Търсене:
 
      Начало 25 07 2024      
 
Оценка: / 70
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Въпросите които най-често тревожат младите майки?
Страница 2
Страница 3

Въпросите които най- често тревожат младите майки?

Мариана Чомпалова- детски социален педагог

Мариана Чомпалова- Йорданова е завършила Национална гимназия на сценични и екранни изкуства- Пловдив със специалност- Организация за театър, кино и телевизия и Педагогическия Факултет на ПУ "П. Хилендарски"- Пловдив със специалности- Предучилищна и социална педагогика. Преминала специализация по социална педагогика и допълнителни обучения в областта на педагогиката и детската психология: Възрастова психология 0-3 г., Общуване и личностно развитие, Възрастови кризи и деца в риск, Насилие над деца и работа с деца претърпели домашно насилиео, Агресията сред децата и младите хора и подходи за справяне, Работа с деца с ограничена автономност, Политика за хората с увреждания, Екопедагогика и др. Професионална реализация в сферата на културата, журналистиката и социалната педагогика. Работила е като педагог в ОУ, ДГИ, ДДЛРГ и ДМСГД, с деца от 0 до 7г., лишени от родителски грижи, в неравностойно социално положение, с увреждания, с интелектуални задръжки и с емоционални проблеми. Понастоящем работи в областта на екологичното образование на подрастващите. Автор е на много публикации в печатни и електронни издания, на документални филми и на тв предаване за жената и семейството, на сайта www.moetodete.com и на каузата НФ "Моето Дете". Омъжена, майка на две деца.

До кога кърмене и от кога захранване?

- Най-доброто за детето е, ако бъде кърмено поне до 12 месечна възраст. Майчината кърма е идеалната за всяко дете храна и съдържа всички необходими вещества за крехкия детски организъм, създава добър имунитет и кърмените деца определено боледуват по-малко. Съответно от определен период детето може успоредно да приема кърма, подходящи за възрастта му храни и разбира се вода. Препоръчвам захранване след 5-6-месечна възраст, ако до тогава майката има достатъчно количество кърма. Да се има предвид, че децата които са изцяло на кърма, не приемат или приемат по-малко количество вода. Това е така, защото детето получава нужното му количество вода чрез кърмата. Относно приемът на вода е най- добре да се ръководите според нуждите на детето. Постепенно след годинка да се премине на обща храна, като се спестяват солените храни, силните подправки и храните предизвикващи алергии при малките деца. Ако въпреки желанието и усилията на майката кърма липсва, недостатъчна е като количество и качество или има основателна причина да не кърми, детето се храни с адаптирано мляко, като се спазват препоръките на педиатъра за хранене и захранване.
Забележка: Според последните тенденции на СЗО детето е добре да се кърми до 1-2 г., препоръчва се захранване след 5 месечна възраст със зеленчуково пюре (по българската школа) или с каша (според западната школа), не с плодови сокчета. По отношение на водата, по българската школа се препоръчва преварена вода от първите дни след раждането, а по западната- след 6-я месец (ако детето приема само майчина кърма).

Защо някои деца спят по-малко?
- Ако детето е здраво и не изпитва болка, облечено е с лека и удобна дрешка, нахранено е и не е жадно, добре е проветрено помещението, в момента няма проблем с никненето на зъбките, но не спи достатъчно, обяснението често е в темперамента на детето. Както при възрастните хора, всеки се нуждае от индивидуално количество сън?

Полезен ли е плачът?
- Категорично Не! Бебето не бива да се оставя да плаче, това го невротизира и често остава отпечатък в психиката му. Твърдо съм за т.нар. привързано родителство и откликване на нуждите на малкото дете.

