Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Интервю с Д-р К. Цветанов 01 10 2023      
 
Оценка: / 87
СлабОтличен 

Всяко нещо което се овладее, колкото се може по-рано, то толкова по-бърз ефект има

Интервю с д-р Камен Цветанов- стоматолог- ортодонт

Д-р Камен Цветанов е завършил Медицинска Академия- София, дипломиран стоматолог- ортодонт. Специализирал е в лечението на зъбни деформации, поставяне на брекети и апарати. Консултант в НФ "Моето дете".

Д-р Цветанов, от кога е добре да се мият детските зъбки с четка и паста?

-Зъбките се мият веднага щом са налични в устата на детето, преди това не е зле да се намазват венците с тампон напоен със слаб разтвор на кислородна вода или разтвор на сода за хляб.

При наличие на криви зъби, кога е добре да се постави апарат за коригирането им?
-Различните школи предлагат различни подходи и време за поставяне на апаратура. В моята практика, изчаквам до смяната на фронталните 4 зъбчета с постоянни и след това започвам лечение./По мои наблюдения, преди това или не се носят апаратчетата, или поради малкия обем на устата има проблеми при поставянето им /.Не е вярно твърдението в пресата по сходни теми, че брекети се поставят само при постоянно съзъбие, може и смесено. Разликата е, че с лингвални пластинки може да се лекува до към 12-13 годиншна възраст, до тогава корените на постоянните зъби все още са с незавършено кореново развитие и челюстите все още търпят развитие. След тази възраст лечение само със брекети, а най-хубавото е че при брекет системата няма възрастово ограничение-стига да има налични зъби и здрав пародонт.
Родителите, също както и колегите детски стоматолози се налага да преглеждат основно и при съмнение за наличие на един или повече криви зъби да се насочва малкия пациент към специалист ортодонт. Колкото по-отрано ,толкова по-добре.

Повече за млечните зъбчета и сменянето им с постоянни?
-При физиологично разклащане за временно зъбче се налага моменталното му изваждане, поради риск: първо от инфекция и второ от неприятната възможност постоянния зъб да пробие отстрани с последващо ортодонтско лечение. Понякога дори да няма разклащане на зъбчето-се налага то да се извади ,поради закъснял пробив или показало се постоянно зъбче пред или зад временното зъбче.

Има ли правило, ред и последователност при поникване на млечните зъбки?
-Правила за поникване на млечни и постоянни зъби има, описани в таблици като една година плюс или минус тези срокове се счита за норма.

Често се случва по време на игра или падане, детето нпр. на 2-3 годинки да счупи зъбче, какво следва?
- Счупване на временно зъбче-неприятно, но е често наблюдавано явление при малчуганите. Обикновено венеца и/или устните са засегнати от удара и са подути. Дезинфекцират се, препоръчва се поставянето на лед на оточното място. Самото зъбче се преглежда, по възможност се изключва от функция, с последващи лечебни действия в зависимост от обема счупване, периодично наблюдение на фратурираното зъбче. Най - неприятното в тези случаи е риска, да не е увреден зародиша на постоянния зъб, намиращ се под временното зъбче.

От кога при децата се прилага лечение на кариес, необходим ли е при временните зъбчета?
-Лечението на кариес е подходящо по всяко време /това е фазата която предшества пулпит/. Задължително се лекува, за да не се допусне преминаването на процеса в следващ етап, /стига детето да е здраво, наспало се и достатъчно мотивирано от страна на родителите си./

Вашите съвети към бременните жени?
- Съвети към бременни:Трябва да се знае, че 2-3 седмица от ембрионалното развитие, вече се залагат зародишите на млечните зъбки, а пък 2-4 месец от бременността се залагат и зародишите на постоянните зъби. В този аспект, бъдещата майка, да не приема алкохол, цигари, наркотици /и по възможност антобиотици/ освен при пълна необходимост-тъй като след това зъбките на мълчугана са оцветени в синьо/. Приема на флуор- има спорове около флуорната профилактика, за и против.

И Вашите препоръки към младите майки?
- В заключение бих искал да кажа че всяко нещо което се овладее, колкото се може по-рано, то толкова по-бърз ефект има, по-безболезнено е и свързано с по-малко разходи, така стоят нещата както с кариесите, така също и с кривите зъби. При съмнения свързани с растеж, развитие, пробив,веднага се обърнете към специалист. И още по-добре, периодични прегледи, които са изключително застъпени в развитите страни.
Благодаря Ви!

Интервю за НФМД
За контакти с Д-р Камен Цветанов:
www.kamendent.euКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте.

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Генетична консултация
Генетична консултация Натрупаните през последните години познания от изследванията в обл...
Още  ]
Деца с недъзи в тежест на семейството
Деца с недъзи в тежест на семейството Степени на умствена изостаналост Детето може да се...
Още  ]
Принципът за природосъобразност
Принципът за природосъобразност според Ян Амос Коменски, Йохан Х.Песталоци и Жан Жак Русо ...
Още  ]
Здравния риск за децата при нередовно и...
Здравният риск за децата при нередовно измиване на ръцете Въпреки широката практика на зан...
Още  ]
Филмът на Кайт Блюет "Изоставените деца...
Филмът на Кайт Блюет "Изоставените деца на България" За хората около нас Изоставените ...
Още  ]
  Моето Дете