Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Проблеми при кърмене 26 09 2023      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Проблеми при кърмене
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5

 

Проблеми при кърмене

Майчиното мляко представлява най-добрата храна за новороденото бебе. То му осигурява всички необходими вещества и го защитава от бъдещи инфекции и алергии. Освен това кърменето сближава по особен начин майката и. бебето и влияе благотворно на тяхното здраве. Кърмата е идеалната храна за новороденото. Тя съдържа ензими, които я правят лесно усвоима, както и съставки, укрепващи имунната система и влияещи върху растежа. Изцяло естественото хранене на кърмачето през първите 6 месеца и дохранването през следващите 6 месеца го предпазва от много инфекции. Тези деца рядко боледуват от гастроентерит, инфекции на белите дробове, ушите и пикочните пътища и почти не развиват алергични заболявания като астма и екзема. Кърменето намалява риска също и от синдрома на внезапната смърт на кърмачето. Почти всяка жена може да кърми новороденото си дете, въпреки че възникват трудности, особено при майките без опит. Сред често срещаните проблеми са възпаление или разра-няване на гръдните зърна, препълване на млечните жлези с кърма, запушване на млечните канали или недостатъчно количество мляко.
ПРОФИЛАКТИКА
Хранителен режим на майката: За да не се чувствате изтощена и за да имате достатъчно кърма, увеличете дневния прием на калории до 400-600 килокалории, като се храните пълноценно. Ще имате нужда и от 1200 мг калций всеки ден. Яжте често, на малки порции между всяко кърмене. Пийте поне 8 чаши течности без кофеин. Имайте предвид, че повечето вещества, които поемате, преминават и в кърмата. Затова, преди да вземете каквото и да е лекарство, се консултирайте с лекар и се въздържайте от бира, вино или друг вид алкохол поне два часа преди кърмене.
Режим на кърмене: Отначало бебето се храни много често, затова по възможност прехвърлете на друг домашните задължения. Почивайте достатъчно, особено през първите седмици след раждането, когато се регулира количеството кърма. Кърменето освобождава хормоноподобните вещества ендорфини, както и пролактин (хормон, стимулиращ млечните жлези да произвеждат мляко), а те предизвикват чувство на спокойствие и душевен комфорт.
Релаксация: Когато храните вашето бебе, се опитайте да бъдете спокойна. Ако сте напрегната или разтревожена от нещо, е възможно да не се освободи достатъчно окситоцин - хормон, който стимулира отделянето на мляко от гърдите. Тогава кърмачето остава гладно и е раздразнително, а това се отразява и на майката. Понякога прости дейности като изпиването на топла напитка или гледането на телевизия водят до отпускане, но ако и те не помогнат, опитайте с техники за релаксация, например чрез дихателни упражнения.
ЛЕЧЕНИЕ
От изключителна важност за майките е да знаят как да преодоляват често срещани проблеми, свързани с кърменето.
Болезнени и твърди гърди: Когато след раждането млякото „слезе" в гърдите, те стават твърди, подути и болезнени. Това затруднява бебето, което не може лесно да захване зърното - така пък то често се възпалява.
• Кърмете новороденото редовно през деня и през нощта, за да не се събира прекалено много мляко в гърдата.
• За да облекчите бебето и да премахнете напрежението, преди кърмене изстискайте малко мляко с ръка или с помпа.
• Ако гърдите ви са препълнени с кърма и из-цеждането им е невъзможно, ги облейте с гореща вода за няколко минути или ги наложете с горещ компрес точно преди кърмене, за да улесните изтичането на млякото. А за да намалите или предотвратите неприятните усещания, може да поставяте върху тях и студен компрес между кърменията.
ИЗЦЕЖДАНЕ НА МЛЯКОТО
Ако се налага да отсъствате за дълго време, изцедете кърмата с ръка или със специална помпа, за да осигурите достатъчно храна за бебето. Съхранявайте майчиното мляко в хладилника. Не забравяйте внимателно да стерилизирате шишетата за хранене и помпата за изцеждане на кърма.

