Търсене:
 
      Начало Статии и интервюта Стволовите клетки 30 09 2020      
 
Оценка: / 1
СлабОтличен 
Съдържание на статията
Стволовите клетки
Страница 2


Ново проучване за ролята на стволовите клетки във възстановяването на роговицата на окото

Стволовите клетки от роговицата на окото могат да се използват за възстановяването и при увреда, според учени от Лозана, Швейцария. Новината беше съобщена от Innovations report, портал за публикуване на научни постижения. В началото на октомври в електронното издание на списание «Nature» изследователите са представили резултатите от проведеното проучване. Те са установили, че стволовите клетки, намиращи се в роговичния епител могат да обновяват ежедневното разкъсване и износване на роговицата. При по-сериозна увреда са засекли включване и на други стволови клетки, идващи от граничната зона между роговицата и склерата, наречена лимб (limbus corneae). Използвали са модели на мишка.
Повърхността на роговицата е в състояние на постоянно обновяване. Горният и епителен слой се променя веднъж на всеки 7-14 дни. Учените смятат, че стволовите клетки, открити в лимба отговарят за нейното възстановяване. «Лимбът е мястото, където се намират стволовите клетки на роговицата», казва професор Ян Барандън, ръководител на екипа. Тези клетки имат способността да генерират различна епителна тъкан - на роговицата, покриваща прозрачната част на окото и на конюктивата, покриваща бялата част на окото, е мнението на изследователите. Намиращите се в лимба стволови клетки имат различна роля. Те се задействат само тогава, когато роговицата е сериозно наранена. Учените са предположили, че разширяването на епитела на роговицата и конюктивата действа като тектонски плочи, които притискат лимба между тях във вид на равновесна зона. Благодарение на постоянното разширяване на тази зона се натрупват стволови клетки. В случаи на нарушено равновесието в резултат на голяма увреда, стволовите клетки от лимба се пренасочват към роговицата и конюктивата. Там се диференцират в подходящи клетъчни типове, способни да възстановят засегнатата тъкан.
Вследствие наследствени заболявания, вродени малформации или травми роговицата може да бъде засегната. Цялостта и е от решаващо значение за зрението. Милиони хора по света страдат от пълна или частична слепота при загуба на прозрачността и. Лечението включва имплантиране на изкуствена роговица, направена от специален полимер. Отскоро се прилага и стволово-клетъчна терапия. Лимбът е признат като източник на стволови клетки за лечение на роговицата на окото при хора с различни заболявания. Приносът на учените е, че насочват вниманието към самата роговица като потенциален източник на стволови клетки.
За повече информация относно стволовите клетки можете да позвъните на тел.02/989 44 00 или на www.cryo-save.com

За въстановяване на слуха при кохлеарна увреда след трансплантация на стволови клетки от кръв от пъпната връв, се съобщава в ново проучване

Според данни публикувани от италиански учени в последния брой на списание «Cell Transplantation» загубата на слуха, вследствие кохлеарна увреда може да бъде възстановена чрез трансплантация на стволови клетки, извлечени от кръв от пъпната връв. Това са т. нар. хемопоетични стволови клетки (ХСК). Изследователите разказват, че малка част от ХСК са се насочили към засегнатите участъци на кохлеата и са възстановили нейната невро-сензорна функция.
Ухото е периферен орган на слуховата система. То се разделя на три части: външно, средно и вътрешно ухо. Ушната мида е видимата част от него. През нея по слухов канал звуковите вълни достигат до средното ухо. Там с помощта на слуховата мембрана, чукчето, наковалнята и стремето се усилват и се препредават към вътрешното ухо. То е разположено във вътрешността на слепоочната кост. Състои се от предверие, полуокръжни канали и охлюв (кохлеа). Нервните влакна разположени в охлюва служат за възпроизвеждане на звука. От тях се образува кохлеарния слухов нерв. Той може да бъде увреден в резултат на инфекция (скарлатина, дифтерия, тиф, менингит, грип, паротит), токсично излагане (при захарен диабет, левкемия, при прием на лекарства – стрептомицин, канамицин, гентамицин, амикацин, хинин, салицилова киселина), въздействието на химични вещества (арсеник, олово, живак, анилин), злоупотреба с алкохол, никотин, свръхсилен шум и др.
В своето проучване италианските учени са използвали модели на животни с постоянна слухова загуба. Тя е била причинена от излагането им на интензивен шум, подаване на химически вещества или комбинация от двете. Възстановяване на кохлеарната функция е била наблюдавана само в групата животни, които са получили лечение с хемопоетични стволови клетки. Екипът е използвал метода на «сензитивния пренос», за да установи каква е ролята на трансплантираните стволови клетки за възстановяването на невро-сензорната тъкан в кохлеата. «Резултатите показват значително подобрение на слуха при използването на сравнително малък брой стволови клетки, насочени към кохлеата»-казва Роберто Револтела, ръководител на екипа. «Изследването дава възможност да се направи сравнение между двете групи животни, разделени в - експериментална група, получила лечение чрез трансплантиране на ХСК и контролна група, без прилагане на такава терапия. В първата група се наблюдава подобрение, докато втората остава със сериозно нарушение на слуха»-допълва той. Учените още са установили, че възстановената невро-сензорна функция е с по-слаби показатели в групата животни, оглушали вследствие прилагането на силен шум, отколкото в групата животни, оглушали вследствие употребата на химични вещества. «Регенеративният ефект е по-добър при мишките, инжектирани с по-голям брой хемопоетични стволови клетки. С течение на времето се наблюдава значимо подобрение на кохлеарната тъкан» - твърдят учените. Според Роберто Ривола и Дейвид Ив от Медицинския университет в Южна Флорида резултатите са оптимистични за хората с увреден слух. За повече информация относно стволовите клетки можете да позвъните на тел.02/989 44 00 или на www.cryo-save.com
Коментари
Написано от dacha на 2008-10-15 15:17:48
Има ли майки съхранили стволови клетки за децата си? Как взехте това решение?

Само регистрирани потребители могат да пишат коментар.
Моля въведете вашето име и парола или се регистрирайте. 
Google
 
 
Facebook
Advertisement
ТЕМИ ОТ СТАТИИТЕ
Статии
Често срещани проблеми при кърменето
Често срещани проблеми при кърменето Някои жени кърмят без проблеми, но при много кърмачки е...
Още  ]
За вас, татковци !
За вас, татковци! Страховете на новите бащи Наръчник за татко- приготвяне на мляко Професия &qu...
Още  ]
Чревните разстройства и тяхното лечение ...
Чревните разстройства и тяхното лечение чрез храни Диарията е заплаха за живота на най-малките ...
Още  ]
Фимоза
Фимоза Фимозата представлява свиване на кожата около главичката на половия член, поради ко...
Още  ]
Постоянните зъби на детето се появяват м...
Постоянните зъби на детето се появяват между 6 и 11-годишната му възраст Родителите са тези...
Още  ]
  Моето Дете