Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Интервю с инж. Мария Вълканова- заместник-кмет и председател на МКБППМН- Община Асеновград 07 08 2020      
 
Оценка: / 7
СлабОтличен 

Мария Вълканова: Доброто управление е сбор от добре формулирани задачи, добре планирана работа и добри взаимоотношения

Интервю с инж. Мария Вълканова- заместник-кмет и председател на МКБППМН- Община Асеновград


Инж. Мария Вълканова е с богат административен и управленски опит. По образование машинен инженер, с второ висше образование - икономика. Работи в системата на земеделието, заместник-председател на ОбНС-община Тополово, ангажирана дълги години с обществена дейност, народен представител в 40-то Народно събрание. Към момента е втори мандат заместник-кмет с ресор хуманитарни дейности в Община Асеновград. От няколко години като председател на МКБППМН-Асеновград с подкрепата на Общината и в партньорство с Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) са домакини на научно-практическа конференция, която поставя на фокус актуални и значими теми, свързани със света на подрастващите и негативните тенденции, които съпътстват ежедневието ни.

Разговаряхме малко след приключилата пета поред (първа юбилейна) конференция, която успя да събере близо 100 специалисти от различни области работещи с деца.

Госпожо Вълканова, преди да започнем нашия разговор, бих искала да Ви поздравя за чудесните неща, които правите. Показвате не само чувствителност и професионална ангажираност към наболели теми, но и сте добрият пример, от който могат да се учат всички работещи с деца. Децата имат нужда от внимание, от подкрепа, от обич и най-вече от присъствието на значимия възрастен и в тази връзка всички ние сме длъжници на децата ни- да имат прекрасно детство и да растат като пълноценни граждани, способни да се справят с различни житейски ситуации.

Госпожо Вълканова, пет години не са малко. Как се роди идеята за първата конференция и как изглежда днес равносметката в края на петата национална научно-практическа конференция?

-
Благодаря ви за добрите думи. Искрено се надявам да сме ги заслужили, защото идеята ни беше именно тази: да се съберем експерти от цялата страна и да обсъждаме един конкретен актуален проблем в нашата работа като местни комисии. Разбира се, още в началото бяхме убедени, че ни е необходима теоретическа подготовка по дадена тема. Затова на всяка конференция каним водещи научни работници или национални експерти, които се занимават с тези въпроси. Със задоволство мога да кажа, че сме успявали да подберем "най-горещите теми", които вълнуват не само нас като експерти, но и обществото като цяло. Например тазгодишната конференция беше на тема "Агресията - в училище, на улицата, в интернет".

Не се организира лесно подобен форум – подбор на теми, лектори, намиране на партньори и др. Вие определено се справяте. Как го постигате?

- Всичко се постига, ако имате желание за успешна реализация на една идея. И със сътрудничеството и лична съпричастност на всеки член на Местната комисия. В това отношение мога откровено да кажа, че всеки допринася, според възможностите си, конференцията да бъде организирана по възможно най-добрия начин. Всъщност подготовката ни започва почти една година по-рано. Колегите от страната получават поканите си за участие поне 6 месеца преди уточнената дата, което значи, че основните въпроси, свързани с логистиката на форума вече са решени.

Как мислите успява ли обществото да говори открито за наболелите проблеми и тревоги свързани с децата или ги оставя „в страни” и „заобикаля”. Все повече сме свидетели на затруднените отношения деца-родители, деца-деца, деца-учители. Защо трудно говорим за тези неща?

