Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Как да предпазим децата си от късогледство 24 05 2024      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Как да предпазим децата си от късогледство?


Всеки поне веднъж е чувал мъдрата приказка, че здравната профилактика е много по-лесна и излиза доста по-евтино, отколкото последвалото лечение на определено заболяване.
В тази статия ще спрем вниманието ви върху начините за предпазване от развитие на късогледство при децата. Късогледството (миопия) представлява заболяване, при което е нарушена пречупвателната сила на окото. Когато очната ябълка е удължена и образът е пред ретината говорим за миопия или за понижаване на зрението в далечина. Прогресиращото късогледство може да доведе до сериозни и необратими изменения в очите и значителна загуба на зрението.При 3% от първолаците се наблюдава късогледство. Сред учениците от прогимназията - 10% са с миопия. 16 % от гимназистите страдат от това заболяване и то често във висока степен. Около 20% от завършващите училище страдат от т.нар. училищно прогресиращо късогледство. 90 от всеки 100 бебета се раждат с далекогледство, 3 - с миопия, 7- с нормално зрение. Единствено лекар може да определи какво е зрението на вашето дете. Известно е че децата на късогледите родители, често също биват късогледи. Много са фактите в медицината, които доказват наследствения характер на това заболяване.

Как да помогнем на децата си да съхранят нормалното си зрение?
За целта родителите трябва да спазват няколко лесно изпълними правила. Първото от които е: ежегодното посещение при офталмолог. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-лесно е да бъде лекувано. Бъдещите майки трябва да знаят, че съществува пряка зависимост между протичането на бременността и формирането на късогледство у новородените. Ранните консултации с лекар по повод бременността и изпълнението на всички негови предписания определено ще обезпечат по-добро й протичане. За здравето на бъдещото отроче са много важни активният двигателен режим, пълноценната и разнообразна храна, пълният отказ на цигарите и алкохола. Или казано с други думи - полагайки грижи за собственото си здраве, бъдещата майка ще обезпечи доброто здравословно състояние и на бебето.

След втората седмица новороденото може да фиксира погледа си върху предметите за няколко секунди, от втория месец вече започва формирането на предметното му зрение. Ето защо хубаво би било ако креватчето му бъде разположено в най-светлата част на стаята - това ще помогне за развиването на нормално зрение. Много важно е обаче слънчевата светлина, както и тази на лампата да не заслепяват бебето. Хубаво е родителите да показват на малчугана различни големи и ярки играчки, като при това разстоянието от играчката до очите на бебето не трябва да бъде по-малко от 25-30 см. - така те няма да изпълват цялото му полезрение. Детето трябва да може да гледа не само играчката, но и около нея и в далечината. Така мускулите на лещата се отпускат и окото почива. Ако детето гледа само близкоразположените играчки, мускулите на лещата за дълго се напрягат, а това е много вредно.
Съвременните достижения на офталмологията позволяват още с раждането на бебето да се определи състоянието на зрението. След навършването 1-2 месеца родителите на всяка цена трябва да заведат бебето при офталмолог. Причината е следната: повечето деца се раждат със слабо далекогледство, като с годините зрението постепенно влиза в норма. Това далекогледство по някакъв начин помага за формирането на нормално зрение, но ако е в прекалено висока степен трябва да се лекува.

След навършването на половин година малчуганът трябва да се свиква да седи по време на настолните игри - рисуване, занимания с пластелин или конструктори и пр. На всеки 10-15 минути обаче следва да се прави пауза и игрите да се сменят с подвижни. В такива моменти родителите могат да предложат на хлапето да отиде до прозореца и да погледа 2-3 мин. в далечината навън. Общата продължителност на подобен род занимания (настолни игри и пр.) не бива да превишава: за деца до 3 години - 30 мин.; от 3 до 5 - 40 мин.; от 6 до 7 години - 1 час. От голямо значение за запазването на нормалното от зрение е не само правилната организация на зрителните занимания, но и цялостният режим. Правилното редуване на сън - бодро състояние през деня, достатъчната двигателна активност, максималното пребиваване на чист въздух, балансираната храна, системното закаляване - това е комплексът от необходимите условия за правилната организация на дневния режим.

