Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Физическото наказание, забраните, ограниченията отключват агресията сред децата 06 07 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Физическото наказание, забраните, ограниченията отключват агресията сред децата
Страница 2
Физическото наказание, забраните и ограниченията отключват агресията сред децата


Агресията ражда агресия. Няма как да не се съгласим с това твърдение.Твърде често родителите не осъзнават, че леките шамари, които раздават при непослушание, забраните, твърдия тон всъщност са причина за отключване на агресивно поведение при децата им в по-късен етап от живота.

Редица изследвания потвърждават, че колкото по често се крещи или посяга на децата, когато са направили бели, толкова по-вероятно е те да имат подобно поведение ,като пораснат.Физическото наказание се асоциира с високи нива на агресия срещу родители, братя, сестри, партньори и други хора от близкото обкръжение.Голяма част от родителите избират и смятат за правилно да дисциплинират децата си с бой, крясъци и не си дават сметка, че този начин на възпитание по късно поставя на дневен ред-агресията, депресията, нарушената комуникация и създава проблеми в общуването с дългосрочни последици.
Ето защо преди да се прибегне до физическо наказание един родител трябва да се опита и това е правилният начин- да чуе детето си, да вникне в неговия вътрешен свят да даде „ухо” на неговите потребности. Да се опита заедно с детето си да разчете картата на проблема и заедно, разговаряйки, показвайки уважение и доверие да се върви към търсене на решение на проблематиката.Психиката на едно дете е уязвима и много чувствителна и твърде често отправените обиди и заплахи към него могат да наранят трайно психиката му и това да се превърне в пречка по късно детето да развие своя потенциал.

Общуването е най-важният процес в едно семейство и въобще между хората. Ако искаме детето ни да расте уверено, любознателно, да ни радва с успехите си,трябва да се научим да го уважаваме ,като равнопоставен партньор, към, когото показваме доверие, уважение и зачитане на неговото мнение. Подозренията , съмненията , постоянните крясъци и обиди са бариера в общуването. Добрият родител, добрият педагог е този родител и педагог, който се старае по малко да се налага на детето и умее да печели доверието и уважението му ,като предоставя същото в замяна. Това не е толкова лесно-за постигането му се изисква постоянство и най-вече търпение и учене един от друг. С такт, внимание и декларация за чуваемост може да се постигне желан резултат в процеса на общуването между родители и деца, между учители-деца, учители-родители. Истинското общуване предполага сътрудничество с човека-такъв какъвто е-всеки опит той да бъде променен и моделиран до желания образ от страна на родителя или друго лице ще допринесе до необратими последици и ще наруши баланса и добрата комуникация в процеса на общуването.


Надие Карагьозова- магистър по педагогика

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Хапче за купон- хапче доживот
Хапче за купон- хапче доживот Това е една от онези истории, за които хората казват- абе, ч...
Още  ]
Как да реагираме на истеричните кризи пр...
Как да реагираме на истеричните кризи при децата Настоящата статия е продиктувана от нара...
Още  ]
Периоди на юношеството
Периоди на юношеството Тъй като понятието юношество е твърде общо, коректно е да се извърш...
Още  ]
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско разви...
Кампания на УНИЦЕФ за ранно детско развитие "МЪЛЧАНИЕТО ДНЕС РАЖДА ВИКОВЕ УТРЕ" Родител...
Още  ]
  Моето Дете