За и против детски ясли?
- За предпочитане е детето да се отглежда в семейна обстановка и от своята майка до 2-3 годишна възраст, вариант детски ясли да се предприема в краен случай и по възможност над 2 годишна възраст. Това е така, защото в ранна детска възраст детето има преди всичко потребност от общуване с възрастния т.е. своята майка, а потребността от общуване с връстници се появява по-късно. Съответно в група децата повече боледуват, не винаги могат да получат индивидуално внимание, от твърде крехка възраст трябва да се съобразяват с ред правила и режим, често плачат и трудно свикват в новата обстановка. След 8-я месец детето ясно разграничава своята майка, придало и е специален статут и всяка раздяла с нея в ранна детска възраст е травмираща, това е периодът в който се появява и страхът от непознат, това са част от причините поради които не е особено подходящо детето да попадне в детски ясли от едногодишна възраст.
Някои деца свикват бързо, на други им е нужно време, а трети не свикват и воденето сутрин на детски ясли е кошмар, както за майката, така и за детето. На детето могат да се осигуряват моменти за игри и общуване с други деца сред приятелския кръг, в парка и др. По отношение възпитаването на елементарни навици, умения и знания в ранна детска възраст, с тази задача може да се справи всяка майка, ако има желание. Детските градини са препоръчителни за децата, защото там те получават реални знания и умения и добра подготовка за училище. Всяко дете е индивидуално и всеки родител трябва добре да прецени конкретната ситуация.

Как да откажем детето от смучене на пръст и биберон?
- Препоръчително е да не се използват детски залъгалки- биберони! Когато нещо не е дадено на детето, то няма как да се привърже към него. Бибероните често водят до изкривяване на челюстта и лошият навик детето да лапа предмети търсейки успокоение по този начин. Стрес е и отказването от тях. Това може да се спести както на детето, така и на майката. Навикът детето да смуче пръста си, ако в кърмаческа възраст се приема за сукателен рефлекс, след това се счита за лош навик, често плод на скука или липса на внимание, затова от самото начало отмествайте ръчичката му от устата и я ангажирайте с играчка!

Памперси до кога, гърне от кога и как да формираме битови навици у малкото дете?
- Памперсите е достатъчно да се използват до година и половина. Постепенно и ненатрапчиво от около годинка детето да започне да се приучава да ползва гърне и от 2 год. да може да контролира и съобщава за физиологичните си нужди. Не бива гърнето да се ползва за игра, за да разбере детето предназначението му първоначално да се поставя или държи върху него предимно във времето преди и след сън, освен това всяко дете има някакъв режим в това отношение и майката най-добре може да усети кога и какво иска да прави детето. По отношение на уменията детето самостоятелно да се храни, да пие от чашка и да се облича, това са неща които то ще овладее постепенно. След годинка е добре детето да пие от чашка, давайте му лъжичката, за да се опитва само да поставя храна в устата си, нищо че ще се изцапа, все пак никой не се ражда научен.

Как да общуваме с малкото дете, разбира ли?
- Да, децата всичко разбират и чувстват и не случайно вече се говори за пренатално възпитание или възпитание преди раждането. Още Аристотел е казал, че възпитанието на детето започва преди неговото раждане. По необясним начин детето чувства настроенията на родителите и това се отразява върху неговото развитие. С детето трябва максимално да се общува, играе, разбира и подкрепя в изграждането на неговото Аз. Това е много важно за бъдещото формиране и изграждане на личността.

Защо на 2-3 години децата са особено вироглави и непослушни?!
- Защото са в период на т.нар. детски "пубертет". Това е периодът на "Не" и "Аз". На 2-3 годинки детето осъзнава своето Аз, отделя себе си от другите, полово се идентифицира, отстоява и налага своето, формира характера си. Това е нормален период в детското развитие и следва майките да проявяват повече разбиране и спокойствие. Ако детето плаче при отсъствие на своята майка и трудно свиква с детска градина, нужно е търпение, това означава че детето е изградило силна емоционална връзка със своята майка в което няма нищо лошо.


Как да се справим с възпитанието?
- Детето трябва да се възпитава в спазване на определени правила, навици и умения, но не по насилствен начин. Да не се употребява бой и да не се възпитава на удара да отговаря с удар, когато общува с връстници. Да не се използват заплахи и страх! Да се възпитава в дух на толерантност при общуване с по-различни деца, деца с увреждания и пр. Да се възпитава в нравственост и добронамереност.
Не лишавайте детето си от всеки миг внимание! Винаги да чувства вашата обич и подкрепа, но и да осъзнава кое и до колко е разрешено.

