Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Въпроси и отговори за интегрираното обучение 07 12 2022      
 
Оценка: / 25
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Въпроси и отговори за интегрираното обучение
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6


Развитие на вербална и невербална памет

Много деца с интелектуално затруднение имат проблеми с паметта, като се засяга както невербалната /свързана с действия, събития/, така и вербалната /свързана със запомнянето и припомнянето на думи/. Затова още отрано паметта трябва да се развива съвсем целенасочено. Започва се с невербалната памет: когато правите нещо вкъщи, молите детето да ви помогне и да направи същото - донасяне и поставяне на предмет/-и на определено място, подреждане на прибори в определен ред. Първо може да го оставите да види какво сте направили вие, но постепенно отстранявате зрителната опора и детето трябва да запомни и да възпроизведе направеното от вас. Добра работа могат да свършат и детските филмчета -след като сте ги гледали заедно, поискайте детето да възпроизведе дадено движение, поведение на някой от героите. За негово улеснение по време на филмчето коментирайте какво е направил героят.
Ако детето си спомня трудно или пък не може да обясни или имитира, може да нарисува исканото от вас /ако е в състояние да го направи/. Можете да измислите безброй подобни игри.
Идва ред на задачи, които подпомагат и вербалната, и невербалната памет, например:
* Нареждате в една купа пред детето 2-3 вида плодове, като казвате названията им. Повтаряте, след което изваждате плодовете и казвате на детето да ги подреди по същия начин или да избере от всички плодове на масата тези видове, които са били в купата. Искате от детето едновременно с посочването им да казва и названията им.
* Нареждате 2-4 картинки пред детето, като му казвате да ги разгледа, да каже какво е нарисувано и да го запомни /това не трябва да е една команда, а няколко:" Разгледай картинките... Позна ли какво е нарисувано? Хайде да видим... Добре... Сега ги повтори и се опитай да ги запомниш... Ти ще си затвориш очите, а аз ще скрия една картинка. Ти трябва да познаеш коя картинка съм скрил/а" /.
* Извършвате няколко последователни действия / например: режете хляб, сипвате вода в чашата и сядате на стола/. След това искате от детето да каже какво сте направили. Ако му е трудно, първо го помолете да повтори действията, после - докато извършва действието, да казва какво прави.
Може да замествате картинки, да измисляте нови действия, игри, за да развивате паметта на детето си.
Разказването на случки е доста по-сложна задача, която не е свързана само с паметта, а и с определени речеви и познавателни умения, така че може дълго време да не е в състояние да разказва, което не означава че не си спомня. В такива случаи, за да проверите, му задавайте въпроси, зависещи от нивото му на езикова компетентност. Въпросите могат да изискват само отговор "Да" или "Не", посочване на човек или действие или допълване /например: "Дядо ти хвана в реката....", а детето трябва да добави "Две рибки"/...

Източник: www.integracia.org
Портал "Интеграция"
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Можем ли да наказваме малкото дете?
Можем ли да наказваме малкото дете? Интервю с Весела Банова- психотерапевт Не е лесна нау...
Още  ]
Светът е само за теб и мен, мамо
Светът е само за теб и мен, мамо! Деца и развод Трябва ли да се откажете от мъжа, ако ...
Още  ]
Болкови синдроми при децата
Болкови синдроми при децата Болки в корема 1) Синоними на фибромиалгичен синдром Фиброми...
Още  ]
Как да предпазим детето от насилие
Как да предпазим детето от насилие! Всяко дете трябва да знае! Малтретираното дете Синдром на ра...
Още  ]
Четирите заповеди на ранното детство
Четирите заповеди на ранното детство Из "Изкуството да бъдеш родител" Д-р Фицхю Додсън...
Още  ]
  Моето Дете