Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Почистването на бебешките зъби 11 07 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Почистването на бебешките зъби
Страница 2
Страница 3


Как да се грижим за детските зъбки?

За да има детето здрави зъби, трябва да се погрижим още преди неговото раждане. През 4-5-ия ембрионален месец започва минерализацията на временните зъби и бъдещата майка трябва да приема флуорни таблетки до края на бременността, за да се осигури оптимално този процес. След раждането се дават флуорни капки на бебето. По този начин се стимулира минерализацията на бременните зъби, както и на вече оформените в челюстите зародиши на постоянните зъби.
Първото зъбче на бебето пробива около 6-ия месец. От този момент е редно да започне оралната хигиена. Първоначално, когато в устата има само 3-4 зъбчета, миенето се извършва с памуче. Целта е да се премахнат налепът от зъбните повърхности и остатъците от храна. В момента на пазара се предлагат силиконови четки, които се поставят върху пръста на родителя. Те са меки и удобни и позволяват лесен до стъп в цялата устна кухина. Силиконовата четка-напръстник върви със специална детска паста за зъби, която е напълно безвредна, в случай че малкият човек я погълне в процеса на миене. С напредване на възрастта е добре да се премине към истинска детска четка за зъби с малка дръжка и къси косъмчета. Често тя е украсена с картинка, за да забавлява детето и то по-лесно да се приучи към хигиенни навици. Начинът на измиване на детските зъбки става по познатите ни правила за миене на зъбите на възрастните. Върху четката се поставя паста и родителят внимателно, без натиск, за да не нарани венците, изчетква първоначално дъвкателните, а след това и страничните повърхности на зъбките. Посоката трябва да бъде винаги от венеца към дъвкателната повърхност.
Децата трудно свикват с всекидневното миене. Често плачат и оказват съпротива, но с постоянство от страна на родителите се изгражда навикът зъбите да се мият вечер преди лягане и сутрин след ставане. По този начин мъниците се приучават на режим и се радват на свежестта от измиването. От тригодишна възраст детето вече само трябва да започне да мие зъбките си, като се разчита и на родителския контрол.

Източник: www.lekar.bg

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Полово възпитание
Полово възпитание и сексуално развитие на децата Сексуално обучение Половото възпитание за...
Още  ]
Национален форум "Моето дете" на 5 годин...
Национален форум "Моето дете" на 5 години На 25 април 2011 г. Национален Форум ...
Още  ]
Вивиан Уестууд: Моята философия за щаст...
Вивиан Уестууд: Моята философия за щастлив живот! Вивиан Уестууд не е просто дизайнер, не...
Още  ]
Как да разберем дали детето е нервно или...
Как да разберем дали детето е нервно или буйно Особености на нервното дете Най-важната ос...
Още  ]
Подходящи играчки за децата от пув
Подходящи играчки за детето от предучилищна възраст Развитие на функциите и предназначението на иг...
Още  ]
  Моето Дете