Търсене:
 
      Начало 25 09 2023      
 
Оценка: / 23
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Етапи на говорно и езиково развитие
Страница 2

Етапи на говорно и езиково развитие

Мариана Чомпалова- детски социален педагог

Всяко дете се ражда с вроденост да говори, но кога и как ще се научи да говори зависи от средата!

Развитие на детската реч:
Речта се овладява чрез механизма на имитацията. Липсата й говори за изоставяне в психическото развитие. Източник за развитие на детската реч е възрастният, а това става чрез показване и словесно обозначаване на различни неща или съвместни действия между детето и възрастния. Не слушането на радио, а живата реч дете- възрастен е основна при развитието на детската реч. До появата на първата действителна дума (около 1г.), развитието на езика преминава стадии на: гукане, артикулиране на определено звуци и лепет- артикулиране на срички. Първата дума при детето се ражда не от гукането, а от усвоените при общуването с възрастния думи. Говорът у всяко дете се формира индивидуално, но развитието е възможно само в условия на общуване. Всяко дете се ражда с вроденост да говори, но кога и как ще се научи да говори зависи от средата.

Основните стадии в развитието на езика:
- гукане
(2 мес.)
- лепет (4- 8 мес.)
- първи смислени думи (1 г.)
- съчетания от две думи (1,6 -2г.)
- прости изречения (3 г.)
- сложни изречения и беседа (4 г.)
- на 5 г.детето използва всички устни форми на диалогични и монологични изказвания.

Първо се появяват съобщителните изречения, след това подбудителните и накрая въпросителните. Интересен феномен е т.нар. автономна реч при децата, когато играейки, сами си говорят. Родителят може да спомогне развитието на детската реч, като общува и говори с детето си, обозначава предметите и действията, назовава предмети и явления по картинка, чете и разказва съобразени с възрастта на детето приказки!
Разбира се при някои деца речта се появява по-рано, при други по-късно, това е въпрос на индивидуалност и забавянето на речта не винаги означава, че има проблем. Ако детето упорито не желае да проговори се налага консултация със специалист и своевременна помощ!


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете