Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Трафик на хора– сред основните теми в превантивната програма на МКБППМН – Кубрат 15 07 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Трафик на хора– сред основните теми в превантивната програма на МКБППМН – Кубрат


Обществеността не е достатъчно информирана за статута на местните комисии, които имат изключително отговорна работа в осъществяването на превенцията и противодействието на малолетни и непълнолетни с асоциално поведение и тяхната ресоциализация. Държавни субекти на превантивно-педагогическа дейност с малолетни и непълнолетни правонарушители са онези специализирани държавни органи или институции, чиято основна дейност е насочена към превенция на деца с проблемно поведение. Част от тази дейност са МКБППМН (местни комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни). Основен приоритет в дейността на всички местни комисии и комисията в Община Кубрат за противодействие на асоциалните прояви на малолетните и непълнолетните е ранната превенцията и тяхната ресоциализация. Много са задачите (организационни, методически, превантивни, информационни консултации, индивидуална работа с родители и деца, проучване, изследване и анализ на ръста и динамиката на противообществените прояви и др.), които стоят пред местните комисии, за това работещите и ангажирани в пряката дейност на комисиите заслужават уважението и подкрепата на обществеността. Една от темите, които будят сериозна тревога в световен и национален мащаб наричана от специалистите - „съвременното робство” е свързана с трафика на хора, която за 2015 година беше сред основните в превантивната програма на местната комисия в Кубрат.

С партньорската подкрепа на Националната комисия за борба с трафика на хора, които предоставиха ценни материали, като плакати, дискове с филми и наръчници с богата информация, местната комисия в Кубрат успя да осъществи широка информационна кампания в няколко форми:

1.Посещения в училище в часа на класа, които минаха под името „Информирам се за да знам, знам за да съм информиран”.
Акцента в срещите е учениците да получат по-разширени знания, да им се обърне сериозно внимание, че жертви на трафика на хора най-често са :
- от малки градове и села;
- зле информирани;
-притиснати от бедност;
- доверчиви и наивни;
- имащи проблеми в общуването със семейството и не потърсили адекватна помощ и др. полезна информация.

2.Среща с родителската общност– нова инициатива на МК с цел провеждане на информационна кампания с методическа насоченост. Родителите да станат част от превенция по темата като запознават децата си, какво рискуват ако се доверят на непознати, които им обещават добър живот зад граница - че им взимат паспорта, държат се грубо с тях , като стока, карат ги на сила да проституират, забраняват им да ползват телефони, живеят като в затвор и др.

3.Информиране на населението от общината. Чрез кметовете на населени места, бяха предоставени плакати, които съдържат ценна информация по темата.

4.Информационна кампания в дните на отворени врати на комисията чрез метода „Връстници обучават връстници (виж. снимка 6).

Дните на отворени врати на комисията се провеждат един път седмично, които събират ученици от различни възрастни на среща, в които чрез разговори, събеседване учениците имат възможност да получават методическа, педагогическа, емоционална помощ и подкрепа по проблеми, които ги вълнуват. Една от срещите беше посветена и темата „Стоп на трафика на хора”, на която ученици от горните класове подариха диск с филмчета по темата на по-малките ученици и ги поканиха да бъдат част от инициативата „Предай нататък” - или значимото, полезното и доброто за мен да го споделя и с други съученици, приятели, близки и познати.

Децата са крехки и чувствителни. Лесно раними и уязвими към различни външни влияния. За това подхода към тях трябва да бъде тактичен, внимателен и превенцията по различни социално-значими проблеми свързани със света на децата и подрастващите да е постоянна или ранната превенция да е водеща, основна задача и цел в превантивно-корекционната дейност. Практиката показва, че добрата безопасност и положителните резултати се постигат в резултат на постоянна превенция и разговори по теми, които са обществени значими и засягат най-вече подрастващите и не бива да бъдат неглижирани.

Надие Карагьозова –секретар на МКБППМН-КубратКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Предимства на кърменето
Предимства на кърменето Кърменето има предимства както за бебето и майката, така и ...
Още  ]
Родителството- предизвикателство и мисия
Родителството- предизвикателство и мисия Родителството може да бъде наситено с емоции ...
Още  ]
ЧНГ
Честита Нова 2008- ма Година! Скъпи приятели и потребители, НФ "Моето дете" ви пожел...
Още  ]
Синдром на родителското отчуждение
Синдром на родителското отчуждение Петьо (10 г.) и Вяра (6 г.) се завръщат с баща си от вакан...
Още  ]
За вас, татковци !
За вас, татковци! Страховете на новите бащи Наръчник за татко- приготвяне на мляко Професия &qu...
Още  ]
  Моето Дете