Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Проблеми на бременността 19 04 2024      
 
Оценка: / 3
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Проблеми на бременността
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8
Страница 9
Страница 10
Страница 11
Страница 12
Страница 13


6 причини за женското безплодие

Ще ви посочим шестте най-точни причини за женското безплодие:
• Първа причина. Проблеми с овулацията. Нарушеното съзряване на яйцеклетката е една от най-разпространените причини за женско безплодие. Най-често се среща при тези жени, чийто менструален цикъл е по-малък от 21 дни или по-голям от 35 дни. В тези случаи яйцеклетката просто не успява „да съзрее", или пък става нежизнеспособна. А почти в половината случаи яйчниците въобще не изработват зрели фоликули, от които знаем, че се развиват яйцеклетките след това. Причина за това мозат да бъдат хормонални нарушения, които, от своя страна, са провокирани не само от нарушена работа на яйчниците, но и на другите ендокринни жлези - хипофизата, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези.
•Втора причина. Поликистоза на яйчниците. Често женското безплодие е предизвикано от множество малки кистички (мехурчета, пълни с течност), които лесно могат да се видят с ултразвук. Засегнатият яйчник обикновено е увеличен два пъти, неговата повърхност е покрита с гладка бяла капсула, през която не може да пробие съзрялата яйцеклетка. По принцип това състояние се съчетава с повишено ниво на мъжките полови хормони. То възниква при дисфункция на женските полови жлези, а също и на щитовидната жлеза, хипоталамуса и надбъбречните жлези. Това заболяване често възниква и поради наследственост. По-ликистозата се лекува или чрез консервативни методи, или по оперативен начин. Операция се налага, ако друго нищо не помага.
•Трета причина. Непроходимост на маточните тръби. По тях сперматозоидите стигат до яйцеклетката, за да я оплодят. Ако по някакви причини те са непроходими, определено ще има проблем със зачеването. А тази непроходимост може да е резултат от възпаление след извънматочна бременност, след аборт, заболявания на вътрешните органи, прекарани полови инфекции и други. Нарушенията в маточните тръби могат да бъдат различни - от увреждане на ресничките, които ги покриват отвътре, до образуване на сраствания и ръбове. При частична непроходимост се прилага лапароскопско хирургично лечение, при което се премахват срастванията и се възстановява проходимостта. А при пълна непроходимост изходът е само един - изкуствено оплождане.
• Четвърта причина. Ендометриоза - разрастване на лигавичния слой на матката извън нейните предели. Тя може да обхване яйчниците, матката, тръбите и другите органи. Ендометриозата нарушава процеса на съзряване на яйцеклетката и й пречи да се слее със сперматозоида. Причината за това заболяване си остава неизвестна досега. Лекува се хирургично, след което се предписват хормонопрепарати.
•Пета причина. Ранен климакс. Стандартната възраст за настъпване на климакса е 50-55 години. Но при някои жени запасите от яйцеклетки се изчерпват по-рано и менструацията спира още на 40-45-годишна възраст. Някои специалисти наричат това синдром на изтощените яйчници. Причините за развитие на ранния климакс са много. Сред тях е нарушение и разстройство на нервната система вследствие на стресове. А също и автоимунни нарушения, предизвикани от инфекциозни заболявания, прекарани в период на полово съзряване. Друга причина е генетична, обусловена от недостатъчна активност на яйчниците. В редица случаи това състояние се преодолява с помощта на хормонално лечение, физиотерапия, активизация на половия живот. Често при синдром на изтощените яйчници се прилага изкуствено оплождане.
•Шеста причина. Биологична несъвместимост. Това нарушение се случва много рядко и при него имунната система на жената разпознава яйцеклетките или сперматозоидите като чуждо тяло и ги унищожава. Освен това в организма на жената могат да се изработват антитела към сперматозоидите, а това понижава тяхната подвижност. Причината е неизвестна. В такава ситуация изход от положението е изкуствено оплождане.

Източник: www.lekar.bg
Коментари
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-03-10 17:33:24
Статията е страхотна! Изчерпателна и богата на информация нужна на бъдещата майка. Всяка отговорна за здравето на детето си майка трябва да я прочете!
Написано от Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите на 2008-03-10 17:33:44
Статията е страхотна! Изчерпателна и богата на информация нужна на бъдещата майка. Всяка отговорна за здравето на детето си майка трябва да я прочете!

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Деца под тригодишна възраст не трябва да...
Уницеф: Деца под три годишна възраст не трябва да се настаняват в домове! УНИЦЕФ настоява ...
Още  ]
Спокоен детски сън
(Не) Спокоен детски сън Причините за безсънните нощи на най-малките са много - колики, н...
Още  ]
Телевизията и децата
Телевизията и децата Възпитанието на децата и медиите Как телевизията влияе на вашето дете?...
Още  ]
Коледа
Коледа- семеен празник Бъдни вечер. Рождество Христово- Коледа. Елхата. Дядо Коледа. Коледни р...
Още  ]
Някои психологически аспекти на детската...
Някои психологически аспекти на детската престъпност Доналд Уиникът (обръ...
Още  ]
  Моето Дете