Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Световна седмица на кърменето 1-7 август 2010 г. 01 10 2023      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Световна седмица на кърменето 1- 7 август 2010 г.Кампанията на Световната седмица на кърменето има за цел да привлече вниманието и да ангажира цялото общество към приноса на Десетте стъпки за изключителното кърмене. Световната седмица на кърменето тази година чества 20-годишнината на Декларацията „Иноченти”, която призовава за прилагане на Десетте стъпки във всички здравни заведения, в които се предлагат услуги за майките и бебетата. С това беше поставено началото на инициативата „Приятели на бебето”.
Инициативата „Приятели на бебето” (BFI) е глобална програма на УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО), стартирала през 1990-1991 година в отговор на Декларацията „Иноченти”, приета през 1990 година. Насочена е към подобряване на практиките на здравните услуги за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето, за да се увеличи процента на изключителното кърмене. Всяка жена, която ражда има потенциален ресурс да кърми детето си. Богати или бедни, високо образовани или неграмотни, всяка майка може да даде най-добрата храна за детето си – майчиното мляко. Чрез инициативата “Приятели на бебето”, жените по света могат да се възползват от този ресурс, който отговаря на правото им да кърмят, за тяхното собствено и здравето на техните деца. Малко други интервенции връщат такива високи дивиденти в здравеопазването, с такива ниски разходи. В същото време, бебе-приятелски практики гарантират, че жените, които не кърмят, също ще получат безпристрастна информация и подкрепа за избора на хранене на детето.
Повечето държави в света са предприели стъпки, за да започнат национални кампании, включително енергични мерки за подобряване на подкрепата на кърменето в болниците, действия за защита на кърменето, национална политика за изпълнение, както и кампании за промоция на кърменето.
В целия свят Инициативата се реализира от различни по своя характер здравни услуги за предоставяне на консултации, поддръжка, обучение, работа в мрежа, оценка и акредитация на болниците. Над един милион здравни работници са получили обучение чрез BFI, използвайки материалите на СЗО / УНИЦЕФ.
Здравните заведения, които приемат практики в подкрепа на успешното кърмене получават престижната награда на УНИЦЕФ / СЗО „ Болница-приятел на бебето”.
От стартирането на инициативата” Болници- приятели на бебето” (BFHI) до днес 20 000 здравни заведеня в света са оценени и официално определени като "Приятели на бебето". Това е голямо постижение, допринасящо за повишаване на кърменето и намаляване на заболеваемостта и смъртността във всеки регион.
В България инициативата „Болници- приятели на бебетата” стартира през 1996 година с включването на 12 болници. За повече информация относно всички аспекти на инициативата „Приятели на бебето” в България посетете уебсайта на Национабния комитет по кърмене www.bebemamabg.com , е-поща: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
Глобалната стратегия потвърждава значението и неотложността на оперативните цели на „Декларацията Иноченти "(1990 г), включително прилагане на Десетте стъпки към успешно кърмене и пълното прилагане на Международния кодекс и неговите последващи резолюции, за маркетинг на заместителите на майчината кърма. Десетте стъпки към успешно кърмене са обобщение на основните насоки за майчински грижи в здравните съоръжения, приети в съвместния документ на СЗО / УНИЦЕФ „Защита, насърчаване и подкрепа за кърмене – особената роля на майчинските услуги, (СЗО, 1989) и са минималните глобални критерии за постигане на статут на Болница – приятел на бебето.
В резултат на силен интерес и искане за актуализиране на пакета BFHI, УНИЦЕФ, в тясно сътрудничество със СЗО, предприе преразглеждане на материалите. Този процес включва обширно потребителско изследване със специалисти от много страни. През 2009 година беше приета Ревизираната и актуализирана програма на инициативата Болница – приятел на бебето. Концепцията на BFHI вече не е ограничена до Десет стъпки , но е адаптирана към включване на много възможности за експанзия в други части на здравната система, включително и майчина грижа, педиатрия, здравни клиники, лекари и кабинети, както и в други сектори и места като общност, търговския сектор и селското стопанство или образователни системи. Понятия Бебе – приятелски грижи, получени от Десет стъпки могат да се предоставят в тандем с други международни инициативи.
Все по- голям брой медицински доказателства през последното десетилетие показват, че повишаване степента на кърменето има положителен резултат по отношение на общественото здраве. Въпреки че Световната здравна Организация (СЗО), УНИЦЕФ и Министерството на здравеопазването – Национален комитет по кърмене, както и редица НПО работещи по проблема, препоръчват изключително кърмене на бебета за първите шест месеца, степента на изключителното кърмене в България е твърде ниска. Националното проучване „ Храненето на кърмачетата и малки деца до 5-годишна възраст и отглеждането им в семейството” (2009г.),очертава следните проблеми, свързани с кърменето:
• късно начало на кърмене;
• кратка продължителност на кърмене;
• ниска честота на изключителното кърмене;
• ранно захранване.
Поради това е необходимо, на национално и местно ниво, да се предприемат стъпки за подобряване на кърменето. Подобряване на кърменето е сложен процес, който изисква разностранен подход, който включва различни институции и дисциплини. Важното е заинтересованите страни (държавни институции, здравни специалисти, лекари, ръководители на здравни заведения, доброволци, бременни жени, майки на бебета и техните семейства) да се споразумеят за техните цели и задачи и приоритети и да заделят средства по подходящ начин.
У нас инициативността на майките изпреварва държавните институции и здравните грижи. Има много доказателства, които сочат, че майките са по-склонни да започнат и продължат кърменето, ако те са подкрепени от някого. Програмите за партньорска подкрепа на майки от майки, които са кърмили, в подкрепа на новите майки, е доказано успешна. В България десетки майки са преминали обучение под ръководството на д-р Анета Поиванова и успешно подкрепят и насърчават новите майки в общността в процеса на успешно кърмене. Доброволките-майки предоставят лице в лице подкрепа, информация и общуване с настоящите майки – кърмачки за продължаване на изключителното кърмене до шест месеца.
Честването на Световната седмица на кърменето е добър повод всички отговорни възрастни да преосмислят своите политики за предприемане на действия за по-добър здравословен старт на децата на България.