Редовното им изпълнение ще обезпечи доброто самочувствие на детето, поддържането на високо ниво на функционалното състояние на нервната система. Правилната организация на дневния режим ще повлияе положително на процесите на растеж и развитие както на отделните функции на организма, в това число и на зрителните, така и на самия организъм като цяло.
Много важен период от живота на детето е постъпването в училище, когато наред с физическото и нервно-психическото напрежение се увеличава и зрителното натоварване. От приведените по-горе статистически данни става ясно, че бурното развитие на късогледство започва именно от училищна възраст. А в периода между 12-16 години, когато протича процесът на полово съзряване (при едно равнодушно отношение към опазването на зрението) миопията прогресира. Допълнителен принос за това оказват неправилната работна поза зад бюрото, лошата светлина, четенето от легнало положение, заседналия начин на живот и еднообразната храна.

За да се избегнат подобни неприятности трябва правилно да се подготви работното място на детето, да се установи режим на зрителното натоварване, да се обезпечи достатъчна двигателна (физическа) активност. Доколкото е възможно допълнителното зрително пренапрежение (гледането на телевизия, часовете пред компютъра) също следва да бъде ограничено.

Добре е бюрото на ученика да се постави в най-светлата част на стаята, като светлината от прозорците трябва да пада отляво. Работната маса следва да бъде подбрана в съответствие с ръста и възрастта на детето. Това ще улесни ученика по-дълго да се занимава в удобна и не толкова уморителна поза на седеж: изправено положение на тялото, разтворени рамене, гърдите не трябва да се опират в края на бюрото, разстоянието между очите и работната повърхност следва да бъде около 30-35 см. Настолната лампа трябва да бъде поставена от ляво - така светлина й няма да заслепява очите. На всеки 30-40 минути, детето трябва да си почива за 10-15 мин. Спазването на всички тези правила ще обезпечи най-добрите условия за зрителната дейност.
Отделна, но много важна тема са вече споменатите допълнителни пренатоварвания на очите към които се отнасят гледането на видео и телевизия и компютърните игри. Дългото пребиваване пред екрана или монитора не само оказва негативно влияние върху отделни зрителни функции, но и превъзбужда нервната система на детето, а това води до появата на общи заболявания на организма.

Колкото и непосилно на пръв поглед да изглежда, но честотата и времето пред екрана трябва да бъдат строго регулирани. Оптималното разстояние от екрана до очите следва да бъде 5 пъти повече от диагонала на екрана (от 2 до 5 метра). Децата не трябва да седят настрани, а точно срещу телевизора. В стаята може да има естествено или изкуствено осветление. Важно е светлината от другите източници да не попада в очите.
Според практикуващите лекари най-голяма вреда на малчугана могат да нанесат компютърните игри. Колкото е по-малко детето, толкова по-отрицателно влияние му оказва компютърът. Днес детските офталмолози с увереност могат да заявят, че една от основните причини за пониженото зрение сред децата и подрастващите е неконтролираният и продължителен престой пред телевизионния екран и компютърния монитор.

За кой ли път ще повторим, че спортните занимания са много полезни за учениците. Те не само укрепват целия организъм и активират функциите му, но повишават работоспособността на мускулите на очите. Бягането, плуването, ските благоприятно въздействат на кръвообращението и мускулната система на очите. И един съвет към родителите: Ако при преглед на ученика лекарят-офталмолог открие леко далекогледство или астигматизъм и изпише очила за работа - не пренебрегвайте съвета му! Много често при такава патология децата не се оплакват /зрението им на далеко е запазено 100% /, но по-наблюдателните възрастни могат да забележат, че при писане детето се навежда ниско над тетрадката, периодически към края на деня се оплаква от главоболие. Подобен род оплаквания възникват при умора на очните мускули вследствие продължителна зрителна дейност на близко разстояние. В този случай детето може и да не се оплаче, че не вижда добре на близко. Чрез пренапрежение на определена мускулна група, дефектът се компенсира и предметът придобива ясен образ. В резултат на подобна преумора обаче зрението се понижава и на далеко и се развива миопия. За да се избегне появата на късогледство при четене и писане детето трябва да слага очила.
Всъщност астигматизмът и лекото далекогледство се срещат доста често сред по-малките ученици. Причината е че до 7-та година от живота на детето окото не е достигнало до нужните размери. След година - две то ще израсне и при повторен преглед най-вероятно офталмологът ще констатира, че всичко е в норма и ще отмени очилата.

За финал бих искала да обърна внимание, че въпреки безспорната принадлежност на късогледството към очните болести, напоследък все повече учени вярват в пряката му зависимост с общите заболявания на организма. Ето защо профилактика трябва да включва "борба по всички фронтове": от кариес до хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, нервната система пр. При претърпяна от детето травма и особено след прекарано леко сътресение на мозъка, винаги се консултирайте с офталмолог. Съществува частична зависимост между травмата и началото на миопия.
Надявам се, че всички изброени профилактични мерки ще помогнат да се избегне развитието на късогледство при детето ви.


