Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта В света на тийнейджъра... Вълнения и тревоги 19 10 2019      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 

В света на тийнейджъра... Вълнения и тревоги

Родителят трябва да „чува” и изслушва детето си в деликатната юношеска възраст. Добрият родител е търпелив, подкрепящ, разбиращ и готов да се променя.

Юношеските години са период, който бележи засилен растеж върху физическото, емоционалното, психичното, познавателното състояние на детето. Поради това често то е объркано и с променливо настроение. Един период-наричан често „кошмарен и ужасен” от страна на възрастните. Колкото сложен толкова и деликатен период. За това от страна на възрастния се изисква да бъде тактичен, търпелив най-вече и внимателен към чувствителния тийнейджър. Период, в който до вчера послушното малко момче и момиче, започва да проявява по-голяма настойчивост да е различен (започва да се облича по различен начин, сменя предпочитания към музика, среда, задава въпроси свързани с теми, които все още се приемат като „табу” и др.), започва да иска по-вече от преди, да настоява за неща, като (татуировка, смяна цвета на косата, пиърсинг, втора дупка на ухото и др. ) Все неща, които действат като кошмар за родителя, който често реагира: „не може”, „не ти разрешавам”, „ти си още малка”, „това правят само лошите деца” и др. Не трябва да се забравя обаче, че периодът на съзряването е нормален период от израстването на младия юноша. Често техните реакции са съобразен сигнал, че то иска да скъса с детските години в търсене на собствената си идентичност. Ето защо възрастния не трябва да бърза с отбранителната реакция, подобно действие не е правилно и би се превърнал в остър конфликт дете-родител. Разбира се, когато става дума за сложни неща, често явление в юношеската възраст никога няма еднозначен отговор. Често възрастните, когато се сблъскват с промените, които настъпват при децата им, забравят, че те самите са били в тази възраст и също така са имали своите проблеми с техните родители.

Ежедневието се променя динамично, животът тече на бързи обороти и следователно-важните и на почит ценности и потребности също се променят съобразно новите условия. Стремежът на всяко младо момче или момче в този период да е различен е много силно изразен. Иска да предизвика внимание, но поради слабата развита емоционална и социална култура не винаги избира правилния начин. Ето тук намесата на възрастния е изключително необходима и нужна. Ролята на родителя, като най-важния учител в живота на детето трябва да е в посока изграждане на доверителни връзки- нито прекалена свобода, нито прекалени ограничения и забрани. Юношата често е в ролята на бунтаря, неговата реакция към забраните, ограниченията, подценяването и обидите от страна възрастния могат да отключат агресията или да последва трайно отклонение в поведението.

Често- първата цигара, първата чаша алкохол или първото запознанства с дрогата стават именно в средата, където юношата търси утеха и мисли, че получава разбиране, защото у дома такова няма. От възрастния се изисква да не забравя, че срещу него стои млад индивид, който е на прага да се превърне във възрастен и има нужда от цялата му подкрепа, разбиране и любов. Разговорите с тийнейджъра относно: предпочитания към противоположния пол, първите трепи и влюбване, мнението на околните, ниската самооценка не трябва да плашат възрастния. Те са част от най-големите му вълнения и тревоги. Разговорите на тези теми на бива да бъдат неглижирани. Общуването с подрастващия като с възрастен го кара да се чувства значим и ценен член на семейството дава добри резултати и това се вижда в поведението му по-късно. По този начин се поддържат добри и здрави отношения родител-дете. Една забрана в едно семейство, често е разрешавана в друго семейство, което означава , че ценностите в едно семейство, стилът на поведение на родителя не се покрива като поведение и приоритет в друго и това също е повод за често възникване на сблъсъци и конфликти между родители и деца. Децата често наказват възрастните по отношение на забраните и ограниченията чрез бягство от дома, понижаване на успеха в училище, неизпълнение на домашните задължения и др. Ето защо диалога, позитивното разрешаване на конфликтите, ползотворното общуване са ключът към един спокоен период на съзряването поносим за двете страни родител-дете.

Темата не може да бъда изчерпана с няколко реда, по нея може да се говори твърде много, но като се подхожда отговорно и внимателно към всеки проблем свързан със света на тийнейджъра, в която социалната зрялост и опит на възрастния са водещи и подкрепящи-разрешаването на проблемите ще имат благоприятен изход. Затова е много важно всеки родител да прецизира своето поведение, думи и емоции, защото те се отразяват сериозно върху емоционалния свят на детето. И ако не са достатъчно премерени или липсват напълно са предпоставка и причина за негодувания от страна на юношата и те носят белезите дълго време. Устойчивата и градивна емоционална връзка дете-родител е предпоставка за успешна бъдеща реализация на младия юноша. Въоръжен с търпение и такт, всеки родител би могъл да бъде полезен, пълноценен и да оказва подкрепа в един от най-трудните и вълнуващи години от живота на детето.


Н. Карагьозова, секретар МКБППМН- гр. Кубрат
Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Пубертетът: тема за разговор
Пубертетът: тема за разговор Как да обсъждате деликатните въпроси на съзряването с вашето дете?...
Още  ]
Загуба на апетит
Загуба на апетит Нервно безапетитие Непоносимост към храна Храненето е основна жизнен...
Още  ]
МКБППМН
Местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и тяхната р...
Още  ]
Хранителна алергия при кърмачетата
Хранителна алергия при кърмачетата В наши дни алергичните реакции при кърмачетата...
Още  ]
Стадиите в психичното развитие според Жа...
Стадиите в психичното развитие според Жан Пиаже Познавателно развитие. Переспективи в теор...
Още  ]
  Моето Дете