Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Въпроси и отговори за интегрираното обучение 07 12 2022      
 
Оценка: / 25
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Въпроси и отговори за интегрираното обучение
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6

Каква е причината за рязкото увеличение на децата с ДЦП

М.В.Головач, 2005
/със съкращения/

За последните 40 г. в целия свят се е увеличил броят на децата с диагноза ДЦП /детска церебрална парализа/. И ако до 60-те г. на миналия век освен тесните специалисти друг не знаеше какво означава ДЦП, сега на практика всеки човек има роднини или познати с това заболяване.Каква е причината за това голямо увеличение на ДЦП? Защо се раждат деца с ДЦП при съвършено здрави родители, при жени с нормален размер на таза, живеещи в екологично чисти райони, спазващи всички препоръки на лекарите по време на бременността?
Много заболявания медицината лекува успешно и се опитва да предотврати. Защо няма такива съвети за предотвратяване на ДЦП?
Терминът ДЦП не обозначава някакво определено заболяване, а само обединява деца, имащи непрогресивно нарушение на произволните движения /спастичност, атаксия, хипотензия/. Обединяването на децата с такива нарушения в една група с название ДЦП помага за концентриране на силите и възможностите за лечение и формиране на двигателни навици за максималната възможна рехабилитация. Но такова обобщение затруднява търсенето на мерки за профилактика, ранна диагностика и лечение в самото начало /острия период/ на заболяването.
В САЩ на 1000 новородени 1-2 са с ДЦП. В Русия заболяваемостта, въпреки наличието на точна статистика, е доста по-голяма - от 6 до 13 новородени на 1000.
Съвременните лекари посочват множество причини за ДЦП. На първо място - някакво поражение на мозъка през вътреутробния период, изброявайки над 400 рискови фактори, в т.ч. остри и хронични заболявания на майката, вредни навици на родителите, психически дискомфорт, инфекции и др. Несъстоятелността на тези причини при сегашното високо ниво на развитие на диагностика на вътреутробната патология е очевидна.
Създателят на термина ДЦП, едно от светилата на неврологията през 19 век- Литъл, смята, че главната причина за ДЦП е родовата травма и хипоксията /кислородната недостатъчност/ по време на раждането, което се явява причина за увреждане на главния мозък на детето. Едно от доказателствата за това е фактът, че децата, които се раждат с цезарово сечение практически нямат ДЦП. И това е независимо от това, че майката има някакво заболяване /ендокринно, сърдечно, неврологично, например ДЦП при нея, токсикоза и нефропатия на бременността и т.н./
Следователно, увеличаване количеството болни с ДЦП в последно верме указва, че се е увеличило количеството на родовите травми. Това е пряко свързано с използването на РОДОСТИМУЛАЦИИТЕ. Родостимулиращите средства се прилагат от началото на 50-те години, а в Русия -от нач. на 60-те г. Именно оттогава се отбелязва големото увеличение на броя деца с ДЦП.
По време на раждане протичат физиологични /т.е. нормални/ процеси, които са в тясно единство: подготовка на матката за раждането, откриване шийката на матката, т.е. подготвя се родовия канал. Детето обикновено се намира с глава към родовия канал и в съдружие с майката се подготвя за раждането /биофизически и биохимически/ : главата се приспособява към родовия канал по размер, отчитайки гъвкавостта на съединението на черепните кости.
Храненето на детето и хранителните вещества са за сметка на майчиния организъм /чрез плацентата и пъпната връв/, затова всяко ускорение на раждането може да наруши хармонията на майката и детето в процеса на раждане:
1/Пробива се мехура с околоплодни води по-рано, в резултат на което главата на детето получава травма от костите на майчиния таз тогава, когато пълния мехур работи определено време като "амортизатор" докато главата на детето се подготвя за преминаване през родовия канал.
2/Ускорява се /или изкуствено се предизвиква/ с помощта на лекарствени средства или с други методи раждането преди детето да е готово за преминаване през родовия канал и главата на детето се травмира по родовия път.
3/Стимулират се родилните болки - получава се не само травма, а и хипоксия - недостиг на кислород и храна за детето /преди всичко за неговия главен мозък/, тъй като всяка болка намалява или прекращава кръвообращението в плацентата поради спазми на артериите. Болките са стимулирани, т.е. прекалени по сила и продължителност и затова нарушават хармоничното взаимодействие между майката и детето.