Предостави:Д-р Валерия Евтимова


Късогледството при децата

90 от всеки 100 бебета се раждат с далекогледство, 3 – с миопия, 7- с нормално зрение. Единствено лекар може да определи какво е зрението на вашето дете. Известно е че децата на късогледите родители, често също биват късогледи. Много са фактите в медицината, които доказват наследствения характер на това заболяване.

Как да помогнем на децата си да съхранят нормалното си зрение?
За целта родителите трябва да спазват няколко лесни и лесно изпълними правила. Първото от които е: ежегодното посещение при офталмолог. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-лесно е да бъде лекувано.
Бъдещите майки трябва да знаят, че съществува пряка зависимост между протичането на бременността и формирането на късогледство у новородените.

Ранните консултации с лекар по повод бременността и изпълнението на всички негови предписания определено ще обезпечат по-добро й протичане. За здравето на бъдещото отроче са много важни активният двигателен режим, пълноценната и разнообразна храна, пълният отказ на цигарите и алкохола. Или казано с други думи - полагайки грижи за собственото си здраве, бъдещата майка ще обезпечи доброто здравословно състояние и на бебето.
След втората седмица новороденото може да фиксира погледа си върху предметите за няколко секунди, от втория месец вече започва формирането на предметното му зрение. Ето защо хубаво би било ако креватчето му бъде разположено в най-светлата част на стаята – това ще помогне за развиването на нормално зрение. Много важно е обаче слънчевата светлина, както и тази на лампата да не заслепяват бебето. Хубаво е родителите да показват на малчугана различни големи и ярки играчки, като при това разстоянието от играчката до очите на бебето не трябва да бъде по-малко от 25-30 см. – така те няма да изпълват цялото му полезрение. Детето трябва да може да гледа не само играчката, но и около нея и в далечината. Така мускулите на лещата се отпускат и окото почива. Ако детето гледа само близкоразположените играчки, мускулите на лещата за дълго се напрягат, а това е много вредно.
Съвременните достижения на офталмологията позволяват още с раждането на бебето да се определи състоянието на зрението. След навършването 1-2 месеца родителите на всяка цена трябва да заведат бебето при офталмолог. Причината е следната: повечето деца се раждат със слабо далекогледство, като с годините зрението постепенно влиза в норма. Това далекогледство по някакъв начин помага за формирането на нормално зрение, но ако е в прекалено висока степен трябва да се лекува.

След навършването на половин година малчуганът трябва да се свиква да седи по време на настолните игри – рисуване, занимания с пластелин или конструктори и пр. На всеки 10-15 минути обаче следва да се прави пауза и игрите да се сменят с подвижни. В такива моменти родителите могат да предложат на хлапето да отиде до прозореца и да погледа 2-3 мин. в далечината навън. Общата продължителност на подобен род занимания (настолни игри и пр.) не бива да превишава: за деца до 3 години – 30 мин.; от 3 до 5 – 40 мин.; от 6 до 7 години – 1 час.

От голямо значение за запазването на нормалното от зрение е не само правилната организация на зрителните занимания, но и цялостният режим. Правилното редуване на сън – бодро състояние през деня, достатъчната двигателна активност, максималното пребиваване на чист въздух, балансираната храна, системното закаляване – това е комплексът от необходимите условия за правилната организация на дневния режим.
Редовното им изпълнение ще обезпечи доброто самочувствие на детето, поддържането на високо ниво на функционалното състояние на нервната система. Правилната организация на дневния режим ще повлияе положително на процесите на растеж и развитие както на отделните функции на организма, в това число и на зрителните, така и на самия организъм като цяло.

Много важен период от живота на детето е постъпването в училище, когато наред с физическото и нервно-психическото напрежение се увеличава и зрителното натоварване. От приведените по-горе статистически данни става ясно, че бурното развитие на късогледство започва именно от училищна възраст. А в периода между 12-16 години, когато протича процесът на полово съзряване (при едно равнодушно отношение към опазването на зрението) миопията прогресира. Допълнителен принос за това оказват неправилната работна поза зад бюрото, лошата светлина, четенето от легнало положение, заседналия начин на живот и еднообразната храна.

За да се избегнат подобни неприятности трябва правилно да се подготви работното място на детето, да се установи режим на зрителното натоварване, да се обезпечи достатъчна двигателна (физическа) активност. Доколкото е възможно допълнителното зрително пренапрежение (гледането на телевизия, часовете пред компютъра) също следва да бъде ограничено.

