Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Аутизъм 05 12 2020      
 
Оценка: / 11
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Аутизъм
Страница 2
Страница 3
Страница 4
Страница 5
Страница 6
Страница 7
Страница 8

Опасен ли е аутизмът?

Опасен ли е аутизмът? Лекарите определят аутизма като състояние, дължащо се на неправилно мозъчно развитие, като тази аномалия е по-често срещана при момчетата, отколкото при момичетата.
Според най-новите изследвания е установено, че наистина аутизмът е генетично заболяване, но не както се е смятало преди, че се дължи на натрупване на геномни мутации в рода, а по-скоро на нови мутации, настъпили при родителите. Ако у един от двамата родители има мутирал ген, у детето се проявява липсата му и то е обречено да живее само с гена, предаден му от другия родител. Тези гени произвеждат определен вид протеини и когато конкретният ген липсва, тогава се синтезира по-малко от въпросния протеин. Мутациите може да са предизвикани от химикали, лъчения и според учените ситуацията е подобна на раковите заболявания.
Но с аутизъм се оцелява. Аутистите не са антисоциални типове, те са по-скоро асоциални, вглъбени в себе си, с крехка и ранима душевност, както и слаба познавателна способност. Понякога те се държат все едно околните не съществуват, не гледат хората в очите, не участват в разговори, не откликват на повикване. Но въпреки това интелектуалните им способности не са увредени, а разграничаването им на цветовете и запаметяването са свръхразвити.
Определено децата аутисти се нуждаят от по-специални грижи и от по-специални занимания от страна на квалифицирани психолози и педагози, но те могат успешно да бъдат интегрирани в обществото и да развиват своите умения и таланти.
България може да бъде страна, която да даде шанс на различните. В днешно време в помощ на родители, чийто деца страдат от това заболяване се създават все повече специализирани кабинети. Децата аутисти, макар и по-различни от другите са преди всичко Деца, които се нуждаят от грижи и внимание. Само защото не по своя вина, те са родени различни, не би било хуманно и ние като общество да ги изолираме допълнително. Те могат да живеят в семейна среда и обществото би трябвало да им окаже подкрепа, на тях, на техните родители, така че те заедно да се справят с това житейско предизвикателство.
Вглеждайки се и опитвайки се да разберем техния по-пъстър свят, може би има на какво да се научим и ние – на повече търпение и повече отзивчивост.


Източник: www.az-jenata.com
 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Държавни зрелостни изпити
Държавни зрелостни изпити Придобиването на средно образование след успешно завърше...
Още  ]
Направете детето си оптимист
Направете детето си оптимист Ползата от оптимизма е била доказвана безброй пъти чрез разли...
Още  ]
Полово възпитание
Полово възпитание и сексуално развитие на децата Сексуално обучение Половото възпитание за...
Още  ]
Детските страхове и кошмари
Детските страхове и кошмари Силвия Кръстева- психолог и психотерапевт Детството е е...
Още  ]
Как да помогнем развитието на детската р...
Как да помогнем развитието на детската реч Съвети към родителите на заекващи деца Формиране на реч...
Още  ]
  Моето Дете