Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Болкови синдроми при децата 02 04 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Болкови синдроми при децата
Страница 2


Болки в корема

„Какви са най-честите причини за появата на чести коремни болки у деца в предучилищна възраст при добро общо здравословно състояние?"
Еднократно появяващата се или многократната (персистиращата) коремна болка в малките деца от предучилищна възраст е честа симптоматика, която изисква винаги бърза и незабавна грижа от страна на родителите или от тези, на които е поверено отглеждането на детето в детските заведения (детските градини, общежития и др,). Преди всичко трябва да се изясни характерът и локализацията на болката, нейната сила, честота и времетраене, както и общото състояние на детето. Следва да се уточни количеството и качеството на храната преди появата на оплакванията, наличието на запек, появата или наличието на позиви за повръщане, състоянието на телесната температура, психичното и физическо натоварване на малкия пациент.
Детето с оплаквания от коремни болки, включително и при добро здравно състояние, трябва да се наблюдава -дали по време на болката е бледо или побледнява, дали се изпотява, склонно ли е да прекъсне игра или друго занимание, има ли стремеж да лежи и да заема поза на присвиване на тялото, удобна за намаляване на болката, показва ли уплаха и други прояви, които могат да са от значение за разкриване на причината за болките.
Приема се, че в основата за възникването на коремните болки са функционални или органични процеси. При това невинаги е възможно бързо и точно да се установи клинично дали причините са от едното или другото естество. Затова нерядко се налагат допълнителни инструментални и лабораторни изследвания. Рецидивиращи коремни болки могат без доловими и доказани органични поражения да се развият при особено чувствителни деца и такива с телесни и психически обременявания. Дребни и понякога незначителни нарушения при хранене, консумирането на макар и малки количества некачествени или неподходящи, а също и нежелани храни могат да причинят коремни болки. Към групата на органично предизвиканите коремни болки следва да се посочат различните по тежест гастрити, макар и по-рядко - язвички на стомаха и дванадесетопръстника (дуоденума), възпалителни процеси на тънките черва, на мезентериалните лимфни възли от туберкулозно и нетуберкулозно естество и др. В тази и по-късната училищна детска възраст нарастват по честота и коремните болки, причинявани от хроничен рецидивиращ апандисит. Особено внимание следва да се проявява, разбира се, и по отношение на възможността за бързото развитие на остро протичащо възпаление на апендикса, при съмнение за което следва да се осигури компетентна лекарска консултация и провеждането на клинични и лабораторни изследвания. При видимо добро здраве и често без други оплаквания и симптоми околопъпни и коремни болки могат да се причинят след заразяване с някои глисти, които инвазират в червата, като например аскаридите.
Редица вирусни и бактериални инфекции на тънките и дебели черва, както и на черния дроб също така могат и най-често протичат с болки в коремната област, наред с другите характерни за тях прояви и болестно причинени явления от страна на организма. Болките в корема при добро здраве могат да бъдат първият симптом на започващо и развиващо се по-тежко заболяване като например инвагинацията на червата.
Без да е необходимо да бъдат споменати и други възможни функционални смущения и органични болестни поражения за появата и поддържането на оплаквания за болки в коремната област при децата от доучилищната възраст, трябва да се подчертае, че при всички случаи е необходимо да се реагира бързо и внимателно. При най-малкото съмнение за начеващ (или наличен) болестен процес да се осигурява консултация с личния лекар и при нужда - преглед и от педиатър, респективно други необходими специалисти.

Източник: www.lekar.bgКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Права и задължения на здравноосигурените...
Права и задължения на здравноосигурените пациенти- 2010 Какви стоматологични услуги заплаща Здра...
Още  ]
Грип и хомеопатия
Грип и хомеопатия Пролет и някои алергични проблеми ...
Още  ]
Кърмене в летните горещини
Кърмене в летните горещини Жарките летни дни често карат родителите да се притеснят за...
Още  ]
Зигмунд Фройд - Психология на човека
Зигмунд Фройд - Психология на човека Наричат го „бащата на психоанализата”. Ня...
Още  ]
Бебетата, да ги опознаем по-добре!
Бебетата, да ги опознаем по-добре! Бебетата носят не само много радост и щастие у дома, но те в...
Още  ]
  Моето Дете