Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта В света на тийнейджъра... Вълнения и тревоги 12 07 2020      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

В света на тийнейджъра... Вълнения и тревоги

Родителят трябва да „чува” и изслушва детето си в деликатната юношеска възраст. Добрият родител е търпелив, подкрепящ, разбиращ и готов да се променя.

Юношеските години са период, който бележи засилен растеж върху физическото, емоционалното, психичното, познавателното състояние на детето. Поради това често то е объркано и с променливо настроение. Един период-наричан често „кошмарен и ужасен” от страна на възрастните. Колкото сложен толкова и деликатен период. За това от страна на възрастния се изисква да бъде тактичен, търпелив най-вече и внимателен към чувствителния тийнейджър. Период, в който до вчера послушното малко момче и момиче, започва да проявява по-голяма настойчивост да е различен (започва да се облича по различен начин, сменя предпочитания към музика, среда, задава въпроси свързани с теми, които все още се приемат като „табу” и др.), започва да иска по-вече от преди, да настоява за неща, като (татуировка, смяна цвета на косата, пиърсинг, втора дупка на ухото и др. ) Все неща, които действат като кошмар за родителя, който често реагира: „не може”, „не ти разрешавам”, „ти си още малка”, „това правят само лошите деца” и др. Не трябва да се забравя обаче, че периодът на съзряването е нормален период от израстването на младия юноша. Често техните реакции са съобразен сигнал, че то иска да скъса с детските години в търсене на собствената си идентичност. Ето защо възрастния не трябва да бърза с отбранителната реакция, подобно действие не е правилно и би се превърнал в остър конфликт дете-родител. Разбира се, когато става дума за сложни неща, често явление в юношеската възраст никога няма еднозначен отговор. Често възрастните, когато се сблъскват с промените, които настъпват при децата им, забравят, че те самите са били в тази възраст и също така са имали своите проблеми с техните родители.

Ежедневието се променя динамично, животът тече на бързи обороти и следователно-важните и на почит ценности и потребности също се променят съобразно новите условия. Стремежът на всяко младо момче или момче в този период да е различен е много силно изразен. Иска да предизвика внимание, но поради слабата развита емоционална и социална култура не винаги избира правилния начин. Ето тук намесата на възрастния е изключително необходима и нужна. Ролята на родителя, като най-важния учител в живота на детето трябва да е в посока изграждане на доверителни връзки- нито прекалена свобода, нито прекалени ограничения и забрани. Юношата често е в ролята на бунтаря, неговата реакция към забраните, ограниченията, подценяването и обидите от страна възрастния могат да отключат агресията или да последва трайно отклонение в поведението.

Често- първата цигара, първата чаша алкохол или първото запознанства с дрогата стават именно в средата, където юношата търси утеха и мисли, че получава разбиране, защото у дома такова няма. От възрастния се изисква да не забравя, че срещу него стои млад индивид, който е на прага да се превърне във възрастен и има нужда от цялата му подкрепа, разбиране и любов. Разговорите с тийнейджъра относно: предпочитания към противоположния пол, първите трепи и влюбване, мнението на околните, ниската самооценка не трябва да плашат възрастния. Те са част от най-големите му вълнения и тревоги. Разговорите на тези теми на бива да бъдат неглижирани. Общуването с подрастващия като с възрастен го кара да се чувства значим и ценен член на семейството дава добри резултати и това се вижда в поведението му по-късно. По този начин се поддържат добри и здрави отношения родител-дете. Една забрана в едно семейство, често е разрешавана в друго семейство, което означава , че ценностите в едно семейство, стилът на поведение на родителя не се покрива като поведение и приоритет в друго и това също е повод за често възникване на сблъсъци и конфликти между родители и деца. Децата често наказват възрастните по отношение на забраните и ограниченията чрез бягство от дома, понижаване на успеха в училище, неизпълнение на домашните задължения и др. Ето защо диалога, позитивното разрешаване на конфликтите, ползотворното общуване са ключът към един спокоен период на съзряването поносим за двете страни родител-дете.

Темата не може да бъда изчерпана с няколко реда, по нея може да се говори твърде много, но като се подхожда отговорно и внимателно към всеки проблем свързан със света на тийнейджъра, в която социалната зрялост и опит на възрастния са водещи и подкрепящи-разрешаването на проблемите ще имат благоприятен изход. Затова е много важно всеки родител да прецизира своето поведение, думи и емоции, защото те се отразяват сериозно върху емоционалния свят на детето. И ако не са достатъчно премерени или липсват напълно са предпоставка и причина за негодувания от страна на юношата и те носят белезите дълго време. Устойчивата и градивна емоционална връзка дете-родител е предпоставка за успешна бъдеща реализация на младия юноша. Въоръжен с търпение и такт, всеки родител би могъл да бъде полезен, пълноценен и да оказва подкрепа в един от най-трудните и вълнуващи години от живота на детето.


Н. Карагьозова, секретар МКБППМН- гр. Кубрат
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Нощният сън на бебето– заедно или отделн...
Нощният сън на бебето– заедно или отделно от майката Експертите препоръчват пре...
Още  ]
С тържествен концерт ОУ „Яне Санданск...
С тържествен концерт ОУ „Яне Сандански” - Пловдив отбеляза патронния си празни...
Още  ]
Взаимоотношенията в семейството и тяхнот...
Взаимоотношенията в семейството и тяхното влияние върху детето Взаимоотношенията в сем...
Още  ]
Хранителна алергия при кърмачетата
Хранителна алергия при кърмачетата В наши дни алергичните реакции при кърмачетата...
Още  ]
Физическо развитие на бебето
Физическо развитие на бебето Раждане /0 - 2 месеца/ Главата на бебето пада, ако не я държ...
Още  ]
  Моето Дете