Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Спортът е мироглед 16 01 2018      
 
Оценка: / 9
СлабОтличен 
Спортът е мироглед!


Разговор с Йордан Джипов- учител и дългогодишен треньор по хандбал

"Спортът е начин на живот, начин на комуникация и поведение!", казва
Йордан Джипов- едно от емблематичните имена на хандбала в гр. Кубрат.

Кубрат е синоним на хандбала. С този спорт е свързано името и на Йордан Джипов, управител на новата спортна зала в Кубрат, която отвори врати през юни 2016 година.

Кой е Йордан Джипов? Роден е през 1959 година в Кубрат, където завършва основното и средното си образование. През 1983 година се дипломира от НСА ”В.Левски” с квалификация учител и треньор по хандбал. Богато спортно портфолио има дългогодишният треньор. В активната си спортна практика има 16 шампионски титли, 9 пъти е носител на купа ”България” с юношески и мъжки отбори на Кубрат и варненските -„Черно море”, „Спартак” и „Локомотив”. Сребърен медалист е от балканското първенство с юношеския национален отбор през 2011г. Участник в две световни ученически първенства - Хърватска-2012г. и Турция-2014г.. Има 6 спечелени международни турнира в Испания, Австрия, Румъния, Словакия и Турция.

Г-н Джипов, за хандбала не се говори често, както се говори за футбола или борбата. Да започнем нашия разговор с това какво представлява хандбала като игра?

Хандбалът е една изключително динамична и зрелищна игра. За практикуването и се изискват комплексни физически качества. В основата и са бързина, сила и отскокливост. Това, че е колективен спорт пък изисква интелект и бързи реакции при вземането на решения в различните игрови ситуации. Изгражда в играчите дисциплина, отговорност към отбора, умения за работа в екип. Учи състезателите на коректност и уважение към противник и съотборници. Този спорт се радва на изключителна популярност в развитите европейски държави и особено в скандинавските страни, където хандбалът е „религия”. За съжаление в България не е така. Никакъв интерес от медиите и съответно почти никаква информация за тази, така красива игра.

Дълги години сте свързан със спорта, от които над 35 с хандбала, на какво Ви научи спорта?

Спорта учи на много неща, но най-ценното според мен е това-да поемаш и носиш отговорност за другите около теб - съотборници, треньор, отбор, клуб. Колективните спортове предполагат, чрез собствената си реализация да водиш цял отбор към успех. Да бъдеш толерантен към грешките на съотборниците си и да ги компенсираш. Да играеш и печелиш, както и да губиш от по-добрите - честно и достойно, в духа на „феър-плей”. Емоциите, които изпитваш от всичко това са неповторими.

На спорта у нас не се отрежда онова специално място, което то има в другите култури по света. Как мислите, кои са причините за това?

Спортуването е в основата на една здрава и силна нация. Спортът трябва да стане държавна политика, както е в повечето страни. За целта е необходимо, както стратегия за развитието му, така и изграждане на съответната материална база за практикуването му. Липсата на добра материална база за спорт в училищата и в спортните клубове е в основата на ниския интерес, както към часовете по физкултура, така и към спорта за високо спортно майсторство. Ниското заплащане на труда на спортните специалисти, води до пренебрежително отношение на преподаватели и треньори към пряката им работа. Спортът е не само двигателна активност-той е начин на живот, включващ култура на хранене, хигиенни норми, начин на комуникация и поведение. Спортуването е най-мощната превенция срещу заболявания и стрес. Най-общо казано спортът е мироглед.

Часовете за физическо възпитание в училище, достатъчни ли са, какво е вашето мнение като професионалист-спортист?

Проблемът в училищата не е толкова в броя на часовете, а в това– къде и как протичат тези часове? За да бъде качествен и ефективен един час по физкултура са необходими, както мотивирани специалисти, така и подходящи зали или физкултурни салони, със съответното оборудване. За съжаление у нас такива училища са изключителна рядкост. Бил съм в много европейски страни на турнири и първенства - не мога да ви опиша, с каква спортна база разполагат училищата в Австрия, Словакия, Испания и др. От там, от училищата започва изграждането на позитивното отношение към спорта и се изграждат навици за занимания със спорт.

За активно и сериозно занимание със спорт какво е необходимо?

Преди всичко мотивация- осъзнаване на предимствата и необходимостта от занимания със спорт. А за високо спортно майсторство - много труд, воля, постоянство и себеотдаденост.

Спортът е една успешна форма за редуциране на агресията при подрастващите. Подкрепяте ли тази теза?

Абсолютно да. Спортът насочва огромната енергия на децата и младежите в една друга посока-носеща положителни емоции и даваща възможност за личностна реализация в една честна, конкурентна среда.

Как изглежда спортният календар на залата за 2017 година?

В най-близък план предстои финален турнир па хандбал за купа”България”/през януари/. От март до юни продължават регионалните първенства за подрастващи по борба и хандбал. Води се целогодишен тренировъчен процес по хандбал, борба и тенис на маса. Предстоят общински турнири и състезания по различни спортове.

Какво бихте препоръчали на родителите, които се колебаят дали да запишат детето си в спортна школа?

Да забравят колебанията си и да го направят. Спортът е най-сериозната превенция срещу болести, пороци и вредни навици. Дори децата им да не станат изявени спортисти, те ще укрепнат общо-физически и ще изградят характери на силни и достойни личности.

Какво си пожелахте за Новата година?

Преди всичко здраве и търпение. Знам, че още има какво да дам на децата от този град.

И накрая на нашия разговор, какво очаквате от Вашите възпитаници?

Най-вече да растат, като здрави и достойни хора. Да защитават и отстояват позициите си, както в спорта, така и в живота. А на най-талантливите от тях – да постигнат високи спортни успехи, да бъдат гордост за родителите и съгражданите си, както и за мен, като техен наставник.

С Йордан Джипов разговаря Надие Карагьозова- Нади
гр.Кубрат, януари 2017г.
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Филмът на Кайт Блюет "Изоставените деца...
Филмът на Кайт Блюет "Изоставените деца на България" За хората около нас Изоставените ...
Още  ]
Отново за родителските грешки
Отново за родителските грешки Както е казал Аристотел “Възпитанието на детето запо...
Още  ]
Съвети за родители!
Съвети за родители! Как да се справим с кризите в детската възраст? 10 грешки във възп...
Още  ]
Сменете подхода с вашия тийнейджър
Сменете подхода с вашия тийнейджър Ако използвате същите възпитателни методи от времето, кога...
Още  ]
Не на матурите!
Не на матурите! Спират обжалването на матурите със закон? Матурите- въпросителни без отговор?! ...
Още  ]
  Моето Дете