Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Мисия- родител 16 09 2019      
 
Оценка: / 4
СлабОтличен 

Мисия- родител

Невин Караджа: Най-важната ни задача като родители е да научим децата си да се пазят от опасностите, които дебнат отвсякъде и да различават добро- зло!

Невин Мустафа Караджа-Исмаил е на 41 години. По професия икономист. От 17 години работи в банковата сфера. Омъжена, влюбена, щастлива майка на дъщеря и син.

Разговора провеждаме на ти, като между приятели. Познаваме се от студентските години. Една много мила и щастлива среща от есента тази година, стана повод да се върнем към едни хубави спомени, които пазим една за друга и да поговорим за мисията на родителя.

Преди да започнем нашия разговор, искам да те поздравя, за прекрасната реализация като професионалист, майка и съпруга. Ролята на майка, как и с какво те промени?

- Навярно съм от онези „банални“ и скучни жени, които са мечтали именно за този момент и етап от живота – майчинството. То ме накара да осъзная, че имам неизчерпаеми възможности за любов, търпение и отдаденост. Чудесно е– споделеността е прекрасно изживяване. Разбира се, че ангажиментите станаха повече, а времето за мен самата намаля драстично, но не се оплаквам. В повечето време съумявам и намирам баланс.

Ти си от новото поколение родители, пред какви предизвикателства е изправен съвременният родител?

-
Съвременният родител наистина е поставен пред много предизвикателства. Анархията, която цари наоколо е ужасяваща. Аз възпитавам децата си в уважение към отсрещния – приятел, учител, по-възрастен и т.н. За съжаление идва момент, в който такива деца попадат в доста неравностойни ситуации заради това възпитание. В съвременния свят всяка опасност за децата ни е много лесно достъпна – на улицата, социалните мрежи.Най-важната ни задача е да ги научим сами да се предпазват от тях, да различават добро от зло.

Какво от възпитанието в твоето семейство, използваш като добрия пример във възпитанието на твоите деца?

-
От моeтo семейство вероятно съм взаимствала това, че родителят освен приятел и опора на детето си, е много важно да бъде авторитет. Този авторитет на възрастния допринася за запазване цялостта на семейството. Смятам това за много ценно наследство от моите родители и съм благодарна за възпитанието, което ние сме получили като деца.

Родител си на дъщеря и син, чие възпитание и общуване изисква повече търпение и такт?

- И двете деца изискват достатъчно търпение, такт, отдаденост, спокойствие, любов. Много са различни като характери. И все пак, считам че момчетата имат по-голяма необходимост да общуват и с бащите си – било за „по-мъжките“ разговори, игри. В този ред на мисли, като че ли на сина ми му омръзва да е в повечето време в толкова „дамска“ компания, предвид заетостта на баща му.

Децата определено променят света на възрастните, те самите са чудесни учители. Те на какво те учат?

-
Те наистина са страхотни учители. Научиха ме на много търпение, на адаптивност, експедитивност и още повече любов. Повече и повече с всеки изминал ден.

Доброто семейно възпитание е сбор от…

-
Доброто семейно възпитание е сбор от споделени отговорности, любов, последователност и искреност в отношенията.

Утвърденото е разбирането, че семейството и кариерата трудно вървят ръка за ръка, но ти си прекрасният пример, че това не е така…

-
Не е лесно. Винаги един от двамата работещи трябва да прави повече компромиси с кариерата си – единият прави кариера, а другият се загърбва със семейството, дома и „малко“ кариера. В противен случай родителските грижи трябва да бъдат делегирани на трети лица, а аз не го толерирам – дори да са баби и дядовци. Резултатът не е добър нито за децата, нито за родителите, а от там и за цялостната атмосфера в семейството. Въпреки всичко изброено, се опитвам да намеря оптималния вариант за мен самата и за семейството ми.

Непримирима си с...

-
Фалша, несправедливостта, негативизма.

Какво би си пожелала в празничния декември?

-
Само ЗДРАВЕ за себе си и моите близки. Всичко друго е преходно – материалните блага, дори и хората, които са около нас в определени периоди от живота ни.

Един ден искаш да видиш децата си…

-
Един ден искам да видя децата си ЩАСТЛИВИ. Дано са здрави, да имат много късмет, да срещат достатъчно Човеци в общуването си с хората.

С Невин Караджа, разговоря д-р Надие Карагьозова-Нади
2017г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как детето ви да не страда, когато ви ня...
Как детето ви да не страда, когато ви няма за по-дълго? Някои родители не ходят на работ...
Още  ]
Дили Бояджиева създаде собствена модна ...
Дили Бояджиева създаде собствена модна къща, с която иска да достигне до повече хора Пр...
Още  ]
Бременност и повръщане
Бременност и повръщане Бременността и сутрешното гадене Токсикоза при бременност Повръщ...
Още  ]
Децата и хомеопатията
Хомеопатията и децата Всяко дете има свой собствен модел на разболяване и получава различни с...
Още  ]
Нравствено възпитание
Нравствено възпитание Семейство и възпитание Родител – Възрастен – Дете и моралните ...
Още  ]
  Моето Дете