Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Нина Цонева- образът на съвременния учител 07 08 2020      
 
Оценка: / 9
СлабОтличен 

Нина Цонева- образът на съвременния учител

РОДЕНА ДА ПРЕПОДАВА. ЛЪЧЕЗАРНА, ВСЕОТДАЙНА И ПОЗИТИВНА - КАТО ТАКАВА Я ПОЗНАВАТ РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ, КАТО ТАКАВА Я ОБИЧАТ И УВАЖАВАТ. НАЙ-СИПМАТИЧНАТА И УСМИХНАТА УЧИТЕЛКА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК В КУБРАТ УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯ ГОДИНИ НАРЕД С ЛЮБОВ, ТЪРПЕНИЕ И ЧУВСТВИТЕЛНОСТ МИСИЯТА- УЧИТЕЛ


Г-жо Цонева с какви чувства и очаквания започнахте новата учебна година?
- За учителите и за почти всички хора, 15 септември е истински празник. Както винаги започвам новата година с нова рокля, много настроение и позитивизъм, с надеждата да оправдая очакванията на учениците ми и техните родители и най-важното, започвам с много нови идеи, за да превърна часовете си в преживяване, което учениците да очакват с нетърпение.

Имате поглед върху българското училище, като педагог с богат опит и родител какво мислите, че трябва да се промени в него?
-Да, смея да твърдя,че имам поглед върху българското училище и върху други училища в Европа, тъй като общувам с колеги от най-различни страни от целия свят а и лично съм посещавала някои от техните училища, така че мнението, което ще изразя ще бъде на базата на сравнението. Нужна е промяна и всички вярвам ще се съгласят с мен, нужна е промяна първо в материала, който изучават нашите ученици , обемът е непосилен и ненужно голям. Необходимо е да се преструктурират уроците, да се осъвремени информацията в тях и да се помисли върху нов начин за поднасянето й. Второ- оценяване на знанията на учениците, тези крайно остарели методи за възпроизвеждане и текущо оценяване са просто смешни. Учениците обичат да дискутират, да изразяват мнението си и трябва да им се дава възможност за това. Преподаването без учебник от време на време е много ефективно, това освобождава учениците и стимулира мисленето им. Много по-реалистично ще бъде учениците да учат на нива, т.е. да се изисква покриването на някакво ниво и така да се продължава напред и вместо да остават в клас просто да повтарят ниво и да завършат с това ниво, а не да прекарват време в училище до някаква преклонна възраст. И на последно място, бих помислила за ранното започване на училищния ден- 7.30 е много сънливо ранен час.

Учениците са доста пестеливи, когато трябва да посочат и говорят открито за учител, който ги впечатлява, но за Вас говорят с лекота. Вие сте учителя- образец в техните очи. Какво те получават от Вас по-различно?

- Първо, много съм благодарна за хубавите думи и мога да кажа, че и аз с лекота говоря за тях и не пропускам случай да се похваля с успехите и постъпките им. Винаги изслушвам учениците си и ми е много интересно да чуя какво имат да кажат. А повечето от тях казват доста. Не съм съгласна с негативните епитети, с които описват младото поколение днес, аз мисля че те са изключително информирани, интелигентни и гъвкави. Винаги когато е възможно насърчавам искреността им, очаквам от тях да са открити и не забравям да дам и личен пример в това отношение. Самата аз често научавам нещо ново от тях.

Не сте уморена от работата си, личи Ви - енергична, жизнена и всеотдайна. Как го постигате?
- Не, не съм изморена от професията, е има изморителни дни- как иначе, но като цяло мога да кажа, че истински се забавлявам докато работя, ами само помислете- около мен е пълно с млади хора, пълни с енергия и желание да научат нещо ново. Всеки следващ ден е различен от предишния и като цяло нашата професия е много динамична и ако не беше цялото това писане на документация, учителите щяха да имат възможността да трансформират цялата си енергия в знания на учениците.

От моите наблюдения, разговори с родители, ученици и колеги виждам, че връзката ученик- учител, ученик- ученик, родител- ученик, родител- учител не е на нужното емоционално ниво. Какво не достига според Вас?

- Известно недоверие, известен страх, известна неувереност. Трябва да се работи много за изграждане на доверие във взаимоотношенията, родителите трябва да присъстват по-активно в училищния живот на децата си, да питат, да изискват, да поощряват, да хвалят, да критикуват и да помагат.

За възраждане на изгубеното доверие и респект към училището, като институция и към учителя, какво е нужно?
- Когато цялото общество е ангажирано с нещо толкова сериозно като образованието, тогава няма да има недостатъци. Трябва безпристрастност, трябва разум, да не се гледа на образованието като на бизнес сделка, на учениците като ходещи банкноти, защото когато става въпрос за пари, винаги има нечестна борба и това рефлектира негативно. А по отношение на личното достойнство на учителите- както и при всички други професии- човек трябва да работи върху себе си, да се развива непрекъснато и да се стреми да е максимално честен и справедлив.

Мястото на чуждия език в промените , които притичат бързо и динамично в глобален мащаб е…..?
- Владеенето на чужд език ти дава свобода, вдъхва респект и разширява възможностите за реализация и общуване.

Подготвени от Вас ученици са носители на престижни награди от конкурси свързани с познаване и превод на и от чужд език. Успехите и наградите приемате като...?
- Мотивация и … комплимент (усмихва се широко и съвсем скромно).

Какво не спирате да повтарятe на Вашите ученици?
- Да бъдат свободни, да не спират да изискват, да знаят много, да четат.

Съвременното училище трябва да е място за….?
- Израстване.

Ролята на съвременния педагог е…?
- Да улеснява процеса на обучение като дава личен пример за достойно поведение, висок интелект и … стил .

Докато разговаряхме усмивката не слезе от лицето й. Всяка дума която изричаше с мъдрост и отговорност потвърждаваше усещането, че познава и знае своята мисия! Това усетих по време на срещата ни по време на приятния ни и ползотворен разговор.


Интервю на Н. Карагьозова- Нади
Снимки: личен архив Н. Цонева
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Зигмунд Фройд - Психология на човека
Зигмунд Фройд - Психология на човека Наричат го „бащата на психоанализата”. Ня...
Още  ]
Някои психологически аспекти на детската...
Някои психологически аспекти на детската престъпност Доналд Уиникът (обръ...
Още  ]
Как да кажем на детето си, че е осиновен...
Как да кажем на детето си, че е осиновено? Полезни съвети при разкриване на "тайната" ...
Още  ]
Строгост или либералност
Строгост или либералност Чувството за непълноценност се заражда още в детството Пред ...
Още  ]
Спомените на един мъж от раждането на де...
Спомените на един мъж от раждането на дете {mospagebreak} Една от най...
Още  ]
  Моето Дете