Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Взаимоотношенията в семейството и тяхното влияние върху детето 09 12 2022      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Взаимоотношенията в семейството и тяхното влияние върху детето
Страница 2


Детето и изневярата

Децата живеят с представата, че мама и татко са идеалните хора, които ще са заедно цял живот и винаги ще са наблизо, за да ги подкрепят.
Колкото по-малко е детето, толкова повече светът за него се изчерпва с образите на мама и татко. То иска да ги вижда винаги засмени и даряващи любов. Децата трудно приемат нещата, ако се разминават с представата им за перфектната хармония у дома.
Ние обаче добре знаем, че светът не е идеален и идеалните семейни отношения не съществуват. Още по-добре знаем, че
да предпазим детето от проблемите, с които се сблъскваме всеки ден, е непосилна задача.
6468_2.jpgКогато възникнат проблеми в интимните отношения с партньора трудно успяваме да скрием тъгата и разочарованието, че любовта ни не е това, което е била преди. Ако между двойката застане и изневярата на единия от тях, тогава драмата е още по-голяма. Започват скандали, сълзи, тежки думи. Животът ни се обърква и не знаем какво да правим.
Ние се чувстваме тежко и трудно можем да запазим самообладание, независимо каква е ролята ни – на „жертва“ или на „пострадал“ в ситуацията.
Всичко това става пред погледа на най-скъпото ни същество – детето. В подобни моменти много родители забравят, че то вижда и разбира всичко, понякога дори много по-добре отколкото предполагаме. Ние си мислим, че щом е здраво, облечено и нахранено, детето е добре и няма нужда да се притесняваме за него. Нашите скандали не бива да го засягат, защото, въпреки проблемите и двамата много обичаме детето си. Твърде наивно е да мислим, че детето ще остане невредимо.
Когато отношенията на една двойка тръгнат към провал, след първоначалния срив, който ни обзема, ние, родителите, първо мислим за децата си. Започваме да им обясняваме, че нашите проблеми не бива да им се отразяват, че те трябва да гледат своя живот и да помнят, че каквото и да става с мама и татко, те винаги ще бъдат обичани и от двамата. 6468_3.jpg
Подобни думи рядко звучат успокоително за едно дете. В неговото съзнание семейството е на пиедестал и повече от всичко то иска мама и татко да са винаги заедно. За някои деца силната връзка между родителите е по-важна от отношенията деца-родители, особено, ако детето е по-голямо. Детето знае, че вие го обичате, но ако разбере, че единият от родителите му е наранил другия, то изпада в дълбока тъга, защото знае, че е безсилно. То не иска да повярва, че мама или татко е предал семейното щастие, иска да върне радостните мигове и да съхрани хармонията. Възможно е дори да не иска да повярва и да се настрои срещу този от двамата, който се чувства предаден, особено ако в очите му вие сте перфектните хора.
Как е добре да постъпим, ако подобна ситуация ни застигне?
Тук нито един съвет няма да е убедителен. Ако можем да предпазим детето и то не разбере какво се случва, би било най-добрият вариант. Това обаче е възможно, единствено, ако то е твърде малко и все още не осъзнава достатъчно добре всичко. Колкото по-голямо е детето, толкова по-наясно ще бъде със ситуацията, а колкото е по-малко, толкова по-наранено ще се почувства, защото тогава има огромна нужда от сплотено семейство.
Единственото, което можем да направим, за да предпазим детето си, е да избягваме твърде драматични сцени пред него. Опитайте се то да не вижда сълзите и да не чува караниците ви. Гледката на отчаяната му майка може да го подтисне и да го стресира за дълго време. Ако детето се потисне от подобни критични ситуации, след време може да изпада в паника само ако ви чува да си повишите тон. За него проблемите между мама и татко ще станат най-лошото, което може да му се случи и дори да ги изживява по-драматично, отколкото вие самите.
6468_1.jpg

Хората не сме идеални. Не спираме да правим грешки и да се поучаваме от тях. Понякога усещаме, че с действията си нараняваме човека до нас, но мислим повече за себе си, отколкото за него. Когато имаме дете обаче, не може да си позволим егоизмът да вземе превес. Болката в очите на детето ни, предизвикана от наша неразумна постъпка, няма оправдание.
Далеч съм от консервативното схващане, че след раждането на детето целият ни живот трябва да се върти около него, но вярвам, че задължително трябва да станем по-мъдри и да осъзнаем факта, че когато родителите се нараняват, те нараняват и детето.
Затова нека мислим повече, когато създаваме семейство. Не можем да предвидим превратностите на живота, но можем да контролираме поведението си и да подреждаме приоритетите в живота. Все пак моментите на слабост не бива да костват сълзите на детето ни.
Д. Великова
Източник: semeistvo.rozali.com


Коментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Световна седмица на кърменето- 2012 г.
Световна седмица на кърменето- 2012 г Доброволческата организация за информация и подкр...
Още  ]
Спина бифида
Спина бифида ...
Още  ]
Защо хората сега масово не желаят да скл...
Защо хората сега масово не желаят да сключат брак? Защо хората сега масово не желая...
Още  ]
Трябва ли да наказваме децата
Трябва ли да наказваме децата Как да реагираме на детския протест? Когато говорим за ...
Още  ]
Раждане
Раждане Обикновено всички родители много ясно си спомнят раждането на своите деца като ос...
Още  ]
  Моето Дете