Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Подготовката за училище не трябва да е само материална, но и психологическа 14 11 2018      
 
Оценка: / 23
СлабОтличен 

Подготовката за училище не трябва да е само материална, но и психологическа
Не мисля, че българското училище е особено атрактивно!

Интервю за вестник "Психо"

Мариана Чомпалова-Йорданова- педагог

Мариана Чомпалова- Йорданова е завършила Национална гимназия на сценични и екранни изкуства- Пловдив със специалност- Организация за театър, кино и телевизия и Педагогическия Факултет на ПУ "П. Хилендарски"- Пловдив, специалности- Предучилищна и социална педагогика. Преминала е специализация по социална педагогика и допълнителни обучения в областта на педагогиката, детската психология и правата на децата: Възрастова психология- 0-3 г.; Общуване и личностно развитие; Възрастови кризи и деца в риск; Насилие над деца; Агресията сред децата и младите хора и подходи за справяне; Работа с деца с ограничена автономност; Политиката за хората с увреждания; Екопедагогика и др. Професионалната й реализация е в сферата на културата, журналистиката и социалната педагогика. Работила е като педагог в ОУ, ДГИ, ДДЛРГ и ДМСГД, с деца от 0 до 7г., лишени от родителски грижи, в неравностойно социално положение, с увреждания, с интелектуални задръжки и с емоционални проблеми. Понастоящем работи в областта на PR и екологичното образование на подрастващите. Автор на много публикации в печатни и електронни издания и на документални филми. Създател и администратор на НФ "Моето дете"/www.moetodete.com.

Първият учебен ден е най- стресиращ за първокласниците. Посъветвайте родителите как да помогнат на първолаците си да се адаптират по- безболезнено.

- Да, първият учебен ден е очакван с особено вълнение както от първокласниците, така и от техните родители. Стресът е голям покрай подготовката, закупуването на всичко необходимо, адаптацията към новия ритъм и организация на деня за ученика и цялото семейство. Стресовете на първокласника са много: ранно ставане, попадане в непознат колектив, избор на нови приятелчета, детето- ученик влиза в абсолютно различни взаимоотношения с връстници и възрастни. Към първокласника има и редица нови очаквания и предизвикателства: нов дневен режим, усвояване на точно определени знания в точно определено време и очакване на определени резултати, самостоятелност, отговорност, планиране на времето, подчиняване на изискванията и правилата на училищния живот, главно в живота на детето вече е ученето, а не играта. Всичко това може да бъде по- безболезнено, ако пристъпването на училищния праг е свързано с предварителна подготовка, разговори и приемственост между детето- учителя и родителите. Но тази подготовка не трябва да всява страх и стрес, а да бъде с положителен заряд и стъпало към един нов етап в развитието на детето.

Със сигурност има деца, които са по- чувствителни и адаптацията за тях ще е по- трудна. Могат ли родителите сами да се справят или трябва да потърсят помощ от специалист?

- Предучилищната подготовка дава добър старт на бъдещите първокласници, особено ако детето е посещавало подготвителна група към училище, но всяко дете е индивидуално. Определено по- трудно ще се адаптират към училищната среда деца не посещавали детски градини и изградили силна емоционална връзка с родителите си и особено с майката, което не казвам че е нещо лошо. Някои деца са по- чувствителни и им е трудно да подредят отношенията си с другите в колектив, поради простата причина че един нов клас се състои от непознати деца, с различни характери и домашно възпитание. Много проблеми стават видими едва на ученическата скамейка по отношение на комуникативност, усвояване на учебен материал, общуване с връстници и други. Ако даден проблем не може да се преодолее чрез общите усилия на учителя и родителите, няма нищо лошо в това да се потърси помощ от специалист- детски психолог или др. Между учениците има и деца със специфични образователни потребности, които освен с всичко останало ще трябва да се преборят и с достъпността до класната стая, приемането им от другарчетата и доказването им сред останалите.

Какво смятате за пищността и суетнята около първия учебен ден, който понякога ни напомня на абитуриентски бал?

- Мисля, че пищността и суетнята около първия учебен ден са пресилени и напълно излишни. Не са важни цената, марката или картинните герои и блясъка върху етикетите и тетрадките, а това малкият ученик да изпита някакъв вид гордост и тържественост, да подреди нещата си с удоволствие, да изпита радост от новите придобивки и да се постарае да имат добър външен вид, да разполага с практични учебни пособия и да осъзнае, че към него вече ще има нови очаквания. Подготовката за училище не трябва да е само материална, но и психологическа и да започне от рано. И в навечерието на 15 септември, да не оставаме на заден план децата лишени от родителски грижи израстващи в домове без родителска ласка и обич, при тях в повечето случай прекрачването на училищния праг е свързано и със смяна на социалното заведения и заобикаляща среда и стресът е многократно по-голям.

А как се отразява първият училищен звънец на по- големите ученици? Имат ли и те нужда от специална подкрепа в началото на учебната година или се приспособяват по- бързо и лесно?

- Разбира се при големите ученици подобна суетня липсва и за повечето от тях първият учебен ден не е с нищо по- различен от останалите и съответно приспособяването е значително по- лесно. Вълнението е по-голямо предимно при постъпващите за първа година в гимназия. А от подкрепа не само в началото на учебната година имат нужда всички ученици, независимо от възрастта си. При по- големите ученици затруднението в приспособяването към новата учебна година идва от това, че свободния режим през лятото, трябва да заменят с усвояване на не малък по обем учебен материал, а зрелостниците да обърнат внимание и на подготовката за матури и кандидат-студентски изпити.

Доколко е атрактивно училището за новите деца?

