Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Мисия- учител 12 07 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 

Мисия- учител

Трябва да приемеш всяко дете със сърцето си!

Интервю с Мюкерем Адемова- учител


Мюкерем Адемова e пенсионирана учителка от село Бисерци, Община Кубрат с голям авторитет и уважение от поколения ученици и родители. С право може да се каже, че тя е олицетворение на учителската професия- всеотдайна, отговорна, с подход към ученика и неговия родител. Още се помнят и коментират нейните празнични програми, посветени на различни поводи от училищния живот. И днес като я види човек, усеща същата благост и добра енергия, която излъчва с всяка дума и движение. По време на творческа среща организирана от МКБППМН-Кубрат, на която тя беше гост се изкуших да си поговорим за професията-учител.


Защо избрахте да станете учителка?
- Много Ви благодаря за поканата, срещата и че ме връщате към едни хубави години за мен. Ще Ви отговоря честно, моят баща ме насочи към учителската професия. Не беше мое желание, но когато се записах в училището за подготовка на учителски кадри в Разград, вече знаех, че съм на правилното място и до ден днешен не съжалявам, че се посветих на учителството. Едни пълни години на радост, гордост и удовлетворение.

Кога един учител е добър?

- За да си добър в нещо, трябва да си преди всичко добър човек. Добрият човек стига до хората с любов, вяра, надежда, разбиране и желание за непрекъснато усъвършенстване. Един учител е добър, когато работи ежедневно с много любов и приема всички деца първо със сърцето си.

С какво ще запомните всичките години, в които сте била учител?
- С много мили и топли спомени, към които често се връщам. С празниците и вълненията на всеки нов випуск (показва албум грижливо поддържан по години, по дати и моменти от училищния живот, спира се на отделни снимки и разказва по тях). Празника на буквите, патронните празници на училището, които винаги носят много емоции, спомени и се помнят дълго.

Има ли ученици, които не забравяте и с какво ги помните?
- Помня почти всичките си ученици – и най-добрите, и добрите и тези, които не са били чак толкова, но съм била свързана с тях. И с едните и с другите ме свързват специални моменти и всички са ми ценни.

Как мислите, съвременните учители достатъчно мотивирани ли са?
Много млади стават учители не по своя воля и това се отразява в работата им. Имам наблюдения и това е доста тъжно. Трябва да обичаш със сърцето си дадена работа, за да й се отдадеш, тогава идват положителните резултати и радостта от работата.

Отдавна сте пенсионерка, но не се спирате, занимавате се със самодейна дейност, с какво Ви обогатява тя?
- Самодейната дейност дава много енергия и творчески плам. Човек трябва да умее да се забавлява във всяка възраст и да избира занимания, които му носят радост, срещи с хора и удовлетворение.

Какво бихте пожелали на младите?
- Ще звучи тривиално, но преди всичко да са добри, честни, искрени, справедливи. Тези качества оформят отношението на човека към света и другите и го правят успешен в делата му.

Разговора проведе: д-р Надие Карагьозова-НадиКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Подобряване плавността на говорния поток...
Подобряване плавността на говорния поток по метода на цветните асоциации върху музикални мотиви ...
Още  ]
Тригодишна за първи път в живота си полу...
Тригодишна за първи път в живота си получи подарък от Дядо Коледа Тригодишната Аслъ, момич...
Още  ]
Децата и кухнята
Децата и кухнята Преди години беше традиция да се предават тайните на семейните рецепти съкрови...
Още  ]
Кръщението
Кръщението Какво име да дадем на детето си? Православната Църква е установила СЕДЕМ тайнст...
Още  ]
Вродени и наследствени заболявания
Вродени и наследствени заболявания Хромозомни болести Понякога увреждане на хромозомит...
Още  ]
  Моето Дете