Търсене:
 
      Начало 22 02 2024      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Лили Димова: Песен се създава от екип, в който всеки оставя частица от душата си!

Интервю с Лили Димова- текстописец, три пъти носител на голямата наградата „Песен на годината” и на наградата на публиката в конкурса „Бургас и морето”

Съсредоточени върху сценичното поведение на изпълнителя, музиката или ефектите, които засилват присъствието му, някак си оставаме настрана от автора на текста. А колко е важен текста, смисъла, посланието, който носи –на всички ни е ясно. В това интервю скъпи читателю, ще те срещна с едно име, което по-вече от 12 години пише текстове, една от емблематичните текстописци на „Пайнер”. Автор на над 1000 песни в различни жанрове – поп, поп- фолк, рок, рап, фолк. Част от тях станали хитове - „Лъжа е”, „Водка с утеха” - Преслава, ”Продължавам” – Анелия, ”Огън и вода” и „Липсваш ми” – Тони Дачева, ”Приятелство” – Нончо Воденичаров, ”Приказка за любовта” – Славка Калчева, ”В минало време” – Георги Дюлгеров”, ”Жената в червено” – Стефан Митров, ”Някой ден” – Десислава и др. Не са малко изброените песни и изпълнители, познати на малки и големи. Песни, които не остаряват и еднакво добре звучат по различни събития и поводи и имат своята публика. Във всякa еднa от тях има частица и от душата на Лиляна (Лили) Димова- авторката, която пише и създава текстове за песни. Лили живее от 6 години в Бургас и говори с особен сантимент за Бургас и морето, в които продължава да бъде влюбена.
Как е започнал пътят на Лили като текстописец, какво означава за нея един хит, как определя работата си и срещата с хората на изкуството, Скъпи читателю за теб – разказва Лили:


Лили, благодаря ти, че прие това интервю и гостуваш на читателя, към когото лично аз изпитвам огромен респект. 12 години са зад гърба ти като текстописец, как би ги обобщила и някой насочи ли те в това? Как стана текстописец всъщност?
- Морски привет на теб и читателите. Удоволствието е мое да ви гостувам, да разкажа предполагам интересни неща и да отговоря на всички въпроси. В края на 2003г. се явих на конкурс за текстописци обявен от фирма „Пайнер” и го спечелих с едно стихотворение „Приятелство”, което по-късно се превърна в песен, в изпълнение на Нончо Воденичаров. Така се случиха при мен нещата. Винаги съм казвала, че съм откритие на тогавашния музикален продуцент Тодор Яйцаров - това е човекът, който ми е помагал най-много и сърдечно му благодаря - 12 години отлетяха като миг.

Трудно ли си пише текст за песен?
- Когато мелодията ме докосне - думите идват сами. Всеки път е различно, понякога с дни гледам в една точка, друг път текста се излива върху белия лист за часове. Важното е текст и музика да са в синхрон. Има ли разминаване– не са един за друг.

Много песни по твои стихове са хит, какво превръща една песен в хит, има слаби текстове но също стават хит...?
- Няма рецепта как се прави хит и когато пиша не мисля в тази посока. Гледам да свърша моята част от работата и да ми допадне на самата мен, преди да покажа текста на някой друг. Песен се създава от екип. Ако композитор, текстописец, аранжор и изпълнител вложат част от душата си в това, което правят – ще се получи, но ако само един от тях „претупа работата си”, проекта е обречен на провал. А дали ще стане хит – това определя Нейно Величество публиката. Хората харесат ли песента, открият ли себе си в нея, знаят ли текста, запяват ли я, помнят ли я през годините – тогава е хит! Спекулира се с понятието хит. Какво означава - ”Очаквайте новият хит на някой си”? Нова песен – да, но дали ще стане хит само времето ще покаже.

