Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Уверени деца със самочувствие 25 01 2021      
 
Оценка: / 5
СлабОтличен 

Уверени деца със самочувствие

Задача на всеки един социално или професионално ангажиран е да работи по посока на изграждане на уверено дето с вяра в собствените сили и възможности.

„Увереността и самочувствието са двете основни съставки, които родителят трябва да включи във възпитанието на своя наследник” казва италианската психоложка Паола Сантагостино.

„Не може”, „ Не прави така…”, „ Ще видиш ти сега…”, „Няма да излизаш, няма да ходиш никъде..… познати изрази нали? Или ги чуваме постоянно или ги използваме, без да си даваме сметка, че с тях засягаме и нараняваме много човека срещу нас, особено ако става дума за дете или юноша. Колкото по често ги използваме толкова по-вече скъсяваме и късаме емоционалната нишка с нашето дете. Тези изрази чувани постоянно са и една от причините децата ни да растат неуверени, несигурни, „свити” и пестеливи в това да изразяват чувствата си и да участват, като партньори в живота на възрастните. Забраните, ограниченията, строгия тон стават причина за задържане на вътрешната енергия, която е в изобилие при едно дете и за съжаление по късно тя вместо да бъде насочена в посока реализиране на задача с творчески резултати– тя се превръща в гняв, провокира агресивно поведение, която често е насочена навън, но в отделни случаи е насочена и към себе си- автоагресия.

Лесно ранима и уязвима е детската психика.Труден период е периодът на детството и юношеството-иска се много голямо търпение, такт, умение от страна на възрастния. Неговият опит и зрялост трябва да изграждат мост на доверие, да предложат нови подходи и умения в общуването с дете ,което „търси себе си” и своето място в света на възрастните. Много често постъпката или поведението на детето буди неодобрение или възмущение от страна на възрастния-но в никакъв случай не трябва да се бърза с осъждане или поставяне на ограничения. В такива ситуации родителят или учителят трябва в открит разговор да анализират постъпката на детето а не самото дете и да няма изрази от рода на- „ Знаех си- ти за нищо не ставаш, „ Теб не ти бива в нищо…….” Забележките, критиката трябва да бъде прецизна да провокира към положителна и позитивна промяна. Успехите, похвалите също не бива да се пресилени, те трябва да са реални, да поощряват, да насърчават да мотивират за нови успехи и да развиват увереност в собствените сили и възможности. Положителна оценка винаги е чакана ,желана от страна на детето и се приема с лекота, защото предизвиква положителни чувства. Детето иска да бъде оценено, да бъде видяно, чуто. За това към личността на детето трябва да се отнасяме с уважение, да подхождаме с разбиране към неговите тревоги, проблеми, потребности и нужди. Изрази и обръщения, като” Виждам, че нещо те тревожи..”, „Случило ли се е нещо…”, " Искаш ли да ми кажеш нещо”, са само от малкото примери, които ще накарат детето да се почувства уважено и защитено, това ще му даде сигурност и спокойствие и ще породи желание да сподели, да разкаже, да попита и това ще е моментът, в който дете и родител , дете и учител ще се почувстват равноправни, близки, съпричастни един към друг и заедно ще съпреживеят болката и радостта, успеха и неуспеха, заедно ще търсят решение на проблема, взаимно ще се вдъхновяват за нови идеи.

Постоянните забрани, заплахи, непремерените думи и изрази, обиди, ограничения са предпоставка за постоянна тревога, дисбаланс в отношенията, отключване на агресията и гневни изблици при децата и юношите. Това ги прави немотивирани, необщителни, плахи и неуравновесени.
Хармоничните отношения, емоционалният комфорт, взаимното доверие в семейството, в детската градина , училище и извън него са благоприятна основа за формиране на самоуверена личност, която би се справила с предизвикателствата на бързо променящата се социална среда или както казва и Джон Кехоу: „Нека всички заедно да помогнем за отглеждането на поколение от уверени в способностите си хора, с необременено мислене, решени да променят света към по добро”

Надие Карагьозова, магистър по педагогикаКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Ваксините в детска възраст
Ваксините в детска възраст Здравото дете е най-голямата мечта на всеки родител. Най-сигурния...
Още  ]
Музикални дейности в детската градина
Музикални дейности в детската градина Музикалното изкуство е заемало и заема голямо място ...
Още  ]
Ваксините
Ваксините Информация за ваксините, правата ви и всякакви въпроси, които ви вълнуват. Голям...
Още  ]
Първа менструация – как да кажа на мама?
Първа менструация – как да кажа на мама? Не оставяйте детето си да стигне до там, че ...
Още  ]
Забрана достъпа до сайтове с нецензурно ...
Забрана достъпа до сайтове с нецензурно или брутално съдържание Как да забраните и кон...
Още  ]
  Моето Дете