Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Екологично възпитание на детето 24 05 2024      
 
Оценка: / 37
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Екологично възпитание на детето
Страница 2
Страница 3


На чаша билков чай

Екологичното възпитание в предучилищна възраст е своеобразен организиран процес на педагогическо взаимодействие, насочен към конкретни цели – поставяне основите на положителното отношение на личността към природата чрез усвояване на знания за нея, формиране на интелектуални, нравствени, естетически качества, както и овладяване на подходящи начини за взаимодействие на детето от предучилищна възраст с природата.
Природата е неизчерпаем извор на красота и радост, всепризнат източник на духовно обогатяване на децата. От най-ранна възраст, непосредственият контакт със свежата зеленина, цветята и билките, заедно с чистия въздух оказват благоприятно, оздравително въздействие върху малките детски организми. Ето защо аз, като учител, водещ подготвителна група, реших да акцентирам в работата си за екологичното възпитание върху знанията на децата за билките и билколечението.

Идеята у мен се зароди от ежедневния контакт с дете от групата, чиито родители притежават фабрика за билкови лекарства. Става въпрос за не без известния д-р М.Тошков, занимаващ се с билколечение. Освен това заинтригуващ за мен беше и сценарият на Стефка Аврамова от гр. Варна – “На чаша билков чай”, който прочетох в сп. „Дом, дете, детска градина”.
Аз самата познавам много билки и реших всичко, което знаех за лечебните растения да го предам на малките си възпитаници.
Започнах “стъпка по стъпка”, като си поставих следната цел: да организирам и проведа тържество под наслов “На чаша билков чай” и формирам екологична култура у децата към това природно богатство – лечебните растения.

За да осъществя тази цел, си поставих следните задачи:
1. Осъзнаване ролята на билките в бита на хората;
2. Запознаване с труда на билкаря от “Томил Херб”ООД и формиране знания за последователността в събирането, съхранението и обработката на билки;
3. Затвърдяване и обобщаване знанията на децата за билките и разкриване на тяхната роля за здравето на човека чрез тържеството – “На чаша билков чай”.
За да реализирам целта и задачите си, беше необходимо да изградя у децата екологична култура и уважение към всяко живо стръкче. Споделих идеята си с колежката по група и набелязахме конкретни стъпки за изпълнението на нашите задачи.

Използвахме заобикалящата ни природа, сред която живеем и се намира нашето детско заведение – наситена на чист въздух и много билки. При извеждането на децата на разходки и в двора на детската градина, те правеха букети от глухарчета, овчарска торбичка, невен и други лечебни растения според сезона. Разглеждаха, опипваха, почувстваха аромата на лечебните растения. След дискусии и разговори за какво и как могат да се използват тези растения, децата стигнаха до мнение, че билките се използват за здравето на хора и животни, под различни форми като чайове, отвари и лекарства, даже и в парфюмерията, и в козметиката.

На идеята откликнаха с разбиране и собствениците на фирма “Томил Херб”. Те отделиха специално време за нашето посещение в тяхната фабрика.
Още при посрещането ни, децата бяха почерпени с ароматен билков чай.
И така започна нашето пътешествие в света на вълшебните билкови таблетки.
Във фабриката видяхме всички етапи на обработка на билките до стигането им в крайния продукт – готовите таблетки. С изключителен интерес и любопитство децата задаваха въпроси и разглеждаха всеки сектор на производство, който е оборудван с модерни машини. Цикълът на производство е напълно автоматизиран, с цел да се запази качеството и стерилността на продукта.
Всичко това създаде изключително емоционално настроение, което дълго време след това бе коментирано между децата, а да не говорим какви емоции предизвикаха у тях слагането на стерилните шапки, маски и калцуни. Още преди да започне нашето наблюдение, те се вживяха в ситуацията като герои от филм.

