Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Национална петиция 11 07 2020      
 
Оценка: / 56
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Национална петиция
Страница 2
Страница 3
Страница 4


Отговори от МС и НС относно петицията за промени в детското здравеопазване

Уважаеми родители и приятели, благодарим на всички подкрепили петицията със своите над 4000 подписа! Предоставяме ви отговорите от МС и НС по повод нашата петиция, тези отговори не ни задоволяват, защото не ни дават конкретни отговори за конкретни промени. Изпратихме ново писмо с искане да се предприемат конкретни промени в законодателството гарантиращи, че държавата ще помогне на всяко дете нуждаещо се от животоспасяваща операция или лечение в чужбина, както да се преразгледат и останалите искания за промени в детското здравеопазване. Очакваме и вашите мнения относно това, как здравето и животът на децата ни да бъдат приоритет за държавата! Децата от "Спаси, дари на..." също чакат благоволението на държавата...за да живеят и изпитат радостта от детството си! Тези отговори ни дават единствено основание да считаме, че избраните от нас законотворци не проявяват необходимата загриженост към живота на децата ни!

НФМД


Отговор от МС по повод петицията за промени в детското здравеопазванеОтговор от Народно събрание на Р.България

Уважаема г-жо Тодорова,
Уведомяваме ви, че петицията за промени в детското здравеопазване е предоставена на вниманието на народните представители от Комисията по здравеопазване, Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Комисията по бюджета и финансите на 40-то Народно събрание.
Н-к на кабинета на Председателя на Народното събрание, Мирон Гаврилов


Отговор от
комисията по жалбите и петициите на гражданите при 40 НС

Уважаеми госпожи и господа, Във връзка с депозираната петиция в Комисията по жалбите и петициите на гражданите при 40-то Народно събрание и след като се запознах подробно с въпросите, поставени в нея ви отговарям следното: В петицията вие излагате факти, които са от компетенцията на МЗ и Комисията по здравеопазването. Тъй като същите са сезирани от вас с копие от петицията и материалите към нея,съгласно разпоредбите на Административнопроцесуалния кодекс не се налага те да бъдат препратени по компетентност от настоящата комисия. В рамките на законоустановения 2-месечен срок вие следва да бъдете уведомени за становището на органите със законодателна инициатива за възможностите за усъвършенстване на законодателството в сферата на детското здравеопазване. Желая ви успех!
Председател на комисията по жалбите и петициите на гражданите при 40 НС, Йордан Бакалов

30.12.2007 г.Коментари
Коментари относно отговора от МС
Написано от Мариана Тодорова на 2007-12-03 23:19:10
Ира: 
На първо четене мога само да се ощипя, да не би да съм проспала няколко години от живота ми...Това писмо ми изглежда изпратено от далечното бъдеще. Прозрачност? Облекчения? Кога? Къде? От къде да съм сигурна, че толкова деца са изпратени на лечение? Някъв документ? Превод по сметка на еди коя си клиника? 
 
Пламен Петров: 
Бъркаш много! Много повече прилича на документите от недалечното минало...И тогава отговорните другари бодряшки отричаха, че има радиация, стагнация, че дори и нация. Приемниците им (а много от тях са си същите другари, но с други партийни книжки) просто отричат, че Държавата провежда съзнателна политика на геноцид спрямо собственото си бъдеще - децата ни - или усложливо си затваря очите когато отделни нейни представители четат законите като Дяволът евангелието...Един риторичен въпрос: как би постъпил същият този Фонд ако, примерно, Симона беше дъщеря на някой народен представител или друг от \"голямото добрутро\"?! Докато има овце - ще има и прекупвачи на вълна и търговци на кашкавал. А също и касапи... 
 
