Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Автономно изследване върху корените на насилието в човешкото общество 21 02 2024      
 
Оценка: / 2
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Автономно изследване върху корените на насилието в човешкото общество
Страница 2
Страница 3

Група за взаимна помощ /самопомощ/ и взаимна подкрепа

Екипът на сайта инициира създаването на група за самопомощ за хора ,пострадали от насилие и по -специално от домашно насилие със съдействието на център „БЪЛГАРСКИ ИНСИТУТ ЗА ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ХОРАТА“.
Характерното за групите за самопомощ е ,че са обединения с доброволен характер на хора, които имат сходен проблем, който ги е мотивирал да се съберат заедно, за да обменят и споделят своя опит. Групата се създава по самоинициатива на самите клиенти и се определя като непрофесионално обединение на клиенти. Обикновено това са хора, които имат специализиран и сходен проблем, но вече са се справили с него, преодолели са го, имат опит.Те са в състояние да помогнат на други хора със същия проблем, да постигнат техния успех, съпричастни са. Основен принцип е взаимността, самостоятелността и изграждането автономно поведение. Такава група и хората ,които участват в нея дават на участниците положителен пример чрез самите себе си, надежда, кураж, емоционална топлота, разбиране, съчувствие.Участниците могат да получат полезна информация за защита на своите права, обезпечава се нуждата от общуване с хора с аналогични проблеми, повишава се мотивацията за борба с настоящия проблема и адаптиране.
Основният механизъм на групата се опира на опита на справилите се с проблема , който го предават на новите членове. В групата за самопомощ се извършва споделяне, обсъждане, даване на информация, предоставяне на опит, показва се загриженост, насърчава се саморазкриването, стимулира се собствената увереност на всеки.
Честотата на провеждане на срещите ще е един път седмично, по едно и също време, според уговореното с участниците.
Хубаво е да мислим, че може да има свят без насилие.Още по-хубаво ще бъде, ако го направим!
Срещата на групата за взаимопомощ , се провежда всяка неделя от 13ч до 15ч. в БЪЛГАРСКИ ИНСИТУТ ЗА ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ ХОРАТА“., с адрес: гр.София, ул."Цар Симеон"N13.,ет.4.
Екипът на сайта се обръща с молба към всички ,които желаят да участват, да заявят това на посочения e-mail адрес за провеждане на предварително интервю за участие.

Споделени истории: тук.
Благодарим на всички ,които се обърнаха към нас за помощ и подкрепа!
Контакти: е-майл адрес:
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите , тел:0884 305706


За повече информация: http://nasilie.eu/Коментари
Споделено
Написано от Мариана Тодорова на 2012-01-28 12:33:34
Спомням си за бивша съседка със съпруг алкохолик, който системно изхвърляше през терасата семейното имущество в т.ч. мебелите, биеше ги, гонеше ги през нощта и това продължаваше с години. Веднъж при пореден скандал, през нощта тя почука на вратата ни, търсейки начин да спаси живота си. Приех нея, детето и нещата й, докато всичко се успокои с категоричното решения от нейна страна, че на следващия ден ще се прибере при родителите си и че повече няма да позволи това да се случва с нея, така и стана...За моя изненада след 2 дни тя отново се върна при насилника си, но вече и двамата ни бяха сърдити, че сме я приели и спасили, защото това за тях означавало, че сме се бъркали в личните им неща и сме искали да развалим семейството им. Бях объркана и се питах защо...?! Ето такива ситуации не мога да си обясня...защо жертвата се връща при насилника и приема агресията му като даденост и начин на живот!? Излишно е да казвам, че побоищата продължиха пред очите на всички съседи. След години разбрах, че тя е намерила сили, прибрала се е при родителите си, отгледала е спокойно детето си, дори е повишила професионалната си квалификация и...е намерила мъжът на своя живот, била много щастлива, обичана и уверена. И се питам, защо трябваше да търпи 15 години?! Винаги има изход и най-големите трудности не струват и пукната пара пред това една жена да търпи насилие.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Влияние на родителския изказ върху емоци...
Влияние на родителския изказ върху емоционалното развитие на децата Красимира Тодорова- педаг...
Още  ]
Кариес на ранното детство, може ли да бъ...
Кариес на ранното детство, може ли да бъде предотвратен? Какво представляват брекетите? Някои въ...
Още  ]
Главоболието при децата
Главоболието при децата Не подценявайте детското главоболие От главоболие не са пощаден...
Още  ]
Близнаци в семейството-двойно щастие или...
Близнаци в семейството Появата на две бебета едновременно предизвиква у родителите...
Още  ]
Бременност в пълна хармония с хормоните?...
Бременност в пълна хармония с хормоните Раждане и контракции Как протича раждането? ...
Още  ]
  Моето Дете