ДЕСЕТ СТЪПКИ ЗА УСПЕШНО КЪРМЕНЕ

1 Да има писмена политика за кърменето, която рутинно да се свежда до знанието на целия здравен персонал.
2 Да обучава целия здравен персонал в умения, необходими за изпълнението на политиката за кърменето.
3 Да информира всички бременни жени за ползите и начина на провеждане на кърменето.
4 Да помага на майките да започнат да кърмят до половин час след раждането.
5 Да показва на майките как да кърмят и как да поддържат лактацията, дори ако са отделени от бебето си.
6 Да не предлага на новородените храни или напитки, различни от кърма, освен по медицински показания.
7 Да осигури майката и новороденото да бъдат заедно, в една стая, 24 часа в денонощието.
8 Да насърчава кърменето на поискване - при всяко желание на новороденото.
9 Да осигури на кърмачетата да не се дават изкуствени биберони или залъгалки.
10 Да съдейства за създаване на групи в подкрепа на кърменето и да насочва майките към тях при изписването от болницата или клиниката.

ПРОГРАМА

Организатори: Министерство на здравеопазването, Националния комитет по кърмене /НКК/, Национален център за опазване на общественото здраве, БНК Заедно за децата, Ла Лече Лига България. Творчески партньор: REMEMBRAND
Столица на ССК тази година е гр. Враца.
Тел.за контакти: 0884 44 45 29 – д-р Жана Станева
Говорители на кампанията:
доц. Ваня Недкова, председател „Национален комитет по кърмене” и завеждащ Клиника по детски болести – Мед. университет Плевен, тел. 064 886 406
Д-р Маша Гавраилова – началник отдел „Опазване на общественото здраве”, Министерство на здравеопазването – тел. 930 11 83
Проф. Стефка Петрова, директор на „Национален Център по опазване на общественото здраве”, тел. 805 62 61
Д-р Анета Попиванова - зам.-председател „Национален комитет по кърмене”, Клиника по неонатология, СБАЛАГ „Майчин дом”, тел. 0888 370 945
Таня Русева – Ла Лече Лига България, тел.: 0887 97 57 63
Интернет страница: www.kurmene.com, www.bebemamabg.com, www.lalechebg.com