- Не мисля, че българското училище е особено атрактивно. Децата от първи клас са особено натоварени с огромно количество учебен материал. И ако в предучилищна възраст основна е игровата дейност, а в училище учебната, то преминаването трябва да стане плавно. Децата наред с потребността от знания и усвояване на учебен материал, имат нужда от игри и движение. Времето за спорт и игри са сведени до минимум, а за изкуства и занимания по интереси почти липсва, въпреки че последните биха допринесли за преодоляване на агресията между учениците. Желателно е в първи клас учебният материал в по- голямата си част да се поднася под игрова форма, забавно и интересно. Добре е да се вземе пример от чужди образователни системи, където много успешно са съчетани учение, спорт, изкуства и не на последно място достъп до училищен психолог. При нас голяма част от учебния материал е поднесен на висок стил, несъобразен с възрастта на децата, неразбираемо и сухо, дори смея да кажа че се изучават много излишни и напразно натоварващи учениците неща. Друг проблем е, че поради липса на средства, много български училища са с неприемлив вид, изкъртени, неизмазани и неуютни и няма как да възпитат у учениците старание за опазване на общественото имущество и стремеж към естетиката и красотата. Хубавото е, че много училища и детски градини през последните години предлагат конкурентни профилирани паралелки и групи с разширено изучаване на определени предмети или изкуства, което е много привлекателно.

Каква е разликата между децата от първата ви година като учител и сегашните? Как се променихте вие в това време?

- Разликата е огромна. Преди години имаше респект към училището и учителя и колкото повече се връщаме назад във времето този респект е бил толкова по- голям. За съжалението така дългоочакваната демокрация у нас бе криворазбрана, защото демокрация не означава свободия. През последните години за учениците почти не съществуваха правила и методи за стимулиране на нормално поведение в училище. До голяма степен поддържам връщането на оценките за поведение и униформите в училище. За съжаление много от проявите на зле възпитаните ученици остават ненаказани, защото ученикът си върви с бюджета. За съжаление налице е и очевадна разлика в социалното положение на отделните деца и техните семейства и това има външни белези и прояви. Липсва приемственост между училище и семейство, родители и учители, родители и деца и от там се губи връзката. Когато бях дете, баща ми обичаше да казва: "Учителят винаги има право!" Сега нещата стоят по друг начин- ученикът винаги има право!

Развива ли българското училище креативността у децата?

- Ако се върна в годините на моето детство, за нещо подобно и дума не можеше да става, защото ни бе налагано да израстваме като по шаблон и различното мислене не само, че не се стимулираше, но се и наказваше. Сега определено нещата са в полза на децата. Една от основните цели на съвременната педагогика са индивидуалният подход към всяко дете и стимулиране на творческото му мислене.

Кое е най- важното нещо, на което учителят задължително трябва научи своите ученици?

- Разбира се, освен на знания и то знания с разбиране на учебния материал, така също и на нравственост и добродетели. Да се възпитат у децата любознателност и уважение към личността на другия. Освен да обучава, училището трябва и да възпитава. И в този ред на мисли съм на мнение, че предметът вероучение трябва да присъства в българската образователна програма.

Как преодолявате субективизма към любимия ученик?

- Ще излъжа, ако кажа че не съм имала любими възпитаници, но това по никакъв начин не съм позволявала да се разбере отстрани..

Ролята на педагога е да учи децата, но на какво учениците/ децата учат своя учител?

- Ако човек каже, че се е научил на всичко, това означава че той се е отказал да живее. Животът и общуването с отделни хора в т.ч.деца ежедневно ни учи на все повече и повече житейски ценности. Както ние родителите/ педагозите учим своите възпитаници/ деца, така и ние възрастните трябва да се учим от тях.

Какво е вашето послание към родителите?

- Родителите да обичат децата си и да ги даряват с много любов от самото им зачеване до последния си дъх. Да свидетелстват пред децата си тяхната значимост и да им позволят да бъдат себе си, да уважават малкия човек и да не го сравняват с другите, да не допускат грубо отношение и липса на внимание. Наред с кариерата и борбата за осигуряване на насъщния, да отделят достатъчно време за общуване и разговори с децата си, защото това е най- ценната инвестиция. Много родители считат, че учението и възпитанието на едно дете е дело само и единствено на учителя и училището, което не е вярно, защото формирането на детската личност е дълъг процес за който са отговорни както училището, така и родителите, семейната обстановка и микроклиматът у дома. Специално за родителите на първокласници: За да не страда детето много преди училище родителите трябва да го подготвят, като възпитат у него силен характер и самочувствие, но в никакъв случай на удара да отговаря с удар.

Вашето пожелание за 15 септември към учениците и колегите ви?

- Здраве и успешна нова учебна година! Да не се позволява закриване на училища и отпадането на деца от образователната система, както и всяко дете да има достъп до училище, защото образованието е основен критерии за успешното реализиране на личността!

Интервю на Анна Димитрова
Вестник "Психо", бр. 36/10.09.2010 г.
Коментари
Успешна учебна година!
Написано от nfmd на 2011-09-15 08:10:10
Успешна учебна година!

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Как да помогнем развитието на детската р...
Как да помогнем развитието на детската реч Съвети към родителите на заекващи деца Формиране на реч...
Още  ]
Бебешкия мозък живее таен живот
Бебешкия мозък живее таен живот Този щастлив период от детството, в който детето не с...
Още  ]
Взаимодействие между ДГ и училище
Взаимодействие между ДГ и училище - подготовката на децата за училище в условията на подготвителните...
Още  ]
Пубертет
Пубертет Пубертетът при момчетата и при момичетата Пубертет, най-общо, се нарича фазата ...
Още  ]
Физическото наказание, забраните, ограни...
Физическото наказание, забраните, ограниченията отключват агресията сред децата Толерантни и друже...
Още  ]
  Моето Дете