Възпалени или напукани зърна: Ако зърната ви болят в резултат на кърменето, опитайте някой от следните съвети:
• Нагласете бебето така, че да обхваща с уста цялото зърно. При всяко хранене сменяйте положението му, за да избегнете травмиране само на една част от зърното поради смукателната му сила.
• При болезнени и твърди гърди веднага вземайте мерки (вж. вляво).
• Преди да поставите бебето на гърдата, стимулирайте притока на кърма, като се отпуснете и настаните удобно.
• Кърмете бебето често, но ако зърната ви са възпалени или напукани, намалете продължителността на храненията за ден-два, като изцеждате ръчно останалото мляко.
• Предлагайте първо по-здравата гърда.
• Не се мийте със сапун.
• След кърмене подсушавайте зърната си и ги намазвайте със специален крем за кърмачки или мехлем с невен.
• По възможност излагайте зърната на гърдите си на въздух и слънчева светлина по няколко минути дневно.
• Ако проблемът ви се дължи на изтичане на мляко, носете специален сутиен с подплънки, които трябва да сменяте често.
Запушени млечни канали: Зачервената кожа и чувствителна на допир буца в гърдата са вероятен признак за запушване на млечен канал. Веднага разрешете проблема, за да избегнете развитието на инфекция. За целта вземете след: ните предпазни мерки:
• При всяко кърмене изпразвайте старателно гърдите. Давайте на бебето да суче първо от болезнената гърда.
• Хранете бебето често и винаги се изцеждайте след кърменето.
• По време на кърмене нежно, но енергично масажирайте буцата в посока към зърното.
• Сапунисвайте областта около подутината под душа и нежно масажирайте с едра четка (или гребен), за да отпушите канала и стимулирате притока на мляко.
• Правете упражнения, извършвайте въртеливи движения с ръце (вж. вдясно).
• Уверете се, че сутиенът ви е удобен и не е прекалено стегнат, за да причини запушването на млечен канал.
• При всяко кърмене сменяйте позата.
• За да облекчите болката, на всеки час поставяйте върху гърдите горещ компрес или термофор и преди кърмене ги обливайте за 5-10 минути с гореща вода.
• Увеличете приема на зеленчуци, пълнозърнести продукти, тлъста риба и растителни мазнини. Добавки с растителен лецитин също са полезни.
Недостатъчно количество кърма
Рядко майките не могат да произвеждат достатъчно мляко. В такъв случай кърмете бебето често и доста дълго, за да стимулирате притока на млякото.
• Увеличете кърмата, като приемате веднъж или два пъти дневно чаша чай от адамово дърво, коприва, резене, върбинка, малинови листа, канела, магарешки трън или лечебна ружа. Семена от кимион, кориандър, слънчоглед, сусам, целина и гръцки сминдух са също полезни.
Стимулиране на изтичането на мляко
За да предотвратите или преодолеете запушване на млечните канали, правете с ръце по 5 минути всеки ден големи крьгове напред и назад.
Хомеопатия
Смята се, че Calcarea carbonica, Pulsatilla и Urtica стимулират притока на кърма. Silica помага при напукани зърна.
КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
• Ако проблем, свързан с кърменето, не отминава след няколко дни или отока или зачервяването на гърдата се влошават.
Незабавно потърсете лекар, ако:
• Бебето ви не иска да суче от 24 часа.

Източник: www.lekar.bg
 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Той не иска дете?!
Той не иска дете?! Когато искате бебе, а той не Причините може да са много, но един истинс...
Още  ]
Внимание, МЕНИНГИТ!
Внимание, МЕНИНГИТ! През последните дни отново се заговори за едно от най-тежките заболя...
Още  ]
Не на матурите!
Не на матурите! Спират обжалването на матурите със закон? Матурите- въпросителни без отговор?! ...
Още  ]
Взаимодействие между ДГ и училище
Взаимодействие между ДГ и училище - подготовката на децата за училище в условията на подготвителните...
Още  ]
Новороденото
Новороденото Седмица първа Появата на бебето е нещо дългоочаквано от всички наоколо и...
Още  ]
  Моето Дете