Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Принадлежности за бебето 09 12 2022      
 
Оценка: / 0
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Принадлежности за бебето
Страница 2


Къпане и повиване на новороденото

За предпочитане е къпането на бебето да се извършва с течаща топла вода. Така се премахва възможността замърсена от седалището вода да попадне в устата и по лицето на детето. Бебето може да се къпе спокойно и във вана или коритце, като предварително се измива седалището му.
Ако пъпният остатък не е паднал новороденото трябва да се къпе чрез обливане, пъпчето се запазва сухо. Ако пъпният остатък случайно се намокри, то той се под сушава с памуче, натопено в спирт. Температурата на въздуха в стаята по време на къпането трябва да бъде 22-24С. След първия месец детето може да се къпе при стайна температура.
Температурата на водата трябва да бъде близка до тази на тялото - 36-38С. Придържането на бебето при къпане изисква известно умение. С лявата ръка обхваща неговото ляво рамо и мишницата, така че главичката на бебето да легне върху китката и предмишницата на къпещия го. С дясната ръка се хващат крачетата на бебето и то се потапя внимателно във водата.
Най-напред се измиват главичката, лицето, шията и гърдичките. След това с помощта на дясната ръка бебето се обръща, така че то да легне с гърди върху лявата ръка, като с пръсти се държат дясното му рамо и мишницата. Измиват се гръбчето, седалището и крачетата. Особено внимание се обръща на гънките, където обикновено се задържат мъх от пелените, кожен секрет и други материи, които могат да предизвикат възпаление.
Необходимо е и да се измият дланите на бебето, като се разгърнат пръстчетата му. Преди бебето да се повие трябва да се попие водата от кожата му, без да се бърше, тъй като кожата му е много нежна. Добре е слабинните гънки и седалището да се намажат с олио или бадемово масло. Някои бебета понасят много добре пудренето с талк или детска пудра. Ако в областта на седалището или кожните гънки в слабинната област на бебето се появи възпаление, то те трябва да се намажат с помада, която се предписва от лекар-педиатър.
Преповиване на бебето трябва да се прави преди всяко хранене независимо от това дали е от гърда или с биберон. Найотгоре се поставят тензухени пелени. Правоъгълната тензухена пелена се нагъва на няколко слоя и се поставя между крачетата, за да попива урината и да задържа изпражненията. Втората тензухена пелена се поставя така, че да образува "гащички".
Правоъгълната бархетна пелена служи за повиване на крачетата. Тя обвива всяко краче поотделно, така че те да не се трият едно с друго. Голямата бархетна пелена обвива цялото бебе от мишницата надолу. Когато се повива бебето след къпане, най-напред се обличат ризката и блузката.
Новороденото се подмокря почти на всеки час. Освен това то се изхожда по 3-4 и повече пъти в денонощието. Затова се налага подсушаване няколко пъти през денонощието - при всяко кърмене. По правило подсушаването става преди кърмене, за да не се нарушава сънят на бебето след като се насуче. При момиченца почистването на седалището се извършва чрез избърсване с чистия край на пелената в посока от половите органи към ануса, като всеки път се използува нов чист край на пелената. След това седалището се измива с топла течаща вода.
След превръзването на пъпната връв нейният остатък остава свеж само първите 2-3 дни. През следващите дни остатъкът изсъхва и към края на първата седмица обикновено пада. След падането на пъпния остатък остава малка раничка, която заздравява за няколко дни. При забавено зарастване на раничката, при секретиране на гноевидна или кръвениста материя от нея е необходимо преглед и лечение от лекар-педиатър.

Източник: www.pharmacy-bg.comКоментари

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Бебетата имат нужда от ежедневни двигате...
Бебетата имат нужда от ежедневни двигателни занимания Понякога е почти невъзможно човек...
Още  ]
Първа международна конференция за раждан...
Първа международна конференция за раждането и акушерството "Раждане с любов и мъдрост"- ...
Още  ]
Стресът и децата
Стресът и децата Стресът ни атакува още от първата секунда на раждането Стресът ни атак...
Още  ]
Той не иска дете?!
Той не иска дете?! Когато искате бебе, а той не Причините може да са много, но един истинс...
Още  ]
За какво плаче новороденото?
За какво плаче новороденото? Как да разберем защо плаче? Във всички случаи плачът д...
Още  ]
  Моето Дете