Полова култура, нужна ли е за детето?
- Детето трябва да получи своевременна полова култура по начин съобразен с възрастта му, голотата и сексът да не се третират като табу. Децата получили добра обща полова култура отсяват погрешната информация за нещата от улицата и по-рядко биха станали обект на сексуално насилие. Това може да стане чрез разговори и подходящи книжки за предучилищна възраст. В пубертета родителите не бива да се притесняват да разговарят открито с децата си по теми със сексуална насоченост.

Трябва ли родителите да спазват някакви правила на поведение пред децата си?
- Родителите да не злоупотребяват пред децата си с алкохол, да не пушат в помещения където са децата им и да не разрешават личните си конфликти пред тях. Добре би било да показват обичта и доверието си пред своите малки слънца. Един лектор беше казал, че най-доброто, което може да даде един баща на своето дете е ако обича неговата майка!

Съвместими ли са бременност, секс, алкохол, кафе и цигари?
- Ако жената се чувства добре и всичко е наред няма причини да не продължи своя полов живот. Ако състоянието й позволява около 40 дни след раждането може да продължи обичайните си сексуални отношения със своя партньор. Алкохолът и цигарите са недопустими! По едно кафе на ден не би навредило.Трябва да се внимава какво приема кърмещата жена, защото всичко попада в кърмата и от там в детето й.

Трябва ли бащата да присъства по време на раждането?
- В много родилни домове това вече е разрешено. Дали бащата да присъства по време на раждането или не, това е личен избор. Трябва да решат двамата родители и ако желанието е взаимно в това няма нищо лошо, какво по-хубаво от това двамата да посрещнат на бял свят своето дете и бащата да стане съпричастен с преживяването на майката?

Раждане по нормален механизъм или секцио, с или без упойка?
-
Това е въпрос, който ще решат родилката и лекарят- специалист. Ако медицински причини не налагат секцио и упойка, за предпочитане е раждане по нормален механизъм, възстановителният период е по- кратък, а и всяка упойка крие доза риск.

Как жената да запази своята привлекателност след бременност и кърмене?
- Препоръчителни са след раждане носенето на ластичен колан, стегнат сутиен, повече разходки и коремни преси! Жената винаги трябва да полага грижи за своята приятна визия и самочувствие и да бъде привлекателна. Относно отношенията в съпружеския живот, една от най-големите грешки, които допускат младите родители е, ако след раждането на детето спят в отделни стаи и бащата се изолира от задълженията относно отглеждането и възпитанието на детето. Раждането на детето трябва дори да подсили връзката, близостта, любовта и тръпката между родителите, а не обратното както се получава в някои случаи. Не преставайте да се изненадвате, не пестете ласките и нежността в отношенията си!

Трябва ли детето да има детска стая, къде да спи?
- Дали детето ще има детска стая или не, зависи от жилищната площ на семейството, броят на членовете му и възможностите. Но задължително детето трябва да има свое легло и свой детски кът с играчки съобразно възрастта му. Препоръчително е детето да спи на своето легло, но ако понякога реши да се гушне при мама и тати, разрешавайте му, толкова малко време ще е малко дете, но внимавайте да не стане навик на малкия палавник! От кога детето ще бъде в детска стая е относително, но е препоръчително през първите месеци след раждането си да е в близост до своите родители.

Дневният режим?
- Добре е детето да има дневен режим по отношение на сън, хранене и игра, но не представлява проблем ако понякога се излиза от него, ние възрастните също не винаги се храним, спим или развличаме под час.

Детето предпочита да играе с майката, а не с играчките, защо?
- Децата в ранна детска възраст предпочитат предметната игра с родителя, отделните видове игри се появяват в предучилищна възраст, освен това е много важно играчките на децата да бъдат разнообразни, безопасни и съобразени с възрастта и потребностите на детето. Желателно е да се избягват при малки деца плюшени играчки, кукли с коси, разглобяеми и твърди играчки. Говорете на детето, назовавайте играчките и предметите от околната среда, стимулирайте го да подражава на речта! Именно в процеса на общуване се появява речта. Всяко човешко същество има вродената способност да говори, но кога и как ще проговори зависи от общуването и заобикалящата го среда. Още от кърмаческа възраст детето се нуждае от ползотворно бодърствуване, игра и словесно общуване с възрастния.