Това наблюдение се оказа не само изключително полезно – като нагледна основа за нашите знания и тези на децата, но то предизвика и силно въздействие върху малките билкари.
Следващата стъпка в работата ни беше децата да нарисуват лечебни растения в рисунките си за нашата изложба. За да предизвикаме по – голям интерес към билковите растения, към красотата им и техните лечебни свойства, възпитаване на положително отношение към природните обекти, готовност за природосъобразно поведение и адекватна форма на общуване, използвахме разказът, четенето на художествена литература. Децата с интерес слушаха стихотворения, песни, приказки и поеми за билките, след което с част от тях се представиха на тържеството.

Въодушевени, изявиха и своите творчески способности, като измислиха мелодии на песничките за различните билки с помощта на учителя по музика.
За да се обединят представите за билките у децата, използвахме и най – универсалното средство в предучилищна възраст – играта. Едни от игрите, които използвахме бяха: “Познавачи на билки” и “Бране на билки”, заимствани от книгата “101 игри за екологично възпитание” на доц.д-р Камелия Галчева. Тези игри помогнаха много за затвърдяване знанията на децата за лечебните растения.
Настъпи и дългоочакваният празник. Той предизвика голям интерес у родители и гости. Докато гледаха и се наслаждаваха на своите деца ги почерпихме с чай от билките, получени като подарък от посещението ни във фабриката. В цялата занималня се носеше аромата на този чай, в който билките сякаш нашепваха: “Изпийте ни, ние сме лечебни!”.

Обстановката в групата беше празнична – имаше импровизирана горска поляна с дървета, цветя и билки, лекарски кабинет и кътове с билки и много, много билков чай. От тях медицинската сестра в гората, билкаря и помощник билкаря предписваха на болните си горски пациенти като Зайко, Ежко, Мечо и Лиса подходящи чайове и мазилки за техните болежки. Останалите деца се представиха с програма, в която пяха, рецитираха стихотворения, участваха в етюди, задаваха гатанки и то все за лековитите растения – билките. Празника ни завърши с едно хубаво българско хорце на горската поляна и всичко това докато родителите бяха “На чаша билков чай”.
В заключение мога да кажа,че чрез реализираната от мен цел, децата овладяха знания за лечебните растения, които ще им бъдат полезни през целия живот.Познаването на лековитите растения – билките, ще им остане като безценен дар и ще могат да го предават от поколение на поколение.
Малки и големи разбраха, че природата е ценност, която служи на хората в много посоки, но само ако я опазват, грижат се за нея и я съхраняват.
А за нас, учителите, остава винаги удоволствието, че успяваме да реализираме по приятен и нетрадиционен начин една положителна форма на общуване с децата и техните родители.

Литература:
1. Аврамова, Ст., На чаша билков чай. Сп. Дом, дете, детска градина, 5/2006
2. Галчева, К., 101 игри за екологично възпитание. Сема 2001
3. Галчева, К., Практическа екопедагогика за доучилищна възраст. Пазарджик 1999
4. Памуков, Д., Природна аптека. Земиздат /София/ 1989
5. Петкова, Л., Аз и билките. Сп. Дом, дете, детска градина, 6/2006
6. Стоянова, Ат., Екологично възпитание чрез празника Еньовден. Сп. Предучилищно възпитание, 9/2005

Мария Цонева – детски учител,
Силвия Лазарова – директор,
ОДЗ “Червена шапчица” – гр.Септември

Източник: www.galcheva.com

БР: Материалите са публикувани с любезното разрешение на доц. д-р. К. Галчева, 2010г.Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Особености на детската възраст
Особености на детската възраст Детският организъм проявява особености както п.ри своето нормално ...
Още  ]
Стимулация на сензорното развитие
Стимулация на сензорното развитие Всички знаем, че очите са орган на зрението, ушите - н...
Още  ]
Чужди тела в дихателните пътища
Чужди тела в дихателните пътища Първа помощ за бебето/ детето Най-често попадането н...
Още  ]
Детето и емоциите
Детето и емоциите Светът на всяко едно дете е свят, изпълнен с емоции. Емоциите са фо...
Още  ]
Вродени и наследствени заболявания
Вродени и наследствени заболявания Хромозомни болести Понякога увреждане на хромозомит...
Още  ]
  Моето Дете