- Напротив, аз мисля, че много говорим, а малко правим по проблемите на децата в съвременното ни общество. Днес всички са в социалните мрежи, и родители и деца. Тогава остава въпроса, кога общуват пряко по-между си? Да не говорим за разпадналите се семейства, за родителите, които работят в чужбина и т.н. На практика деца и родители почти на общуват. Те си "пишат" в социалните мрежи, по вайбър, по смартфоните, но не си говорят, поради което не виждат "с очите си" притеснението, огорчението, което е "изписано" на лицата на децата им. Остава отношенията деца-деца и деца-учители. Тези отношения обаче също са подвластни на липсата на норми за етично поведение, които се изграждат не с нормативни документи, а с възпитанието от най-ранна детска възраст. За съжаление от това възпитание са лишени днешните млади родители, които станаха "жертва" на смяната на ценностната система на обществото. А що се отнася до самото общество, то така е затрупано с негативни новини и информация, че вече няма сили да се възмущава, притеснява, а само приема за сведение. Случаите на граждански протести, свързани с престъпления и жертвите, на които са деца, са по-скоро емоционални, но не носят промяна в обществените отношения, нагласи, поведение.

Имате невероятен екип, съставът на ръководената от Вас местна комисия прави впечатление, че „всеки камък си тежи на мястото”. Така ли е в действителност?

- Да, и така отговорих на този въпрос по отношение организацията на една национална конференция. Екипността е водещ принцип в работата на нашата Местна комисия, въпреки че в нея по правило участват хора с различна професионална експертиза служебна ангажираност. Всъщност всеки е компетентен по определени въпроси и съобразно това участва в обсъждането и решаването на общите задачи на комисията.

Доброто управление е сбор от….?

-Добре формулирани задачи, добре планирана работа и... добри взаимоотношения.

Правите впечатление на енергичен човек, какво Ви зарежда?

- Усещането, че това което правя е полезно за обща кауза, за конкретна задача, за отделен човек. Това е усещането за полезност. Няма по безнадеждна работа от тази, от която няма полза нито сега, нито в близка или далечна перспектива.

Компромиси, които не си позволявате да прави в професионален и личен план?

- Имам правило: малките компромиси водят след себе си големи компромиси. Но подлостта я мразя повече от лъжата - това е сигурно.

Какви предизвикателства предстоят?

- Едно истинско предизвикателство винаги те изненадва. Планираните събития се случват, ако добре са премислени. Но когато изневиделица се окажеш в трудна ситуация - ето това за мен е предизвикателство.

Като родител какви притеснения имате?

- Като всеки родител основното желание е децата да са здрави, а вече говоря и за децата на моите деца. Аз съм щастлива с моите дъщери - никога не съм преживявала разочарование от успехите им в училище, в университета, в работата като професионалисти, от взаимоотношенията им извън семейството. Напротив - постоянно ми дават поводи да се гордея с тях. Но проблемите на днешното българско общество влияят на всички нас, в това число и на моето семейство. Като, че ли да се общуваме в група във вайбър в края на работния ден стана предпочитана форма на контакти, защото не живеем заедно. Е, все пак общуваме!

Вашата формула за щастие и успех, каква е?

- Французите имат една хубава поговорка: "Истински щастлив е този човек, който сутрин с радост отива на работа, а вечер с радост се връща в къщи." Когато се оценя по този начин, разбирам, че съм щастлива. А успехът е сбор от много неща, в това число и от късмет. Но аз винаги съм казвала: Ако една работа не върви, няма нужда да я тикам - значи нещо липсва. Приемам загубите и неуспехите като гаранция за бъдеща победа!

Интервю на д-р Н.Карагьозова- Нади
Снимки личен архив: М.ВълкановаКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Умствено възпитание
Умствено възпитание Ако целта на възпитанието в древногръцкото общество е била калокагати...
Още  ]
За какво плаче новороденото?
За какво плаче новороденото? Как да разберем защо плаче? Във всички случаи плачът д...
Още  ]
Реалити шоуто “Деца – убийци”
Реалити шоуто “Деца – убийци” Това е върхът... не, това е дъното....
Още  ]
Възрастови кризи в детското развитие
Възрастови кризи в детското развитие “Усмивка за мама” Още при ражданет...
Още  ]
Новини, открития.....
Из електронния печат: новини, факти, открития, информация... Аутизмът е свързан с големината н...
Още  ]
  Моето Дете