Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Смученето на пръста- вреден навик! 01 12 2020      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 

Смученето на пръста- вреден навик!


При възпитанието на детето няма важни и неважни неща. Всичко е важно. Всичко има значение за правилното развитие. Даже смученето на пръста. Смученето на пръст е най-често явление в кърмаческата възраст. Понякога обаче този отрицателен навик остава и в по-късните периоди на детството. Срещат се дори деца - ученици да си смучат пръстите при съвсем нормално психично и физическо развитие. Тогава може би ще е най-добре преди всичко да си обясним защо смученето на пръст е вреден навик. През кърмаческата възраст този навик възниква най-често при деца, които по една или друга причина се оставят по-дълго време сами и без занимания. Така че първата причина за този навик е скуката: детето няма какво да прави и започва да си смуче пръста.
Друга причина може да бъде общо неспокойствие у детето поради глад, болка, умора и пр. Когато детето е гладно и трябва дълго време да чака да го нахранят, то е неспокойно, плаче, безредно движи ръце; ако случайно попадне ръката му около устата, то е готово да започне да смуче. И тъй като това малко го успокоява, то започва да го повтаря при всяко неспокойствие. Има деца, които не могат да заспят, без да си смучат пръста. Това потвърждава успокояващото действие на този начин.
Но защо тогава той се смята отрицателен?
Вие виждали ли сте дете, което упорито да смуче пръст? Разгледайте пръста, който то смуче: често пъти той е удължен, изтънен, понякога изкривен и почти винаги кожата е леко набъбнала или покрита с лишеи. На някои от упоритите „смукачи" частично се деформира челюстта там, където те постоянно поставят пръста си. По-важно е обаче едно друго вредно влияние на този навик. Ако наблюдавате детето, когато си смуче пръста, вие ще видите колко много е погълнато от тази своя дейност. То не обръща внимание на нищо, което го заобикаля; и най-интересната играчка губи очарованието си. Този навик понижава интереса на детето към околната среда.
Как да се помогне на детето?
Разбира се, по-добре е да не се допуска възникването на този навик. Но ако това вече е допуснато, трябва да се вземат сериозни мерки. Често естествената подвижност и живост на детето и разнообразието на външните въздействия помагат то постепенно да се освободи от навика да смуче пръста си. Разбира се, не бива да се разчита само на това. Сериозна грижа на родителите е да помогнат на детето, защото този навик с течение на времето го прави повече или по-малко затворено в себе си, по-малко податливо на влияния на другите, включително и на възпитанието. А голямото дете започва да се срамува от този навик, но мъчно се отказва и това го потиска. Най-важното средство против навика на децата да си смучат пръста е малкото дете по възможност да не се оставя да скучае, а голямото дете да се увлича в интересни занимания и да се чувствува, че е обичано и уважавано от другите.

Източник: zajenata.ogosta.comКоментари
Daum-exol
Написано от Мариана Тодорова на 2008-01-05 17:03:19
Daum-exol е лекарство което напоследък се препоръчва  
при деца имащи този навик, прилага се външно, но преди употреба задължително се консултирайте с вашия педиатър!

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Топловизионна диагностика
Топловизионна диагностика Температурата е най- универсалното отражение на жизнената дейн...
Още  ]
Меморандум на едно дете
Меморандум на едно дете Аз ви обичам - обичайте ме и вие! · Не ме разглезвайте. Зна...
Още  ]
Пубертетът: тема за разговор
Пубертетът: тема за разговор Как да обсъждате деликатните въпроси на съзряването с вашето дете?...
Още  ]
Физиолигични особености на новороденото
Физиолигични особености на новороденото През първите дни новороденото е с малко продълговата глав...
Още  ]
Разводът и влиянието му върху родителите...
Разводът и влиянието му върху родителите и децата Предполагам, всеки учител се е изправя...
Още  ]
  Моето Дете