Как да създадем по-близка връзка с осиновеното си дете и трябва ли да му кажем истината?
- Да се има предвид, че децата са преживели раздяла с биологичната си майка и че са били обслужвани в група, предвид условията в ДМСГД и пр. Често децата са преживели състояние на психическа депривация, възможни са повече нервност и причудливи навици, които постепенно отшумяват. В предучилищна възраст под формата на приказки и игри постепенно да се разкрие истината, че детето е осиновено. В противен случай, винаги ще съществува рискът, да научи истината по най-неправилния начин, в най- неправилното място и от възможно най-неправилния човек, тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми.

Проблем ли е, ако детето в предучилищна възраст има "въображаем" приятел?
- Нормално е децата в предучилищна възраст да си имат въображаем/и приятел/и, това е възрастта на появата на сюжетно- ролевите игри при които в игрите си децата разиграват сюжети от ежедневието и на режисьорските игри при които децата едновременно и сами изпълняват ролите на своите персонажи, говорят и действат от тяхно име. Това не е проблем, а нормален етап в детското развитие. Проблем е, ако детето е обсебено от своя герой и ако по този начин задоволява някакви незадоволени потребности.

До колко да се доверяваме на информацията в интернет?
- Сега
родителите получават достатъчно и разнообразна информация от интернет, списания, специализирана литература, тв. предавания и др. за отглеждането на децата. Майката трябва внимателно да отсява най- полезното за своето дете, предвид неговата индивидуалност. Доверявайте се само на материали с обозначен източник и автор! Интернет пространството е препълнено с мними сайтове без каквато и да е информация за това кой стои зад тях, специалисти ли са и доколко имат нужните знания и опит. Не се доверявайте на сайтове и статии под които липсва източникът на дадената информация или името на автора и неговата квалификация. Преди време попаднах на сайт за майки в които поголовно се дават съвети за отглеждането на децата, при въпросът ми кой стои зад този сайт, чие дело са тези статии и какви специалисти са авторите им, не само че не ми беше отговорено, но беше блокиран достъпът ми. Даването на съвети за деца изисква отговорност и майките трябва да бъдат много внимателни при подбора на информация. При здравословни проблеми дори да се допитате до споделеното в различните електронни източници, не предприемайте самолечение преди да се консултирате с вашия личен лекар или друг специалист!

Разбира се има още много въпроси, които си задават младите майки. При проблеми, които обезпокояват родителите е добре да се консултират с подходящи специалисти- педиатър, детски психолог, логопед или др. Това показва опитът ми на детски социален педагог вкл. с деца от 0 до 3 г. и на майка на две деца, такива са и съвременните тенденции на специалистите работещи с деца. Въпросите са много и личният опит е най-добрият учител. Всяка майка трябва най-добре да чувства кое е най-доброто за нейното дете!

Коментари
До Мимчо
Написано от Мариана Тодорова на 2009-06-24 20:49:09
За да плаче детето има причина: болка, жажда, претопляне, нервност, напрежение, страх, стрес, разглезване и т.и т.н. Не бива детето да се оставя да плаче, по-добре го гушнете и му говорете спокойно! Нежността и топлината са едно, а глезенето друго! Успех!
относно смученето на пръст
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2009-07-07 13:11:02
Моето дете е на 2 години и си смуче пръстчето докато спи, а често и прз деня , когато си играе. Започна да прави това , оше на 4 месечна възраст и досега не успяхме да го отучим от вредния навик. Може ли смученето на пръста да доведе до изкривяване на челюста,или какви точно са последствията от това?
До cveturka
Написано от Мариана Тодорова на 2009-07-07 19:53:55
За смученето на пръстче има много материали в сайта и форума. Това е лош навик, който не бива да се създава у детето и често се третира като липса на внимание от страна на възрастния и често изпитване на скука от страна на детето, затова още от кърмаческа възраст е добре ръчичката на детето да се ангажира с играчка вместо да бъда в устата. Да, може да доведе до изкривяване на съзъбието , добре е постепенно да работите по отношение преодоляване на този навик.

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
  Моето Дете