Хипоксията по време на раждане води до увреждане на ендотела на капилярите, до нарушение на авторегулацията на съдовете на главния мозък; увеличава се мозъчният кръвоток, повишава се венозното налягане. Всичко това предизвиква увреждане на главния мозък: кръвоизливи, оток, исхемия, т.е. завършва с развитие на церебрална парализа. След раждането при такива деца се получава: хеми- , ди- , тетрапарези, спастичност и дистония, хиперкинези, атаксия, изкривяване на тялото, крайниците и лицето, нарушения на слуха и зрението, хидроцефалия.
Така че истинската и основна причина за ДЦП - родовата травма и хипоксията при стимулиране на раждането, се потвърждава от следната статистика: ДЦП при момчетата се среща с 1,3 пъти по-често, отколкото при момичетата- три четвърти от случаите на умерена и тежка тетраплегия при ДЦП се среща при момчетата. Защо? Главата на момчетата по време на раждане е по-голяма по размер, отколкото на момичетата; момчетата по-често получават родова травма и хипоксия при стимулиране на раждането.
За намаляване на заболеваемостта при ДЦП е необходимо да се обърне внимание на наложената вече практика на стимулиране на раждането.
След раждането на практика не се прилагат такива точни методи за диагностика като магнитно-резонансна томография и компютърна томография на главния мозък, а двигателните нарушения при децата стават явни обикновено в края на 1-та година от живота и дори по-късно.
Необходимо е:
1.Да се признае на официално равнище основната и главна причина за ДЦП - родовата травма и хипоксията при стимулиране на раждането.
2/Да се забрани стимулирането на раждането в широки мащаби като опасно за здравето на детето.
3/Показанията за стимулиране на раждането да бъдат ясно изброени и регистрирани от лекарите-акушери.Средствата, използвани за стимулиране, трябва да се поставят под строг отчет.
4/Отчетността за използването на стимулиращи медикаменти да бъде такава, като при наркотичните средства. Това ще повиши отговорността на акушера при назначаването и количеството на използваните за целта медикаменти.
5/В историята на раждането е необходимо ясно да се обоснове използването на амиоцентезата /изкуствено пробиване на околоплодния мехур/, тъй като това ускорява родовата дейност.
6/СНабдяването на всеки родилен дом с електронни средства за постоянно следене на честотата на сърдечните съкращения на детето и активността на съкращаване на матката на майката ще помогне за профилактика на хипоксията и за избора на правилна тактика за водене на раждането, за вземането на своевременно решение за цезарово сечение.
7/Осигураване на апарати за МРТ и КТ диагностика ще позволи откриването на увреждане на главния мозък в най-ранния остър период, което ще подобри диагостиката и възможностите за лечение вследствие родова травма и хипоксия.
8/ Законодателството да задължи лекаря да съобщи на родилката за необходимостта от избор на стимулация или цезарово сечение. Цезаровото сечение носи риск /като всяка операция/ за живота на майката, но дава възможност на детето да не получи родова травма и хипоксия, т.е. да живее без ДЦП. Поради тази причина е престъпление да не бъде информирана родилката по време на раждането за възможния изход от раждането. Самата майка трябва да направи избор.
9/ Трябва да се разширят показанията за прибягване до цезарово сечение при нарушение на родовата дейност при майки, при които раждането е настъпило по-рано, преди 37 седмица. За недоносеното дете всяка стимулация на съкращенията на матката носи огромна вероятност за родови травми и хипоксия……

www.medlinks.ru
Източник: www.integracia.org
Портал "Интеграция"

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Умствено възпитание
Умствено възпитание Ако целта на възпитанието в древногръцкото общество е била калокагати...
Още  ]
Възрастови кризи в детското развитие
Възрастови кризи в детското развитие “Усмивка за мама” Още при ражданет...
Още  ]
Чужди тела в дихателните пътища
Чужди тела в дихателните пътища Първа помощ за бебето/ детето Най-често попадането н...
Още  ]
Температурен гърч
Температурен гърч Може ли детето ви да получи гърч, без да е епилептик? Температурен ( ...
Още  ]
Секс по време на бременност
Секс по време на бременност Безопасно ли е? Когато една жена е бременна за първи път, е норма...
Още  ]
  Моето Дете