Йордан Петров: 
1. Процедурата изобщо не е прозрачна. Даже имената на децата не се публикуват. Нито отпуснатите за всяко от тях суми. Въпреки, че родителите им са подписали изрична декларация за съгласие. Защо тук и в БГ Коледата може, а там не може? За да не е прозрачно, затова. За да може Добрев и сие да мишкуват. Какво като има Обществен съвет? Ако Добрев не внесе документи за разглеждане, те нищо не могат да направят. Ако пък внесе и те одобрят отпускането на пари, Добрев започва да бави самото отпускане с различни предлози, докато дете те не почине или родителите му, в отчаянието си, не подемат кампания сами да си съберат парите. 
И в деня на заминаването, гражданина Добрев излиза мазно ухилен и заявява - ама ние разрешихме финансирането, но родителите избързаха и заминаха по собствено желание...Ами ще заминат, няма да чакат парите от Добрев, които никога няма да видят или ще им ги отпуснат в деня на погребението на детето. 
А най-престъпното в цялата работа е, че тези пари не са нито на държавата, нито на Добрев, нито на министър-председателя. А на децата на България, за които обикновените хора са дарявали левче по левче. 
Да откраднеш от дете е за бой! А от болно дете - за убиване! 
2. Били одобрявали позицията ни! А бе, алооо, да не сме на комсомолско събрание, та ще ме потупвате бащински по наведената главичка... 
Аз като не одобрявам вашите действия, за които получавате заплати от моите данъци, да не би да сте се притеснили нещо. 
3. Хвалят ни, че сме били информирани. Вместо да се притеснят, че те самите не знаят какво става в собствения им двор, превърнат в Авгиев обор. Нормален човек би използвал тази информация, за да си оправи нещата, а не да прикрива мазно престъпното нехайство на подчинените си. Ставайки съучастник в този геноцид... 
4. Лично аз не съм изразявал ама никакво доверие на министър-председателя. Самият му отговор в стил \"Априлски пленум\" доказва, че съм бил прав. 
Затова Сончето да мисли преди да подписва такива циркулярни писма. 
 
Иван: 
В момента сайта на ЦФЛД дори не работи, а какво остава за прозрачността. 
 
Панайот Кювлиев: 
Това с насърчаването на дарителството направо ме уби. Аз ли бъркам или догодина в България отпадат данъчните облекчения за дарение. 
 
Милена: 
Даже не ми се чете, само като ви погледна коментарите и ми стига... 
 
НФМД: 
Отговорът не ни задоволява поради липсата на конкретни виждания за промяна в детското здравеопазване. А защо МЗ и въпросният фонд не направиха нищо за спасението на децата от "Спаси, дари на..."? 
 
Форум www.save-darina.org
МЗ
Написано от Мариана Тодорова на 2008-02-07 19:14:25
ОБЛЕКЧАВАТ СЕ ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ НА МОЛБИ В ЦЕНТЪР „ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА” 
 
Процедурата за разглеждане на молбите за финансова помощ за лечението на деца, постъпили в Център «Фонд за лечение на деца» (ЦФЛД), ще бъде облекчена, което ще съкрати сроковете за тяхното разглеждане. По този начин ще се осигури по-пълноценно функциониране на Центъра и ще се разширят възможностите за подпомагане на лечението на деца с редки и трудни заболявания у нас. Това стана ясно на проведената днес, 5 февруари, среща на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски с членовете на Обществения съвет на фонда, председател на който е проф. Иван Черноземски. Промяната, която ще бъде извършена, ще намали стъпките за съгласуване на документите между Обществения съвет на ЦФЛД и МЗ, без да се нарушат изискванията за медицинска целесъобразност и за правилно разходване на средствата на дарителите във фонда. По този начин ще се съкратят сроковете за разглеждане на молбите на семействата, което ще даде възможност за по-бързо започване на лечението на нуждаещите се деца, а така също и за осигуряване на финансиране от ЦФЛД за повече деца. Членовете на Обществения съвет подчертаха, че е необходимо по-пълноценно да се използва възможността за финансиране от фонда на чуждестранни специалисти, които да осъществяват лечебната и консултативна дейност у нас. Общественият съвет бе категоричен и че се запазва мястото на профилните комисии към Комисията за лечение в чужбина към МЗ в процеса на разглеждане и одобряване на молбите на семействата. За разширяване на общественото начало в работата на фонда и за постигане на повече прозрачност при вземането на решения Общественият съвет предложи на министъра на здравеопазването да бъде разширен неговият състав - от 11 души той да стане 13-членен. Ще се определи 3-членна квота за медиите – по един представител на телевизия, радио и печатна медия. Това предстои да бъде направено с промяна в нормативните документи, регламентиращи устройството и дейността на ЦФЛД. От началото на съществуване на ЦФЛД (2005 г.) до момента с финансиране от фонда са осигурени лечение и консултации на 111 деца на обща стойност над 5 млн. лв.  
Дарителската сметка на Център “Фонд за лечение на деца” е: 
Българска народна банка – Централно управление 
IBAN: BG63 BNBG 9661 3100 1289 01 
BIC: BNBG BGSD 
Код: 98 77 77 
Източник: МЗ 
 
