Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Проблеми на бременността 26 09 2023      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Проблеми на бременността
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13


Диабетичките раждат здрави деца

Изгледите за бебетата, родени от диабетички, са се подобрили от 70-те години на миналия век насам. В Англия и в Уелс, ако майките са посещавали специализирани диабетни центрове, смъртността на бебетата малко преди, по време и след раждането спада до почти същите цифри, както при майките недиабетички. Тъжното е, че в малкото случаи, когато бебетата са били родени с увреждания, това почти винаги е можело да бъде избегнато.
Най-честа причина за увреждания на бебето е твърде високата кръвна захар на майката по време на бременността. А това може да бъде поправено, ако я измервате редовно. Високата гликоза и високото кръвно налягане нарушават притока на кръв към плацентата, която е спасителното въже на бебето. Тя го снабдява с кислород и с хранителни вещества, а никой не може да живее без кислород.
ВНИМАНИЕ!
Другият сериозен проблем е нарушаването на нормалното развитие на бебето в първите седмици от бременността. Ако контролът на диабета е лош и особено ако майката пуши и пие алкохол, нероденото бебе се излага на голяма опасност. Това също е във ваши ръце и колкото по-рано го направите, толкова по-добре.
На 12-ата седмица плодът все още е много малък, с дължина няколко сантиметра, но вече определено прилича на малко човешко същество. На 50-ия ден след зачеването сърцето на бебето вече работи, а 3 седмици по-късно е завършено образуването на главните му органи. Трябва да започнете да пазите и да се грижите за това ценно малко същество още от момента, в който започнете да правите любов без предпазни средства.
Основната отличителна черта на последните 6 месеца от бременността е феноменалният растеж на бебето. Ако оставите кръвната си захар да пълзи нагоре през това време, в резултат ще се развие едно доста голямо бебе - по-дълго, по-тежко и както всяко друго прехранвано дете, с повече тлъстини, отколкото здрави тъкани.
По-голямо не означава по-здраво и основният недостатък е, че раждането ще протече по-бавно и по-трудно и за двама ви! Тогава може би ще бъде по-безопасно да ви направят цезарово сечение.
ВНИМАНИЕ!
Ако сте диабетичка, най-критични са първите няколко часа след идването на бебето на бял свят. Задух у новороденото се появява при почти едно от всеки 5 преждевременно родени (от 36,5 до 38,5-ата седмица) бебета. Причина за това вероятно е високата кръвна захар на майката - нещо, което в много случаи може да бъде избегнато.
От иначе здравите бебета 20 на сто могат да развият лека хипогликемия, ако майките им са диабетички. Докато бебето е било в утробата, организмът му е произвеждал достатъчно инсулин, за да се справи със свръхщедрия приток на гликоза, който е идвал от майката през плацентата. Веднага щом тя бъде прекъсната, а с нея и снабдяването с излишна захар, бебето може да се нуждае от малко време, за да пренастрои производството си на инсулин.
Хипогликемията, в която то изпада, обикновено не е сериозна и не продължава повече от няколко часа. Но тя още веднъж подчертава колко важно е да поддържате кръвната си захар във възможно най-нормални граници по време на раждането.
Това е медицински проблем. Вашият лекар е длъжен да проверява кръвната захар на бебето няколко пъти през първите 6 часа от живота му. Ако бебето не получи достатъчно захар с първото хранене, може да му се даде допълнително чрез сонда в стомахчето или интравенозно.

Източник: www.lekar.bg

 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Бременност и повръщане
Бременност и повръщане Бременността и сутрешното гадене Токсикоза при бременност Повръщ...
Още  ]
Хидроцефалията се оперира
Хидроцефалията се оперира Хидроцефалия в детска възраст При no-големите деца повишеното въ...
Още  ]
Няколко полезни правила за бременните же...
Няколко полезни правила за бременните жени Свързаното с бременността увеличаването н...
Още  ]
Кръщението
Кръщението Какво име да дадем на детето си? Православната Църква е установила СЕДЕМ тайнст...
Още  ]
Семейството и душевното здраве на детето
Семейството и душевното здраве на детето Семейството е основна клетка на микроструктур...
Още  ]
  Моето Дете