Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Явлението "Бой- ловър"- трафик на хора чрез влюбване 10 12 2019      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Явлението "Бой- ловър"- трафик на хора чрез влюбване


С навлизането на компютрите в ежедневието ни все по вече с увеличението на потребителите на интернет растат и опасностите, които дебнат в социалната мрежа. Зачестяват случаите на набиране на жертви предимно сред млади момичета в училищна възраст, които по късно са склонявани към проституция, именно от момчета или млади мъже, наричат ги бой- ловърс, които примамват момичета, като им декларират чувства и обяснения в любов. Сравнително ново явление, но жертвите са много.. и все повече родители и органите на реда се сблъскват с това и са обезпокоени.

Защо не трябва да се увличаме по снимките и думите на момчета- мъже, които отправят съобщения или покани за чат? Защо не трябва да предоставяме лични данни, с които лесно може да се злоупотреби и чрез тях да се стигне до жертвата? Защо не бива младо момиче да тръгва на дълъг път или екскурзия с непознати? Защо не бива да се предоставя задграничния паспорт на човек, когото не познаваме достатъчно добре? Защо не бива да се доверяваме бързо на хора, с които току-що сме се запознали? Въпроси, върху които трябва сериозно да се замисли всяко едно младо момиче.

Желанието на всяко младо момиче, да е влюбено, да има приятел ,с когото да излиза и да посещава различни места-често е и повод за неприятни инциденти, особено когато търсим такъв партньор в социалната мрежа.Често зад атрактивните профили, които се оказват и фалшивите се крият недобронамерени лица, които лесно разпознават и увличат в сладки обещания и приказки млади момичета, в училищна възраст, които под въздействието на промените, които се извършват в пубертетната възраст не винаги постъпват разумно и със своето невнимание стават причина да паднат в капана на така наречените бой-ловърс или млади момчета и мъже, които чрез влюбване набират жертви за трафик на хора с цел склоняване към проституция. За това, когато общуваме или влизаме в запознанства, зад които не знаем кой и с каква цел се крие трябва да сме много предпазливи, за да пазим себе си и близките си от последващи неприятности. Често за да поддържат интереса на жертвата бой- ловърите в последствие прибягват и до заплахи, за които момичетата не споделят с родителите или близките си и страхът и психическото насилие се оказват мощно оръжие във въвличането им в неподходящите запознанства и превръщането им в жертва на сексуална или друга експлоатация. Най-уязвимата група са начинаещите в интернет- пространството, които нямат умение за защита и водени от любопитство къде какво се случва лесно се хващат на разговора в чата. Друга група са самотните деца, които прекарват голяма част от времето си в социалната мрежа в търсене на компания и лесно се предоверяват на непознати. Лесна мишена са момичета в училищна възраст, когато влюбчивостта е по голяма и интереса към противоположния пол нараства.

Факт е, че общуването основно вече се осъществява чрез социалните мрежи и ето защо поведението ни там зависи от самите нас. Дали ще се поддадем или ще сме провокирали запознанства, които по късно ще са и причина за големи неприятности зависи от самите нас. Всеки трябва да носи отговорност за своето присъствие и поведение в социалната мрежа, ако не иска да стана жертва или да даде повод за това.Надие Карагьозова- магистър по педагогика и секретар на МКБППМНКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
26 юни - Международен ден за борба с упо...
26 юни - Международен ден за борба с употребата на наркотици и наркотрафика Може да се влю...
Още  ]
Умствено възпитание
Умствено възпитание Ако целта на възпитанието в древногръцкото общество е била калокагати...
Още  ]
Взаимодействие между ДГ и училище
Взаимодействие между ДГ и училище - подготовката на децата за училище в условията на подготвителните...
Още  ]
Национален форум "Моето дете" на 8 годин...
Национален форум "Моето дете" на 8 години На 25 април 2014 г. се навършват 8 годи...
Още  ]
Спортът е мироглед
Спортът е мироглед! Разговор с Йордан Джипов- учител и дългогодишен треньор по хандбал ...
Още  ]
  Моето Дете