Търсене:
 
      Начало Зов за помощ Наталия 23 09 2018      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 

Наталия

Русото бебенце на снимката е 6-месечната Наталия Димитрова от София.
Родена е с много рядък дефект – абулбия (липса на очна ябълка) на лявото оченце. Подобно заболяване се среща едва при едно на 100 000 новородени. В 2/3 от случаите на деца с такава аномалия съществуват и други съпътстващи болести.
За щастие, досега при Наталка не са открити допълнителни здравословни проблеми.
За да се избегне деформация на главата при растежа, е необходимо да й бъде поставена очна протеза или вид имплант. Подходът в лечението зависи от много фактори, един от които е дали детето вижда светлина с увреденото око или не. В Англия и САЩ поставянето на имплантат започва още от шестата седмица след раждането и до 2-годишна възраст протезите периодично се подменят, докато засегнатото око достигне размера на здравото. Тогава вече може да се постави изкуствено око.
Наталка вече е на повече от 22 седмици, но лечението й все още не е започнало.
На 11 октомври 2007 год., преди 3 месеца, Комисия за лечение в чужбина одобрява молбата на родителите за лечение в чужбина и насочва документите към Център „Фонд за лечение на деца” за финансиране.
Д-р Добрев, директор на ЦФЛД настоява операцията да бъде извършена от д-р Кръстинова – известен специалист по лицева, пластична и реконструктивна хирургия във Франция, но досега лекарката не е изпратила оферта.
Виждайки, че губят ценно време в бездействие, родителите се обръщат и към Moorfields Eye Hospital в Лондон, Англия. Лондонската клиника е специализирана по микрофталмия и анофталмия и е единствена в Европа със собствени патенти за протези.
Dr Nicola Ragge отговаря веднага и представя оферта за лечение на Наталия на 19 ноември 2007 год. (можете да я прочетете тук)
В офертата са включени и процедури (ултразвук на бъбреци и хромозомни тестове), които няма да бъдат извършвани, защото вече са правени тук.
Така цената за първата консултация, лечение и престой в Moorfields Eye Hospital намалява и ще е не повече от 5 000 британски паунда или 14 600 лв. До 2-годишната си възраст, Наталка трябва посети клиниката още 5 пъти.
Родителите предават единствената до момента оферта в Център „Фонд за лечение на деца”.
От 20 ноември до днес, почти два месеца, не са получили отговор от фонда.
А Наталка расте... Майка й и баща й не могат да чакат повече. Те бездруго са забавили сериозно лечението на момиченцето в чакане държавата да се погрижи за едно от децата си.
Затова се обръщат за помощ към всички нас, за които детският живот и здраве не са поредната досадна папка на бюрото, а истински смисъл на съществуването ни.

Дарителска сметка в лева:

Наталия Викторова Димитрова
ProCredit Bank
IBAN: BG10PRCB92301021293717
SWIFT BIC: PRCBBGSF

Телефон за връзка с майката на Наталия - Мила Димитрова: 0886 96 60 14


Вече можете да помогнете и на Наталка, като изпратите SMS!
Изпратете SMS с текст DMS natalia на единен дарителски номер 17 777 (за абонати на GLOBUL и Vivatel). За изпращането на дарителски SMS ще бъдете таксувани с 1.20 лв. с ДДС.
http://www.dmsbg.com/projects_details_actual.php?id=58&start=20
Важно! Абонатите на МТел не могат да използват този начин за даряване. Само абонатите на Глобул и Вивател имат тази възможност.


Деси Хурмузова
www.save-darina.org


Коментари
Наталка заминава за Лондон
Написано от Мариана Тодорова на 2008-02-21 16:43:33
Наталка заминава за Лондон 
На 26 февруари, 148 дни след подаването на молба за подпомагане на спешното й лечение, Наталка ще замине за Moorfields Eye Hospital в Лондон. Общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца” взе решение за финансиране на първата от серия процедури по имплантиране на протеза на Наталия на заседанието си на 5 февруари 2008 год., но едва днес родителите ще подпишат декларация за отпускането на средствата. ЦФЛД ще финансира само лечебните дейности и самолетните билети на бебето и майката, но не и престоя им в Лондон. Това наложи да се търси съдействието на българското посолство в Лондон, където семейството да отседне, докато текат изследванията на Наталия. Благодарим на проф. Иван Черноземски за загрижеността и на министър Ивайло Калфин за бързата реакция и съдействие! Благодарим от сърце на всички приятели на "Спаси, дари на...", които дариха Наталка с любов и безрезервна подкрепа! Средствата, събрани до момента - 3 298 лв., според договора с ПроКредит Банк също не могат да се използват за престой, затова остават за следващия преглед в клиниката. Датата за второто посещение вече е фиксирана – 17 април. 
До втората си годинка Наталия трябва да посети Moorfields Eye Hospital 8-9 пъти. Пожелаваме успех на малката красавица и дано забавянето не се отрази на здравето й! Благодарим! 
"Спаси, дари на..."

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
  Моето Дете