Добре е бюрото на ученика да се постави в най-светлата част на стаята, като светлината от прозорците трябва да пада отляво. Работната маса следва да бъде подбрана в съответствие с ръста и възрастта на детето. Това ще улесни ученика по-дълго да се занимава в удобна и не толкова уморителна поза на седеж: изправено положение на тялото, разтворени рамене, гърдите не трябва да се опират в края на бюрото, разстоянието между очите и работната повърхност следва да бъде около 30-35 см. Настолната лампа трябва да бъде поставена от ляво - така светлина й няма да заслепява очите. На всеки 30-40 минути, детето трябва да си почива за 10-15 мин. Спазването на всички тези правила ще обезпечи най-добрите условия за зрителната дейност.

Отделна, но много важна тема са вече споменатите допълнителни пренатоварвания на очите към които се отнасят гледането на видео и телевизия и компютърните игри. Дългото пребиваване пред екрана или монитора не само оказва негативно влияние върху отделни зрителни функции, но и превъзбужда нервната система на детето, а това води до появата на общи заболявания на организма.

Колкото и непосилно на пръв поглед да изглежда, но честотата и времето пред екрана трябва да бъдат строго регулирани. Оптималното разстояние от екрана до очите следва да бъде 5 пъти повече от диагонала на екрана (от 2 до 5 метра). Децата не трябва да седят настрани, а точно срещу телевизора. В стаята може да има естествено или изкуствено осветление. Важно е светлината от другите източници да не попада в очите.

Според практикуващите лекари най-голяма вреда на малчугана могат да нанесат компютърните игри. Колкото е по-малко детето, толкова по-отрицателно влияние му оказва компютърът. Днес детските офталмолози с увереност могат да заявят, че една от основните причини за пониженото зрение сред децата и подрастващите е неконтролираният и продължителен престой пред телевизионния екран и компютърния монитор.

За кой ли път ще повторим, че спортните занимания са много полезни за учениците. Те не само укрепват целия организъм и активират функциите му, но повишават работоспособността на мускулите на очите. Бягането, плуването, ските благоприятно въздействат на кръвообращението и мускулната система на очите.

И един съвет към родителите: Ако при преглед на ученика лекарят-офталмолог открие леко далекогледство или астигматизъм и изпише очила за работа – не пренебрегвайте съвета му! Много често при такава патология децата не се оплакват /зрението им на далеко е запазено 100% /, но по-наблюдателните възрастни могат да забележат, че при писане детето се навежда ниско над тетрадката, периодически към края на деня се оплаква от главоболие.
Подобен род оплаквания възникват при умора на очните мускули вследствие продължителна зрителна дейност на близко разстояние. В този случай детето може и да не се оплаче, че не вижда добре на близко. Чрез пренапрежение на определена мускулна група, дефектът се компенсира и предметът придобива ясен образ. В резултат на подобна преумора обаче зрението се понижава и на далеко и се развива миопия. За да се избегне появата на късогледство при четене и писане детето трябва да слага очила.

Всъщност астигматизмът и лекото далекогледство се срещат доста често сред по-малките ученици. Причината е че до 7-та година от живота на детето окото не е достигнало до нужните размери. След година - две то ще израсне и при повторен преглед най-вероятно офталмологът ще констатира, че всичко е в норма и ще отмени очилата.

За финал бихме искали да обърнем внимание, че въпреки безспорната принадлежност на късогледството към очните болести, напоследък все повече учени вярват в пряката му зависимост с общите заболявания на организма. Ето защо профилактика трябва да включва “борба по всички фронтове”: от кариес до хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, нервната система пр.
При претърпяна от детето травма и особено след прекарано леко сътресение на мозъка, винаги се консултирайте с офталмолог. Съществува частична зависимост между травмата и началото на миопия.

Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детето иска домашен любимец – а вие?
Детето иска домашен любимец – а вие? Семейство и куче?! В един момент желанието да имат ...
Още  ]
Безплодието. Има ли виновен?
Безплодието. Има ли виновен? Мъжки стерилитет Вътрематочна инсеминация Новото ...
Още  ]
Пубертет
Пубертет Пубертетът при момчетата и при момичетата Пубертет, най-общо, се нарича фазата ...
Още  ]
Хиперкенетично разстройство при децата (...
Хиперкенетично разстройство при децата (Синдром на хиперактивност) Разстройството се проявява ...
Още  ]
Чужди тела в дихателните пътища
Чужди тела в дихателните пътища Първа помощ за бебето/ детето Най-често попадането н...
Още  ]
  Моето Дете