Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Подготвяме ли детето за новата му социална роля на „кака” или „батко” 04 08 2021      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Подготвяме ли детето за новата му социална роля на „кака” или „батко”

Раждането на дете е голямо събитие за едно семейство. Момент съпроводен с много вълнение, радост, съпреживяване и споделяне с близки и приятели. Очакването на всяко следващо дете носи същите емоции. Улисани и забързани в подготовката и очакване на новороденото , успяваме ли да подготвим първородното дете за срещата с бебето, така ,че той да го приеме безрезервно. Готово ли е да влезе в ролята на „ Батко” или „Кака”. Не винаги, родителите успяват да подготвят детето за това и по късно се изправят и се оказват неподготвени пред неговите реакции, които не винаги са добронамерени. Как да намалим ревността на до вчера заемало единствено централно място в живота на семейство първородно дете, как да го убедим ,че новороденото има нужда от неговата обич и помощ, как да го поощрим и да го накараме да се включва активно в отглеждането на малкото братче или сестриче. Желан резултат в тази посока може да се получи само с предварителна и продължителна подготовка.

Преди да се появи бебето, семейството трябва по малко малко да му обяснява, подготвя и разказва за бъдещето събитие. Непременно да се подчертае, че малкото ще има нужда от помощта на всички в семейството и най-вече от неговата. На детето трябва да се внуши неговата значима роля, че вече е по голям , може да се храни , облича и играе сам и за това докато бебето порасне и стана голям—на него трябва да му се помага. Трябва да му се напомни, че и той е бил малък, и като бебе не е можел да прави нищо сам и всички в дома са му помагали и ,че сега и той може да го прави.Метода на убеждението с примери ще свърши добра работа в тази насока...Трябва да му се възлагат приятни и лесни за изпълнение задачи. И тук следва да отбележа един много важен момент, не бива то и за миг да се почувства на втори план, изолиран. Не бива да усети липсата на обич, топлина и внимание, която е свикнал да получава преди появата на бебето. Често това се пропуска и за съжаление се отразява неблагоприятно върху емоциите и чувствата на детето. И се стига в редица случа и до там да употребява думи, като” мразя бебето ” не го искам” „той ви отнема от мен” и др.

Ако възрастовата разлика между двете деца позволява, трябва ежедневно да се говори и да се отделя внимание на по-голямото дете за разговори, събеседване и игра...Да се изтъква неговата помощ, да му са казва, че бебето е доволно и щастливо да получава неговата обич и грижи. Само така той ще приеме своето участие, като много важно в отглеждането на новороденото. Не бива да бъде лишавано от игри, подаръци и внимание. Докато малкото спи, той трябва да бъде и се почувства обгрижван и обичан. В края на седмицата да му се отделя по сериозно време и да бъде възнаградено с излизане на по дълга разходка, посещение на детско кино или детско парти, за да може, като се върне да разказва на малкото си братче и сестриче , че като порасне ще ходят и се забавляват заедно. Много е важна ролята на родителя и помагачите - възрастните. Те трябва да подхождат с разбиране и да се много внимателни в този период. Защото всяка забележка-„ Тихо, малкият спи” „ Не вдигай шум, че ще те напляскам” няма да свърши добра работа. Напротив, ще са предпоставка за развитие на агресия у детето и неговите реакции ще бъдат насочен с цел отмъщение- да нарани бебето, да го одраска. Ролята на майката е от основно значение- тя трябва да отдели време да гушне, да помилва по голямото дете, да намира и време за игра с него.Когато с детето се работи, когато му се обяснява, то тогава от малък се научава и на отговорност, на съпреживяване, на споделяне, на екипност.

Научава са да приеме новата си роля, като значима и полезна не само в живота на новороденото но и в живота на цялото семейство. Само така едно семейство може да се похвали, че се справя успешно с отглеждането на двете си и по-вече деца. Изпитването на положителни емоции, споделянето на семейни празници,задължения и задачи се превръща в приятни моменти, които, като цяло носят положителен заряд за всички.. Забележките, строгите наказания, ограниченията, лишаването на по голямото дете от обич и внимание са нежелателни и за да се избегнат по тях трябва да се работи ежедневно. Само така отглеждането на новороденото и вълненията около него ще радват еднакво всички и това ще се превърне в един забавен процес за цялото семейство- в което всеки се учи, допълва другия и се чувства удовлетворен.


Н.Карагьoзова- магистър по педагогика,
секретар на МКБППМН

Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Детето се учи да яде само
Детето се учи да яде само Ето през какви етапи нормално преминава детето - от 4 месеца до 4 ...
Още  ]
Никне ни първото зъбче
Никне ни първото зъбче Прекрасно е когато в детската усмивка грейне първото зъбче. Обикнов...
Още  ]
Светът на детството и светът на възрастн...
Светът на детството и светът на възрастните: Новите реални отношения В последно време в об...
Още  ]
Интервю с гл. ас. Йорданка Енева
Използвайте правилен модел на говор в семейството! Интервю с гл. ас. Йорданка Енева, препод...
Още  ]
Интервю с Д-р Валерия Евтимова
Не забравяйте, че децата са по-умни от родителите си! Интервю с д-р Валерия Евтимова-ал...
Още  ]
  Моето Дете