Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Добрата квалифицирана помощ е сбор от личностните качества на всеки от специалистите и екипна работа 10 08 2020      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

Добрата квалифицирана помощ е сбор от личностните качества на всеки от специалистите и екипна работа

Росица Неделчева- трудотерапевт и ръководител на арт- работилницата в Дневeн център за възрастни с увреждания- гр.Кубрат

Росица Неделчева е част от екипа на ДЦВУ (дневен център за възрастни с увреждания) в Кубрат. От 7 години ръководи арт-работилницата на центъра. За първи път я видях преди няколко години, когато покрай служебен ангажимен се озовах в центъра. Видях я надвесена върху глинена фигура, рисуваше състредоточено. Наблюдавах я и се възхищавах (признавам, не ми се отдава рисуването) ръката и се движеше леко, без колебание се спираше на определен цвят и продължаваше, все едно танцуваше с четката. Така стана запознанството ни и породилото се сътрудничество - спонтанно. Пет години активно партньорство между ДЦВУ и МКБППМН-Кубрат, пет години съвместни емоции на деца и възрастни от ползотворното ни сътрудничество. Заради уменията й сред децата на МК и Клуб „Емпатия” е позната като „Кака Роси-сръчни ръце”.

Росица Неделчева е завършила ШУ“ Епископ Константин Преславски“, специалност „Биология и химия“. От малка всички дейности свързани с творчество я привличат – свирила е на китара, пиано и акордеон, дълго време пее ,танцува, а през свободното си време се занимава с ръкоделие -плете, шие и така до ден днешен не оставя куките. Има опит и като учител, от които пази хубави спомени. Пази и горчивина, налага се да напусне не по собствено желание. Професионалният й опит е свързана с хора с проблеми. В работата си избира индивидуалния подход към всеки. Признава, че никак не е лесно и невинаги се получава, но дори и там където не успявам се старая да запазя добрия тон в отношенията. Част от учениците ми макар и вече много пораснали все още ме поздравяват и си говорим като приятели.


Поради познанството ни си говорим на "ти".

Роси, какви са дейностите на Арт- работилницата в центъра?
-керамика
-тъкачество и плетиво
-градинарство
Поради невъзможността голяма част от потребителите да се справят с дейностите от горните групи имаме едни занимания в обща група „Приложни изкуства“- оцветяване на картинки, рисунки на стъкло, работа с природни материали и изработване на картички, включително квилинг-техника.

Проявяват ли интерес клиентите на центъра към рисуването, как ги мотивираш?
Всеки потребител изисква строго индивидуален подход, време и постоянство от моя страна, много търпение. Не успявам с всички, с много старите няма как, а с някой няма смисъл, но по-младите съм привлякла в заниманията и не се отказват. С голям интерес в ателието ни рисуват децата от Клуб „Емпатия” към МКБППМН-Кубрат, с които имаме доста добро приятелство и така имаме дни, в които деца и възрастни рисуват заедно и това допълнително ги стимулира и мотивира.

Ежедневието ти е пречупено през много съдби, част от които не толкова леки, отразява ли се това върху творчеството по някакъв начин?
Абсолютно. Настроението на всеки от тях дори личи в това, което работят през деня с мен. В багрите, линиите, обема на работа, разговорите ни. Голяма част от работата ми е психологическа, всеки от тях изисква най-вече внимание и то такова сякаш всеки е единствен.

Родител си, на какво учиш сина си?

Основно на това винаги да отстоява себе си, да бъде търпелив, да се старае да бъде толерантен, но да не позволява никой да го накара да забравя кой е, какво може, какво иска той за себе си.

Като майка, какви страхове изпитваш?

Всякакви-от всички опасности,които дебнат съвременните младежи, а и хората изобщо ,от лошотията на хората, от глупостта, която обсебва обществото и често надделява и от какво ли още не, но се опитвам да надделявам над тях, да не се държа като майка-закрилница и да му създавам условия да се изгради като уверена в себе си личност.

Добрата квалифицирана помощ е сбор от…
Личностни качества на всеки от специалистите и екипна работа.

Рисуването теб самата как те зарежда и мястото на арт-терапията при работа с деца с проблеми?
Успокоява ме. Работата с глината е едно невероятно емоционално преживяване,сливаш се с нея,сякаш ги няма ръцете ти ,а сте едно цяло с парчето глина. Много е успокояваща работата с глина. Оцветяването е процес,който поне за мен носи друга емоция там е по-жизнено,по-зареждащо,работата с цветовете е различна от работат с формите.Трябва да опиташ за да го почувстваш. Наистина препоръчвам на всеки, който има каквато и да е възможнаст за работа с керамика да опита,това мисля че отговаря и на последния ти въпрос, напълно подкрепям арт-терапията като форма на помощ при деца с каквито и да е проблеми и съм убедена в нейната ефективност.С Росица Неделчева разговаря Нади Карагьозова

Кубрат, 25 януари 2017г.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детските кошмари
Детските кошмари Децата и тъмното Как да победим страха от тъмното у детето Ако през де...
Още  ]
Психичното здраве на децата
Психичното здраве на децата Разстройства в съня при децата Разстройство на вниманието с хипераквив...
Още  ]
Защо бързаме?
Защо бързаме? Събудих се и бързо станах от леглото. Бързах да изпия кафето си, да тръгн...
Още  ]
Варицела
Варицела Варицелата се лекува в домашна обстановка Определение: Варицелата (лещенка,varicell...
Още  ]
Няколко полезни правила за бременните же...
Няколко полезни правила за бременните жени Свързаното с бременността увеличаването н...
Още  ]
  Моето Дете