Вижда се светлина в тунела!
Светлина в тунела!
Написано от Мариана Тодорова на 2008-02-10 21:36:11
Министерството на здравеопазването предоставя възможност на всички нуждаещи се от лечение в чужбина деца! 
Няма дете, което да отговаря на критериите, приети от Обществения съвет, и да му е отказано лечение в чужбина, категоричен бе министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в отговор на въпрос от народните представители Лидия Шулева и Атанас Щерев относно дейността и работата на Фонда за лечение на деца в чужбина, по време на парламентарния контрол на 15 януари т.г.. Нормативната база, с която работи Център „Фонд за лечение на деца” е ПМС №280 от 18 октомври 2004 г., изменено с ПМС №60 от 23 март 2006 г., и Правилник за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца” (ЦФЛД), напомни в отговора си министър Гайдарски. Той подчерта, че нормативната база дава възможност за финансовото подпомагане на деца, които се нуждаят от лечение със средства на Центъра. Нормативните актове, както и Правилата за работа на Обществения съвет към ЦФЛД, са публикувани в интернет-страницата на Центъра, което гарантира информираност и възможност за достъпност до средствата на Фонда при деца, за чиито заболявания няма възможности за лечение в България. След като постъпят молби, тези от тях, които отговарят на необходимите условия, чрез Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването се насочват към Фонда и се разглеждат от Обществения съвет в рамките на един месец, обясни министър Гайдарски. В случаите, когато е препоръчано молбите да бъдат разгледани в съкратени срокове, Общественият съвет провежда извънредни заседания и взима решения. Министър Гайдарски обърна внимание, че директорът на ЦФЛД докладва окончателните решения на Обществения съвет на министъра на здравеопазването до 7 работни дни след провеждането на заседанието. През 2007 г. във Фонда са постъпили 75 молби, като 39 от тях са одобрени окончателно от Обществения съвет. Няма дете, което да отговаря на критериите, приети от Обществения съвет, и да му е отказано лечение в чужбина, категоричен е министър Гайдарски. Той обясни, че в някои случаи действително се забавя издаването на разрешението за лечение в чужбина по независещи от Центъра причини. Сред тях министърът изтъкна забавяне на исканото становище от съответните профилни комисии, които работят без заплащане, необходимостта от по-дълго уточняване на дадена диагноза или изискването на поне две оферти от чужди болници (чиито отговори понякога се бавят с месеци). Министър Гайдарски отбеляза, че съгласувателният режим в МЗ също утежнява процедурата по удовлетворяване на молбите. Това се налага от обстоятелството, че министърът е разпоредител с бюджетните и другите средства на Фонда. Министър Гайдарски увери народните представители, че ръководството на МЗ вече обсъжда възможности за съкращаване на процедурата. 
Източник: МЗ 
 
Радослав Гайдарски: България вече ще може да покрие трансплантационните нужди на децата! 
“Ако миналите правителства имаха благоразумието да отделят пари за покриване на нуждите на болниците, поне две трети от сградния или апаратурния фонд щяха да са обновени”, посочи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Той съобщи, че до 7 април 2007 г. ще бъдат оборудвани осем нови клиники в цялата страна. Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски каза при откриването на новото трансплантационно отделение в Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания, че страната ни вече ще може да покрива нуждата от трансплантация при децата. Новото трансплантационно отделение вече разполага с шест легла, докато по-рано разполагаше с три. Операциите ще се извършват според европейските изисквания и с метод, който се прилага в страните-членове на Европейския съюз. Министърът на здравеопазването е подписал наредба за трансплантациите, съгласно която на Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания ще се отпускат около 13 хиляди лева за автоложните трансплантации и около 58 хиляди лева за алогенните трансплантации. За допълнителна информация посетете официалния сайт на Министерството на здравеопазването. 
Източник: news-bg.com 
 
Среща на "Спаси, дари на..." с ОС към
Написано от Мариана Тодорова на 2008-02-22 14:25:38
Среща на "Спаси, дари на..." с ОС към ЦФЛД  
Вчера, 20.02.2008 г., имахме среща с членове на Обществения съвет към Център „Фонд лечение на деца”, осъществена по покана на председателя на съвета - проф. Черноземски. Присъстваха доц. д-р Евгени Генев - председател на Българската педиатрична асоциация, г-жа Баракова – говорител на Обществения съвет, д-р Добрев – директор на ЦФЛД и трима души от нашия екип. На срещата обсъдихме предложения, изготвяни и допълвани в продължение на 8 месеца от екипа на „Спаси, дари на...”, свързани с промени в работата на ЦФЛД. 
 