Много родители, педагози са разтревожени, че поп-фолка е лош пример от към ценности, а всички знаем колко важни са те за формирането на личността. Как пишещ човек, като теб би коментирала това?
- Чувала съм и съм чела какви ли не изказвания за поп-фолка. Все едно да кажем, че всички хора са добри или всички хора са лоши. Що за обобщения? Всеки има право на избор каква музика да слуша. Не деля хубавата музика на жанрове. Слава Богу не съм с такова ограничено мислене. Стойностната песен си е такава, независимо дали е рок, рап, поп, поп-фолк или др. Обратното също е в сила. А възпитанието е отговорност на родители, учители, среда и даването на личен пример. Така се оформя ценностна система и характер.

Майка си на две прекрасни дъщери. Как осмислят и променят твоето ежедневие?
- Те са моето ВСИЧКО! Най-голямото ми постижение и гордост. Осмислят живота ми и ме правят щастлива и завършена всеки Божи ден. Благодаря, че ги имам!

Капризни ли са изпълнителите към текстовете на песните…?
- Нормално е да са взискателни. Всеки иска най-доброто. На една вълна ли сме, разбираме се без много обяснения. Ако се разминаваме по-добре да се заеме някой друг. Например с Тони Дачева имаме много успешни песни, обичам я като изпълнител, човек и приятел, но в последният ни проект все нещо не достигаше, затова и предложих друг колега да се заеме с текста. С хубавата песен компромиси не бива да се правят. Сигурна съм, че мелодията ще намери своя текст.

С кого си работила и пазиш хубави спомени...?
- Работила съм и продължавам да работя с известни композитори като Светослав Лобошки, Александър Кипров, Красимир Гюлмезов, Велислав Драганински, Калин Димитров, Мартин Биолчев и др. Не мога да изброя всички. Изпълнителите също са много – към Преслава имам особена слабост, признавам си. С нея започнахме кариерите си заедно и минахме през какво ли не. Три албума, първите ни песни, трепети, награди…Обичам я! С почти всички изпълнители от поп- фолка имаме съвместни проекти: Деси Слава, Анелия, Галена, Тони Дачева, Емилия, Цветелина Янева, Борис Дали, Константин, Милко Калайджиев и мн.др. Удоволствие и чест за мене е да работя и с фолклорни изпълнители като Славка Калчева, Росица Пейчева, Поли Паскова, Пепи Христозова, Юри Крумов и др. Интересна и разнообразна е работата ми, а музиката е необятна, не признава рамки и няма граници. Пазя много хубави спомени за времето ми в „Пайнер”. Сега тръгнах по нов път, поех към нови предизвикателства. Работя с един уникален талант Георги Дюлгеров от любимия Бургас. Създадохме заедно няколко невероятно красиви песни и продължаваме напред. Стефан Митров изпя най-романтичната ми песен, скоро още нещо ново предстои от нас. Айвън от Максимус и Алфредо Торес представиха песента ни „Горещо” на конкурса „Бургас и морето” тази година и взривиха публиката на летния театър. Голям купон!

За кой изпълнител би искала да напишеш текст...?

- За най-голямата – Лили Иванова. Мечта ми е, кой знае … може да се сбъдне някой ден.

Какво успя и какво още не Лили Димова в професионален и личен план …?
- Упорита съм! Зодия Лъв! Сбъдвам мечтите си една по една и когато постигна някоя, на нейно място се появяват две нови. Имам си списък – сега на дневен ред е да скоча с парашут, а по нататък във времето - да напиша книга.

Предизвикателствата какво са за теб- ново начало, възможност или…?
- Двигател! Аз ли ги търся, те сами ли ме намират …не знам, но е факт! Искам да опитам от всичко и да премеря сили. Така се чувствам жива. Страхувам се от сивото еднообразие.

Какво слуша, един текстописец като теб, който пише за различни жанрове. Твоята музика коя е...?
-
Сигурно ще прозвучи странно, но обичам тишината.Тя ме зарежда. Може би съм препълнена с музика. След тихите ми периоди слушам разнообразна музика според настроението ми. Моят тип заведение е пиано бар.