ПРОГРАМА СОФИЯ
29.07. – 11.00 ч. – Пресконференция – Откриване на седмицата на кърменето
пресцентър на БТА
24.07 – 10.30 ч. – Среща-разговор „Хранене на бременната и кърмачката и захранване на бебето”, градинката до НДК
01. 08 – пикник среща на тема „Какво мога да направя аз, за да са успешни десетте стъпки” Обсъждане на десетте стъпки, групи за подкрепа, как най-ефективно да сме от полза на кърмещата майка, арт-кино клуб на открито, ул. „Фритьоф Нансен” 9, градинката на НДК срещу Кравай.
04.08 – 11.00 ч. – “Училище за кърмене” Лекция „Често задавани въпроси за кърменето” къщата на ТУК – ТАМЕ, ул. Плачковски манастир 12
06.08. – 17.30 ч. – Представяне на книгата “Азбука на кърменето”
съвместно с Норвежкото посолство, книжарница “Ориндж”. Раздаване на свидетелства на майки, успешни преминали курса за консултанти по проблемите на кърменето към Асоциацията „Майки подкрепят майки”.
07.08. – 11.00 ч. – ‘Училище за кърмене’ Лекция за кърмене, къщата на ТУК – ТАМЕ, ул. Плачковски манастир 12
17.00 ч. – в Евросинема на бул. Стамболийски 17 ще се състои безплатна прожекция на британския филм "Пътят към кърменето - майчини истории" (From bump to breastfeeding: following real mothers' stories to find out how).

ВРАЦА
01.08. – 10.00 ч. – Откриване на Световната седмица на кърменето в сутрешния блок на TV Враца.
07. 08. - 16.00 ч. – “Когато се ражда бебе, ражда се и майка” – хепънинг на пл. "Хр. Ботев" с гр. Враца с участието на детски творчески състави
04.08. - 10.00 ч. – МБАЛ гр.Враца семинар на тема "Кърмене и влияниянието на кърменето върху физическото и психическото развитие на детето.
06.08. – Отворени врати на кабинет по кърмене в отд. Неонатология при МБАЛ гр. Враца

КЪРДЖАЛИ
Всеки ден от 1 до 7 август МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски" АД:
1. Мултимедийна презентация -„Предимства на кърменето”.
2. Дни на отворените врати 13.00-14.00 ч. безплатни консултации за ползите и трудности при кърменето в „ Родилно отделение"
3. Фотоконкурс ”Кърджалийската мадона” с награждаване на победителните

ПАЗАРДЖИК
24.07. – 10.30 ч. – среща на Острова, Тема „Ежедневието с новия член на семейството.“
01.08. – 11.00 ч. – пикник на Острова „Важната подкрепа – от майки за майки“
02.08. – 14.00 ч. – д-р Анета Попиванова, лекция пред медицински специалист
04.08. – 18.00 ч. – ‘Училище за кърмене’ лекция 'Важността на стъпка 10' в Библиотека „Никола Фурнаджиев“
06.08. – посещение на Родилните Отделения в града (Болницата, Хигия, Здраве)
01.08 – 7.08 Изложба фотографии "Изкуството на кърменето"

ВАРНА
24.07 – 10.00 ч. – ‘Училище за кърмене’ лекция „Защо да кърмя? Начало на кърменето (първи дни с бебето)”, Майчин Дом
29.07. – 10.30 ч. – Лекция на тема „Кърмене” в МОЛ Варна – по покана на сп. „9 месеца”
29.07. – 13.00 ч. – Пресконференция в Спортна зала – с участието на Мете Лавлор от Норвежката организация за подкрепа на кърменето Ammehjelpen
30.07 – 17.30 ч. – Лекция: „Важната подкрепа от майка за майка”, Младежки дом Орбита, зала 17.
01.08 – 11.00 ч. – поход за кърмене от Хотел „Черно Море” до поляната на разклоненото дърво, където ще продължим с пикник-среща „Важната подкрепа – от майки за майки”
02.08 – 10.00 ч. – Лекция: „Важната подкрепа от майка за майка”, Майчин Дом.
02.08 – 06.08 - Изложба "Изкуството на кърменето" – галерия Буларт.
03.08 – 14.00 ч. – За бременни и кърмещи жени и техните близки, АГ болница.
04.08 – 14.00 ч. – За бременни и кърмещи жени и техните близки, Майчин Дом.
05.08 – 15.30 ч. - Окръжна болница – среща от майки за майки (само за родилки от отделението).
06.08. – 17.30 ч. – „Майки подкрепят майки-десета стъпка в иницитивата БПБ”, Младежки дом Орбита, зала 17.
07.08 – 18.00 ч. - кърмене на открито – в Морската Градина, до Икономическия Университет, пейките до фонтанчето с жабите.

СТАРА ЗАГОРА
01-08.08 – Всеки ден от 12.00 до 13.00 ч. безплатни консултации за ползите и трудности при кърменето в МБАЛ Стара Загора(
В телевизионен център Стара Загора – лекция “Десет стъпки към успешното кърмене” на д-р Д. Даков – координатор на програмата “Болници – приятели на бебето”
04.08 – 13.00 ч. – Лекция на тема „Кърменето в десет стъпки”, АГ комплекс към МБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович”
07.08 – 11.00 ч. – Среща на тема „Опасни съвети за кърменето”, в Градината срещу Операта.

ПЕРНИК
01-07.08 – Фотоизложба “Кърменото – защита и свобода”
05.08. – 8.30 ч. – Среща на майки, деца и медицински специалисти, в градинката с паметника на Кракра
10.00-18.00 ч. – Дни на отворени врати – консултативен кабинет по кърмене към клуб “Заедно за детото”, Читалище “Елин Пелин”

ПЛЕВЕН
02-06.08 – Дни на отворените врати. УМБАЛ “Д-р Георги Странски”
– Лекции “ Кърменето – само Десет стъпки”- Плевенска област.

СМОЛЯН
25.07. 10.00 ч. – Пресконференция за Световната седмица на кърменето
30.07. – 10.00-18.00 ч. – Среща на млади майки в анфитеатъра на града.
– 20.00 ч. – Хепънинг за младите майки и семействата им.

ПЛОВДИВ
30.07 – 10.00 ч. – ‘Училище за кърмене’ лекция ‘Често задавани въпроси за кърмене', студио Ева Спорт
31.07 – 10.30 ч. – среща в Градската градина, тема „Какво мога да направя аз, за да са успешни десетте стъпки” Обсъждане на десетте стъпки, групи за подкрепа, как най-ефективно да сме от полза на кърмещата майка
Втора тема: „АБВ на доброто хранене”
31.07 – 07.08 – Изложба фотографии "Изкуството на кърменето", Градската градина & студио Ева Спорт
01–07.08 – Посещения на родилните отделения в града
04.08. – 10.00 ч. - Лекция на тема „10 стъпки за успешно кърмене“; по покана на сп. „Моето дете" и Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“,книжарница „Хеликон“, ул. „Княз Ал. Батенберг” № 29

СОПОТ
02.08 – 10.30 ч. – Кърмаческа среща, Летния театър до Манастира

КАРЛОВО
03.08 – 18.00 ч. – Лекция за 10-те стъпки за успешно кърмене
04.08 – 10.30 ч. – Кърмене на открито, пейките до паметника на Христо Проданов

СЛИВЕН
05.08. – 18.00 ч. – ‘Училище за кърмене’ Лекция (Важността на стъпка 10)
06.08. – посещение на Родилните Отделения в града
07.08. – 10.30 ч. – поход за кърмене от площад „Хаджи Димитър” до Градската градина, където ще завърши със среща на тема: „Какво мога да направя аз за да са успешни десетте стъпки”

ДОБРИЧ
02.08 – 10.30 ч. – ‘Училище за кърмене’: лекция 'Често задавани въпроси за кърмене', в залата на РИОКОЗ, ул. Кирил и Методий №57
03.08 – 10.30 ч. – Среща кърмаческа, на тревата пред комплекс „Изида”, в градския парк
04.08 – 10.30 ч. – Лекция 10 стъпки, РИОКОЗ, ул. Кирил и Методий №57
02.08 – 06.08 – Изложба фотографии "Изкуството на кърменето"– в Художествена галерия град Добрич

КАЗАНЛЪК
02.08. – 11.00 ч. – Откриване на ССК, ‘Училище за кърмене’ Лекция на тема: „10 стъпки за успешно кърмене”
03.08. – 10.30 ч. – Кърмаческа среща. Тема: ''Психологичното развитие на кърмачето''
04.08. – 18.00 ч. – парк ''Розариум'' централната част - Кърмене на открито
6.08. – 11.00 ч. – ‘Училище за кърмене’ Лекция на тема „Предимства на кърменето''
05.08. - 07.08 – Изложба фотографии "Изкуството на кърменето" (под въпрос)

РУСЕ
7.08 – 10.30 ч. ‘Училище за кърмене’ лекция или кърмаческа среща на тема „Първа среща с бебето” в клуб "Вихър" на Здравей, здраве, на ул. Ниш 20 (зад Пантеона)

БУРГАС
03.08 – 18.00 ч. – среща-разговор в Морската Градина на тема „Важната подкрепа – от майки за майки“
04.08. – 13.00 ч. - Ден на отворени врати в Родилно отделение за консултации при трудности с кърменето на родилките. Ще участват екипи от Родилно и Неонатологично отделеня към МБАЛ - БУРГАС - АД

06.08. – 10.00ч. - Среща - разговор в Младежкия Културен Център на тема: "Кърменето - само 10 стъпки" Лектор: Веселина Кесова - акушерка в Неонатологично отделение към МБАЛ -БУРГАС - АД

ШУМЕН
02.08. – 10.00 ч. – Откриване на ССК - лекция "Само десет стъпки за успешно кърмене. Златни правила за кърменето", 3 етаж на Родилно отделение, МБАЛ Шумен.
– 10.00 ч. –„Важната подкрепа – от майки за майки“, среща на пейките в Градската градина
– 17.00 ч. – Холистичен център Представяне на книгата "Азбука на кърменето", Дискусия на тема "Предимства на кърмените деца".
03.08. – 10.00 ч. – Лекции на тема "Кърменето било лесно" и "Как да преодолем проблемите при кърмене" среща на родилките в отделението с майки кърмещи бебетата си, Родилно отделение МБАЛ
04.08. – 10.00 ч. – Училище за кърмене, Родилно отделение МБАЛ

ДИМИТРОВГРАД
02.08 – 18.00 ч. – Изложба "Изкуството на кърменето”, в изложбена зала „Асен Крайшников"до КДК
06.08 – 9.30 ч. - кърмаческа среща „Важната подкрепа от майки за майки“, в парк "Вапцаров" до сърничките

ГАБРОВО
01.08 – 10.30 ч. - кърмаческа среща „Важната подкрепа от майки за майки“, в местност Градище.

Източник: http://kurmene.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Да се учим да говорим правилно
Да се учим да говорим правилно Настоящата рубрика е ориентирана към всички нас, които искаме да с...
Още  ]
Необходимо ли е безболезненото раждане?
Безболезнено раждане?! Необходимо ли е безболезненото раждане "За" и "против"...
Още  ]
Вода за пиене за кърмачето
Вода за пиене за кърмачето Водата, заедно с кърмата или адаптираното мляко, е едно от пъ...
Още  ]
Великден
Великден Дните преди Великден: Лазаровден, Цветница и страстна седмица Възкресение Христово...
Още  ]
Логопедично обследване
Логопедично обследване Обследване на звуковата (фонетичната) страна на речта При анализа...
Още  ]
  Моето Дете