Ето какво предложихме: 
 
1. Приемане и обявяване на крайни срокове за даване на отговор по постъпващите молби. Крайните срокове за отговор на молбите да са съобразени и тясно свързани с тежестта на клиничното протичане. 
За спешните случаи с лоша прогноза, срокът да е 10 дни. Другите, по-протрахирани и търпящи малко отлагане във времето-1 месец.  
2. Опростяване, оптимизиране и прозрачност на процедурата: 
2.1. Подаване само на една молба. Придвижването й да става по служебен път. 
2.2. Да се въведе електронен входящ номер, за да има възможност за онлайн проследяване на движението на всяка молба, с посочени имена на служителите, при които се намира в момента, както и причината за престоя. 
2.3. Протоколът за лечение в чужбина да се изготвя по служебен път. 
2.4. ЦФЛД да поеме логистичната работа по намиране на оферти от клиниките в чужбина, посочени в протокол за лечение в чужбина и да се отчита пред ОС с цялата проведена кореспонденция със съответните клиники. 
По правилник и сега това е задължение на ЦФЛД, но на практика, родителите сами се снабдяват с оферти. Например – Божидара Павлова, Георги Корфонозов, Симона Стойнова, Ивет Пешева, Георги Борисов, Наталия Димитрова и т.н. 
2.5. Да се приемат крайни срокове за намиране на оферти от ръководството на ЦФЛД - 14 календарни дни. Офертите, осигурени от родители, дори и от клиники, непосочени в протокола на КЛЧ, след проверка в същите срокове, да се разглеждат наравно с другите. 
2.6. Ръководството на ЦФЛД, заедно с дневния ред, който предоставя 5 дни преди заседанията на ОС, да представя и справка за всички налични молби, както и отчет какво е предприето по всяка една от тях. Така ОС ще бъде своевременно запознат и на своето заседание ще има възможност да дава указания по тяхното движение, както и да съдейства за преодоляването на евентуалните пречки. 
2.7. Ръководството на ЦФЛД да дава отчет на ОС и след взимането на решение за отпускане на сумата за лечение до завръщането от лечение на съответното дете.Досегашната практика показва, че взимането на решение от ОС е само средата на пътя. Трябва да се контролира срока за подпис от министъра, реалното заминаване на детето и то, в нужния за лечението срок, както и протичането на самото лечение. Пример – ОС взе решение за финансиране на лечението на Ивет Пешева в Израел на 24 януари 2007 г., но парите реално бяха отпуснати 2 месеца и половина по-късно. 
Тази година се повтаря същата ситуация. ОС взе решение за финансиране на продължаващо лечение в Израел на Ивет на 9 януари 2007 г. До момента, 19 февруари, родителите не са получили копие от решението на ОС, нито информация докъде е стигнала процедурата. 
2.8. Всеки контакт на ръководството на ЦФЛД с родителите да бъде документиран. Така той ще става достояние на ОС, ще се избягват евентуалните недоразумения и ще се намалят възможностите за нерегламентирани контакти с корупционна насоченост. 
2.9. Към точка 2.2. от "Обществен съвет - принципи, правила и критерии" да се добави: 
в/ престой на детето и един придружител извън болницата, когато лечението го налага 
2.10. В случай на започнало по спешност лечение в чужбина, децата да не бъдат изключвани от процедурата за финансиране. 
3. При отпускане само на част от заявената необходима сума за лечение, приемане и оповестяване на критериите, по които е определен размерът й. 
4. Публикуване на предоставените откази за финансиране, заедно с мотивите за това. 
5. Отваряне на заседанията на Обществения съвет за родители, граждани и журналисти. В тридневен срок от провеждането на заседание на ОС, на сайта на фонда да бъде публикувана информация за разискваните въпроси и взетите решения. 
6. ЦФЛД да представя в интернет страницата си ежемесечен публичен финансов отчет за изразходваните средства, включващ имена на одобрени за лечение в чужбина деца, заболяванията им, клиники в които се изпращат на лечение и размерът на финансирането им. 
6.1. Публикуване на интернет страницата на ЦФЛД на всички фактури, които са изплатени със средства на Центъра. 