Как и с какво общуването с хора от света на музиката, сцената , те обогатиха?
- Тези, които си приличат се привличат. Да си музикант и поет не е професия – това е диагноза и е до живот! Хора, които се вълнуват от едни и същи неща се търсят и намират, общуването е лесно и интересно, плуват в свои води. Винаги ми е приятно да се срещам с колеги, има какво да науча от тях и мога да споделя своя опит. А сцената е само бляскав декор…същинската работа и истината са зад нея.

Първата мисъл с която заспиваш и се будиш е…?
- Заспивам с мисълта, че още един ден се изниза от календара – „Здравей, мое утре”! Будя се с надежда и думите ”Благодаря ти Господи”!

Четката и боите, кога захващаш-какво не успяваш да изразиш със словото и се намесват те…?
- Рисуването е другата ми страст, наравно с поезията по важност, но грубо пренебрегвана поради липса на време. Ах, това време…все не достига. Хаотична съм. Започвам картина, когато почувствам необходимост. Лошото е, че не винаги я завършвам. Имам доста изоставени картини, а след време вече нещо друго ми се рисува. И стиховете си ги пиша на хвърчащи листи, които някъде се губят, но и за двете провокацията ми идва отвътре. От сън са ме събуждали.

Да вдигнем малко завесата, върху какво работиш в момента?
- Поредното предизвикателство. Момиче, което е българка, но израснала и живееща в чужбина иска да изпее песен на български. Намери ме във ФБ. Поех ангажимента аз да напиша тази песен.

Коледа за теб е…?
- Светлина, щастие, семейство, уют, елха, сняг, подаръци… /обожавам да давам и получавам подаръци/. Но Коледа е най-вече равносметка и обещание да съм по-добра. Коледният дух е нещо неописуемо с думи…той е усещане , във всичко и навсякъде, някаква магия витае през това време на годината.

ЛЮБОВТА на ЖИВОТА ми

Любовта на живота ми , не е никак скромна,
беше страст, беше силна...и в друг живот ще я помня...
Дива,огнена,дръзка...като лудост някаква,
не улегна във връзка и може да е всякаква,
но си е моя изцяло !
Без мярка за време - без край и начало!
Винаги цветна - далече от сивото,
любовта на живота ми сега е мастилото върху белият лист...
на стиховете ми - римите,
думите в песните - от тия НЕ лесните...
В рамки не влезе, не се разглези,
не изневери, не излъга.../поне се опита/
и нито веднъж не заплака от мъка.
Държа я отляво - да не би да избяга...
и не подозира, как чепика ме стяга
и как ми идва понякога / само понякога/
да я разкарам от там и да я хвърля в морето,
като писмо в бутилка - до момчето, което...
има вкус на маслини и нощем слуша бузуки.
Не, не за него не ми се говори...ще вземе да чуе и
да започне да спори!
Ще каже - откъде ги измисляш такива?
После три дни ще ме гледа накриво
и ще мълчи...това най - го умее!
Любовта на живота ми - в друг свят живее!

ЛЕТЯ

Очите ми - два черни въглена!
Сърцето ми - във кръпки цялото!
Душата ми на възел вързана,а огън див изгаря тялото!
Пак пиша стихове изстрадани за скритите любовни трепети,
със бял конец зашивам раните...и пак разпервам си крилете!
ЛЕТЯ!Аз да пълзя не мога!ЛЕТЯ...натам, където свети!
И някой ден ще срещнем Бога...и аз и музата ми - двете!


Благодаря ти за срещата и интересния разговор! Да си пожелаем много уют, топлина и светлина за всички и не само за Коледа!

Въпросите зададе: Н. Карагьозова- Нади
Снимки: (личен архив Л. Димова)Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете