялостното развитие на детето. Значимият и надежден възрастен през този период- родител, близък роднина, педагог трябва да поощряват всяка добра проява на малкото дете. Така то ще се научи на правилно поведение и ще знае кое е правилно, кое не е, защо не трябва да се постъпва по определен начин, защо спазването на правила и норми трябва да се приеме като даденост и спазването им трябва да носи удовлетвореност и да развива отговорност и дисциплина, необходими качества за добра реализация на по-късен етап от живота им. Формирането на базисна ценностна система още през детството е добра инвестиция за бъдещето. За всичко това помага и говоренето с „да“ форми.

Децата се радват, когато получават одобрението на възрастните и правилните поощрения и похвали, помагат на детето да изгражда увереност в собствените си сили и възможности. Оценката на поведението на малкото дете е от значение. Детето трябва често да чува: „ти се справи добре с тази задача“, „радвам се, че успя сам „, ,ти постъпи правилно“ и др. Едно правилно и адекватно одобрение на поведението на детето, ще допринесе за каляване на неговото самочувствие. В случаите, когато детето не е постъпило правилно в дадена ситуация, използването на положителната форма също върши чудеса и не наранява крехката детска психика, примерно „вярвам в теб“ „ убедена съм, другия път ще се справиш много по-добре“, „ти можеш, искам да знаеш това“ са необходими за изграждане на реална себеоценка.

Думите, които използваме са мощен заряд и оказват влияние върху детето и неговото самочувствие. Положителните думи, окуражителните думи трябва да преобладават в общуването с малкото дете. Така то се научава от една страна да ги използва отрано и се научава да подобрява и заздравява отношенията си с околните и да изпитва радост от това. Думи като „благодаря“, „моля“, „съжалявам“, „обичам те“, „прости ми“ не остаряват, те правят общуването красиво и полезно и допринасят за хармонизиране на отношенията между хората. Ето защо трябва да подбираме думите, с които поощряваме децата или санкционираме за неправилни прояви в поведението. Добрите думи зареждат емоционално, грубите думи нараняват.

Основният метод на възпитание в семейството е примерът на родителите. Съвместните дейности, разговорите, емоционалната подкрепа на детето и неговите интереси, както и загрижеността към неговите проблеми, страхове, вълнения и др. трябва да бъде съпроводена с използването на утвърждаващи форми на позитивно общуване, които да развиват увереност у детето от ранна детска възраст.


д-р Надие КарагьозоваКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да насърчите въображението на детето...
Как да насърчите въображението на детето си За втория си рожден ден дъщеря ми получи компле...
Още  ]
Вродени и наследствени заболявания
Вродени и наследствени заболявания Хромозомни болести Понякога увреждане на хромозомит...
Още  ]
Кампанията от Хасково за Руми и Аслъ с н...
Кампанията от Хасково за Руми и Аслъ с номинация за доброволческа инициатива на годината ...
Още  ]
Да се учим да говорим правилно
Да се учим да говорим правилно Настоящата рубрика е ориентирана към всички нас, които искаме да с...
Още  ]
Изкуство и художествено възприятие
Изкуство и художествено възприятие Първия от компонентите на триединната схема на възприем...
Още  ]
  Моето Дете