6.2. ЦФЛД да предостави на обществото подробен отчет за 2007 год. с имена, отпуснати суми за лечение, фактури и болнични заведения, в които децата са изпратени на лечение. 
7. По-ефективно използване на държавната субсидия, предназначена специално за Център "Фонд за лечение на деца", за да не се налага да се връща субсидията в бюджета в края на годината, при наличието на чакащи деца. 
Да се закупуват имплантанти, протези, медикаменти. 
8. Разширяване на обхвата от заболявания, чието лечение може да бъде финансирано от Център "Фонд за лечение на деца". 
9. Изготвяне на стратегия за популяризиране на дейността и съществуването на Фонда сред лекарската гилдия в България. Запознаване с процедурата по кандидатстване, за да могат още самите лекари да насочват родителите. 
20.02.2008 г. Екипа на „Спаси, дари на...” 
Разговорът продължи повече от 2 часа, обсъдихме обстойно всяко предложение и срещнахме подкрепа и желание за оптимизиране на работата на ЦФЛД. 
По два въпроса – подаване само на една молба и финансиране на извънболничен престой, когато лечението го налага, стана ясно, че трябва да се инициира промяна в постановлението, с което е учреден ЦФЛД и във Вътрешен правилник за дейността на ЦФЛД и да се гласува от Министерски съвет. 
Ще направим необходимите постъпки тези два проблема да бъдат решени. 
Във връзка с извънболничния престой ще се потърси съдействието на Министерство на външните работи. Когато се налага, МВнР да осигурява подслон на детето и придружителя му в базите на посолствата и мисиите ни в чужбина. 
Получихме уверение, че всички постъпващи молби в ЦФЛД ще бъдат разглеждани на заседанията на ОС, а не само окончателно окомплектованите. Така членовете на ОС ще имат възможност да контролират и при необходимост да коригират работата на ръководството на ЦФЛД. 
Имаме съгласието на представителите на ЦФЛД, че на сериозния проблем, който среща ръководството на ЦФЛД при намиране на оферти, и който води до голямо забавяне на лечението на децата, трябва да бъде търсено решение. По-голяма гъвкавост в процедурата би довела до чувствително намаляване на сроковете. 
Ще се въведе електронен входящ номер, чрез който родителите ще проследяват статуса на молбата си. 
На сайта на ЦФЛД ще има информация за имена на детето, дата на постъпване на молбата, дата на взимане на решение от ОС, гласувана сума, реално отпусната сума, както и коя инстанция е ангажирана по случая в момента. Удовлетворени сме от срещата. Надяваме се сътрудничеството ни да продължи в интерес на навременното и успешно лечение на децата ни. Ще продължим да наблюдаваме дейността на фонда и да сигнализираме Обществения съвет, когато се налага. 
"Спаси, дари на..."
Благодарим!
Написано от Мариана Тодорова на 2009-12-21 20:18:43
НФМД благодари на всички подкрепили петицията за промени в детското здравеопазване, която е предоставена на вниманието на компетентните органи. Щастливи сме да отбележим, че вече е сменен директорът на ФЛД д-р Добрев, създаден е "Фонд за трансплантации за органи" за който от бюджета ще бъдат отделени 5 млн. лв. , вече няма да има лимит за направления за специалисти за децата до 18 г. и приоритет на МЗ ще бъдат профилактичните прегледи на децата, имаме и обещанието на премиера пред БТв, че :" ...Всеки българин трябва да знае, че изпадне ли в беда, държавата веднага ще го посрещне. !"

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Постоянните зъби на детето се появяват м...
Постоянните зъби на детето се появяват между 6 и 11-годишната му възраст Родителите са тези...
Още  ]
Тикове и заекване в детско- юношеска въз...
Тикове и заекване в детско- юношеска възраст Тикове в детско- юношеска възраст Тикове...
Още  ]
Някои възпитателни похвати са нож с две ...
Някои възпитателни похвати са нож с две остриета Трудности при възпитанието в ранното детство ...
Още  ]
Детето се учи да яде само
Детето се учи да яде само Ето през какви етапи нормално преминава детето - от 4 месеца до 4 ...
Още  ]
Бременност и повръщане
Бременност и повръщане Бременността и сутрешното гадене Токсикоза при бременност Повръщ...
Още  ]
  Моето Дете