Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Красивата усмивка е резултат от правилната и добре поддържана хигиена 15 07 2020      
 
Оценка: / 9
СлабОтличен 

Красивата усмивка е резултат от правилната и добре поддържана хигиена


Д-р Селчук Салъфов е от новото поколение дентални специалисти. Завършил е магистърска степен през 2015г. в МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов” гр. Варна, специалност по Дентална медицина. През есента на 2016 година започва работа като стоматолог в МБАЛ- Кубрат.

Повода, по който се срещнах с него е да го поканя като лектор на среща с ученици в превенция „Здрави зъби за красива усмивка”. Симпатичен, енергичен, с чувство за хумор– качества, които помагат за изграждане на добра емоционална и доверителна връзка-лекар-пациент. По време на разговора ни сподели доста впечатления от ежедневната практика, които смятам, че са полезни и ценни за пациентите и се изкуших да го поканя да поговорим за здравната култура, която включва и поддържането на добра устна хигиена.

Д-р Салъфов, защо избрахте стоматологията, с какво Ви изкуши професията?
- Когато бях малък редовно посещавах стоматологичен кабинет и най-вероятно от там съм се надъхал и винаги когато ме питаха какъв искам да стана, им отговарях- зъболекар. Това ми беше мечтата, не се отказах от нея и никак не съжалявам, защото си харесвам работата.

С какви проблеми се срещате в ежедневната практика?
- От както практикувам всеки ден се срещам със спешни случаи. Пациентите чакат до последно за да ги заболи зъб и тогава отчаяно търсят спасение при нас. Може би защото подсъзнателно си мислят, че всеки път когато посещават зъболекаря си, той ще им причини болка. Но в действителност това не е така. Редовните профилактични прегледи и ранната поставена диагноза намаляват до минимум вероятността за поява на усложнения.

Добрата и качествена хигиена на зъбите е сбор от... ?
- Редовното и правилно четкане на зъбите! Правилното четкане е резултат от обучението на пациента от страна на зъболекаря, а редовното- зависи единствено от самия пациент!

Превенцията е един от съвременните методи за информиране, как тя намира място във Вашата практика?
- Винаги обяснявам на пациентите си, когато седнат на стола, какъв е случаят, какво предстои да се направи и какъв ще бъде крайният резултат. В последно време всеки се рови в интернет и добиват грешна информация. Всеки пациент се различава един от друг чрез клиничния си случай. Затова след направения преглед ги информирам първо за личната им хигиена и след това за предстоящите манипулации.

Препоръките Ви към родителите, които първи трябва да запознаят детето с четката и пастата за зъби, кога трябва да започне това?
- Първите зъбки поникват още през втората половина на първата година от развитието на детето. Родителите трябва да наблюдават развитието им, както и да доведат детето за среща и запознанство със стоматолога. По този начин до някаква степен се елиминира страха на детето за следващите посещения. Категорично съм против и не приемам, при възпитанието, заплашването на децата с думите „ако не слушаш ще те заведа при зъболекаря”.

Запознанството с четката трябва да стане още след поникването на зъбите т.е. през първата година. Има богата гама и разнообразие от детски четки, с които под формата на игра може да се създаде навик на детето. При по малките деца единият родител може да държи детето в ръце с гръб към него, а другият с игриви движения може да му почисти зъбите. Също така децата копират движенията на родителите си и затова трябва заедно да си мият зъбите. Нещо много важно -детските пасти трябва да са без флуор.

Красивата усмивка означава още и здрави добре поддържани бели зъби…? Правилната ежедневна грижа какво включва?

- Така е, красивата усмивка е резултат от правилната и добре поддържана хигиена, която включва редовното и ежедневно четкане сутрин и вечер межди 1 и 3 минути, заедно с използване на вода за уста и конци за зъби.

Какви предизвикателства си поставяте в професионален план, личи че работите с хъс и желание?
-Влече ме естетиката и до някаква степен хирургията и за напред мисля да се насоча повече към тези области!

Свободното време отделяте за…?

- Семейството, развлечение с приятели и спорт.

Д-р Салъфов, благодаря Ви за полезния разговор и успех във Вашата работа!

Интервю на Н. Карагьозова-Нади
Снимки: авторътКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Фамилна терапия
Фамилна терапия – основни понятия и приложение ВъведениеФамилната терапия (ФТ) е психотерап...
Още  ]
В България има тежко пострадали и почина...
В България има тежко пострадали и починали от ваксина В България има документирани 15 смър...
Още  ]
Интервю с Д-р Емил Бъчваров
Родители, не искайте от децата да бъдат нещо повече от вас, след като вие самите не искате да бъдете...
Още  ]
Бременност и повръщане
Бременност и повръщане Бременността и сутрешното гадене Токсикоза при бременност Повръщ...
Още  ]
Нова кампания за Гошко Борисов
Нова кампания за Гошко Борисов Преди 3 години, след драматична и тежка, но за сметка на това изкл...
Още  ]
  Моето Дете