Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта За какво плаче новороденото? 29 10 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
За какво плаче новороденото?
Страница 2


Как да разберем защо плаче?

Към шестата седмица бебето започва да има по-организиран живот. То все по-добре разбира заобикалящия го свят, вече е свикнало със своя ритъм на живот и с този на родителите си. Вече плаче по-рядко, и то диференцирано. Вие започвате да го разбирате по-добре. За да ви помогна, ще изброя накратко видовете плач.

1. Бебето плаче от глад
Плачът започва тихичко, но ако не му обърнете внимание, той бързо се превръща в неудържим рев. Гладът е най-честата причина за виковете му. Трябва да знаете, че той причинява истинска болка на малкото бебе.
Какво трябва да направите? Естествено да го нахраните. Трябва ли да го оставяте да плаче от глад само защото стриктно съблюдавате часовете на хранене? Всяко бебе си има свой собствен ритъм: вие сами ще го откриете.
2. Бебето плаче от жажда
За тази причина родителите невинаги се сещат. А всъщност твърде често навлеченото бебе плаче, защото не се чувства удобно и защото е жадно. Много често топлината и сухият въздух в съвременните апартаменти предизвикват жажда у бебето и вие трябва да я утолите, като му дадете шише с вода, а не мляко.
3. Бебето плаче от умора
Вашето дете е прекарало дълго време будно и с усмивка. Но после умората надделява и то започва да хленчи. Възможно е да заспи от само себе си. Но е възможно също раздразненето му да нараства, все по-силно да проплаква и вие да останете с впечатлението, че то никога няма да заспи.
Как да постъпим? Можете да полюлеете бебето, да го разходите в "кенгуро" или да му попеете приспивна песен. Детето се чувства добре, когато е в близък телесен контакт с майката. Но можете и да го сложите да си легне в тиха стая и да му дадете възможност на воля да отреагира и да се наплаче, без това да ви тревожи.
4. Бебето плаче, защото не се чувства уютно
Детето плаче на пресекулки, но ритмично и натрапчиво. Опитайте се да разберете какво го притеснява, за да отстраните дразнителя: изцапани пелени, възпаление на кожата на дупето, усещане за студ или горещина, неудобно положение на тялото, голота и т.н. Всеки проблем има решение. Един пример: бебето ви никак не обича да го събличат голо? Щом го разсъблечете, например преди къпане, веднага го повийте в топла хавлия.
5. Бебето плаче от болка
Често писъците на бебето са оглушителни, сърцераздирателни и непоносими. На тази възраст детето не умее да сложи ръчичката си върху местото, което го боли, затова понякога е много трудно да разберете какво точно го боли.
Какво да правим? Вземете бебето наръце, за да не страда самичко. Помъчете се да разберете къде го боли и да му помогнете. Ако сметнете, че е болно, повикайте лекар.
6. Бебето плаче ... без причина
Нищо не можете да направите, вие просто не разбирате защо плаче. Бебето е нахранено, чисто е, не изглежда да има болки, наспало се е и въпреки това плаче. Може да се успокои в обятията ви, но щом го положите някъде, отново започва да реве. А понякога изглежда просто неутешимо.

Фактът, че не можете да откриете причината за плача му, не означава, че вашето бебе плаче "без причина". Навярно има някаква причина, но понякога трудно можете да я отгатнете:
- Не е сукало достатъчно?
- Може би не сте реагирали навреме на неговите желания?
- Дали пък не сте задоволили желанието му да общува с вас?
Как трябва да постъпите? Дори и да не знаете причината за неговото неразположене, бъдете снизходителна и състрадателна. Внушете на бебето, че вие сте с него, до него и че много съжалявате, загдето не можете да му помогнете, да облекчите страданието му. Полюлейте го, поговорете му нежно, оставете го за малко само, след малко се върнете да го видите. Един ден плач може чисто и просто да означава преминаване на следващ етап на развитие. Бъдете край него спокойна, нежна, внимателна и всичко ще бъде наред.

Из "Вашето бебе от 1 ден до 1 година"
Ан БакюсКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как детето ви да не страда, когато ви ня...
Как детето ви да не страда, когато ви няма за по-дълго? Някои родители не ходят на ...
Още  ]
Подходящи играчки за децата от пув
Подходящи играчки за детето от предучилищна възраст Развитие на функциите и предназначението на иг...
Още  ]
Стадиите в психичното развитие според Жа...
Стадиите в психичното развитие според Жан Пиаже Познавателно развитие. Переспективи в теор...
Още  ]
Въпроси и отговори за интегрираното обуч...
Въпроси и отговори за интегрираното обучение Познавателните процеси при умствено изостаналите деца...
Още  ]
Ранно откриване на деца със специфични о...
Ранно откриване на деца със специфични образователни и възпитателни потребности Доц. д-р Йорд...
Още  ]
  Моето Дете